9 най-често срещани грешки при дизайн на кухня

9 най-често срещани грешки при дизайн на кухня

Когато планират и подреждат кухнята си, хората често правят грешки, които засягат негативно комфорта и функционалността на интериора. И макар да изглежда, че дизайнът на кухнята се прави лесно, по-добре е да запомните няколко важни стъпки. Какви пропуски се случват най-често и как да ги избегнем? Какво да проверите преди да създадете изцяло нова кухня? По-долу ще видите 9 често срещани грешки при дизайна на кухня и няколко съвета, с които да ги избегнете.

Липсата на ясен бюджет при планиране на кухнята

Първата и най-важна стъпка е точното определяне на бюджета за ремонта. Знаейки границите на възможностите ви, можете лесно да изберете материалите и оборудването, които ще използвате.

Друг важен момент е да се спазват принципите за ергономичност на кухнята. Човекът, който проектира кухнята, не трябва да забравя, че има детайли, които могат да предизвикат недоволство и нервност по време на ежедневните кухненски дейности. Преди всичко, функционалността е важна, както и правилно подбраната естетика, адаптирана към вашия начин на живот.

Няма разделение на зони

Всяко кухненско пространство трябва да има 5 основни зони:

- място за съхранение на продукти;
- място за съхранение на кухненски уреди;
- място за измиване;
- за приготвяне на храната;
- за сготвяне на храната.

Принципът на работния триъгълник не се спазва

Зоните трябва да са последователни – ако сте десничари се върви по посока на часовниковата стрелка, а за левичарите – в обратната посока. В допълнение, разстоянието и така наречения работен триъгълник е важно да са в следната последователност:
- хладилник;
- мивка;
- печка.

За да може кухнята да е напълно функционална, разстоянието между уредите в триъгълника не трябва да е по-голяма от:

- 120-210 см от хладилника до мивката;
- 120-210 см от мивката до печката;
- 120-270 см от печката до хладилника.

!!! Запомнете! Много малкото разстояние между печката и мивката, както и между мивката и хладилника са много неудобни. От друга страна, проблем могат да бъдат и големите разстояния. Би било уморително да минавате „километри“ между уредите.

Грешна височина на кухненските мебели

Кухненският остров е ефективно решение за големи стаи. От двете страни на мивката трябва да се осигурят работни повърхности, върху които ще се съхраняват продукти или готови ястия. Височината на плотовете, съответната площ и разположението на оборудването също са много важни.

В България стандартната височина на плота за кухнята е 86 – 90 см.

Използване на права кухня

Много дизайнери смятат, че избирането на права кухня е грешка, защото клиентът трябва да се движи повече между уредите. Така не може да се следва принципът на работния триъгълник, което най-вече нарушава функционалността на пространството. Въпреки това, поддържането на подходящи разстояния между уредите прави работата в някои случаи много по-лесна.

Съвет! Най-удобните форми на кухнята са тези, които са под форма на буквите U, L или G.

Неправилно подреждане на уредите

Поставянето на фурна или дори микровълнова печка над съдомиялната е лоша идея. Изпарението на водна пара от съдомиялната машина ще повреди гореспоменатото оборудване и ще анулира гаранцията му.

Лошо подреждане на местата за съхранение

Всеки елемент, бил той оборудване или храна трябва да има лесно достъпно място. Това ще помогне за реда и конвенционалното използване на кухнята. Най-специално внимание трябва да се обърне на практичността на шкафовете. Първото, което трябва да направите, е да премахнете всички предмети от повърхността, които отнемат ценни полезни сантиметри и нарушават хармонията.

Съвет! „Хоризонталното планиране“ е много важно за правилния дизайн на кухнята. Нещата, които се използват по-рядко е по-добре да се сложат на по-високите рафтове. Същото се отнася и за най-ниските шкафове. Подходящото подреждане на обзавеждането ви спестява ненужно движение в търсене на предмети, които да са ви подръка.

Шкафовете, намиращи се в ъглите, поради проблемно подреждане на помещението, трябва да имат добре подбрана вътрешна система, с която ще е лесно да бъдат прибирате предмети, които не трябва да се виждат. На тези места могат да бъдат поставени рафтове, върху които могат да се скриват бутилки и буркани.

Недостатъчно осветление

Това се отнася както за естествената, така и за изкуствената светлина. Работата в кухнята изисква подходяща светлина, за да се улесни вършенето на ежедневните ни задължения. Помислете си за правилно подреждане на светлината, като имате предвид задължително поставяне на лампа, която да осветява цялата стая. Може да добавите и допълнителни лампи само за определени пространства.

кухня

Доброто осветление е важно за кухнята. Основната лампа не трябва да е много силна. Трябва да изберете осветително тяло с достатъчно топъл цвят. Работните повърхности трябва да бъдат осветени допълнително. Би било добре да използвате различни типове луминесцентни и LED лампи, които са подходящи за инсталиране директно над плотовете.

кухня

Малко контакти или контакти на неправилни места

Когато планирате местата на контактите, трябва да знаете колко домакински уреди в кухнята ви трябва да бъдат свързани към електричеството. Имайте предвид, че не става дума само за големи уреди като хладилник, фурна или съдомиялна машина, но и за по-малки уреди като кафемашина, чайник или тостер.

 

Източник: Small Design Ideas

0 Коментар

Login with