Хладилниците в кухнята – някои ценни насоки за така важните уреди

Хладилниците в кухнята – някои ценни насоки за така важните уреди

Многократно сме споменавали, че кухнята в своята същност не представлява само и единствено корпуси с шкафове, чекмеджета и рафтове. Друга, не по-малко важна част от обзавеждането на любимата стая от дома, представляват уредите – бихме ли могли да си представим функционална и удобна за използване кухня без тях?


Днешния си текст посвещаваме на хладилниците – безспорно един от най-важните кухненски компоненти. Ако ви предстои закупуването на нов хладилник, то при нас ще откриете ценни съвети и насоки относно различните видове, както и ще поговорим за начините, по които може да се монтира хладилникът в кухнята ви. Знаем, че е немислимо да притежаваме кухня без този домакински уред. Ето какво следва да знаем, преди да се впуснем в закупуването му.

Какви видове хладилници познаваме?

По отношение на своето приложение, хладилниците биха могли да се обособят в две големи групи:

  • такива за съхранение на храна;
  • такива, предназначени за съхранение на специфични гурме компоненти като вина и сирена например;

В днешния текст ще спрем вниманието си на първия вид, тъй като именно той е основният и задължителният за всяка функционална и удобна домашна кухня. Хладилниците, които използваме за съхранение на хранителни продукти, от своя страна, се делят на:

  • свободностоящи – така наричаме уредите, които се характеризират със самостоятелно позициониране в кухнята;
  • вградени в шкаф – по подобие на вградените уреди като фурна и микровълнова например, познаваме и хладилници от такъв тип;

Бихме могли да оразличим и още един критерий, спрямо който категоризираме хладилниците. Той се определя от наличието или липсата на фризерна част. Така образно делим хладилниците също и на:

  • такива без фризерна част – съдържат само хладилно отделение с цел запазване на свежестта и годността на хранителните продукти;
  • комбинирани хладилници с фризер – най-често използваният вариант, особено в помещения с ограничено пространство;
  • отделни уреди, представляващи фризерна и хладилна част – за избора на тази опция ви е необходимо далеч по-голямо пространство;
  • модели side by side – представляват пълноразмерни хладилник и фризер, съчетани в един уред;

Сами виждаме колко голямо разнообразие се предлага на пазара, говорейки за хладилниците в кухнята. Нека по-отблизо се запознаем с някои основни специфики.

Свободностоящи хладилници в кухнята – какво трябва да знаем

За свободностоящите хладилници е важно да осигурим достатъчно място, което да ги обгражда от всички страни, говорейки за монтажните особености. Това е важно, тъй като свободната циркулация на въздуха е основополагаща за дългия живот на уреда.

Дизайнът и цветовете им биха могли да послужат както за акцентен елемент в интериора на кухнята, така и максимално да се съчетаят с него. При проекта от горното изображение наблюдаваме комбинация между сходни в цветово отношение хладилник и мивка.

При този вариант хладиникът е оборудван с бяла стъклена врата като, по този начин, съвсем удачно кореспондира с фурната и сякаш се превръща в своеобразно продължение на кухненските корпуси. Бихме могли да избираме модели в разнообразие от цветове и финиши – черни, бели, хромирани, със стъкло за вратата или ретро.

Тук цветът и дръжката на хладилника са координирани с останалите домакински уреди, шкафовете и чекмеджетата.

Вградените в шкаф хладилници са дизайн по последна мода

Вградените хладилници в шкаф притежават предимствата и на другите уреди за вграждане – те са особено подходящи за малки кухни, тъй като не изискват допълнително пространство за циркулация на въздух. До скоро хладилниците за вграждане в шкаф бяха и с по-малки размери в сравнение със свободностоящите варианти, но, в последно време, производителите започнаха да предлагат и пълноразмерни варианти за вграждане. Монтирането им в шкаф придава на кухнята една цялостност от гледна точка на дизайна, една хомогенност, която безспорно изглежда изключително стилно.

Важно е така да позиционираме хладилника в кухнята си, че да бъде максимално удобно разстоянието между него, фурната и мивката, за да направим процеса по готвене наистина удобен и носещ наслада. Най-честият избор пада върху комбиниран модел хладилник с фризер, като хладилната част е подчертано по-голяма от фризерната.

Хладилник тип side by side за по-големи кухненски помещения

В този класически проект наблюдаваме вграден в шкаф хладилник от типа side by side. Едната част е хладилник, а другата представлява фризер – безспорно този вариант е изключително удобен, но малко помещения разполагат с достатъчно пространство.


Надяваме се да сме били полезни в насоките си относно някои специфики и особености при хладилниците за вашата кухня. А вие какъв тип бихте си избрали?

0 Коментар

Login with