Kuhnia.bg зад кадър: интервю с Лия Василева за сбъдването на професионалната мечта

Kuhnia.bg зад кадър: интервю с Лия Василева за сбъдването на професионалната мечта

Екипът на Kuhnia.bg чувства своите клиенти като част от голямото ни интериорно семейство – вярваме, че това усещане следва да бъде двустранно!


Неотдавна ви запознахме с инж. Росица Станкова – един от нашите дизайнери, имащи удоволствието да създава и проектира кухни за вас. Днес продължаваме традицията и искаме да ви запознаем с Лия Василева – интериорен дизайнер, за когото работата като такъв е сбъдната мечта.

За детската мечта, професионалното й осъществяване, ежедневното вдъхновение, творчеството и красотата – представяме ви Лия от Kuhnia.bg!

Разкажи ни малко за себе си. Как се запали искрата ти по интериорния дизайн?

От петгодишна знаех с какво ще се занимавам. Мечтата ми беше да правя мебели като мама, баба, дядо и пра-дядо. Точно така – представител на четвърто поколение с афинитет към мебелите! Обожавах да съм покрай мама - когато взима размери, когато чертае, когато преглежда мебелите във фабриката. Дори бях записала на малко листче името на университета, където щях да уча - ЛТУ, гр.София. В Xти клас открих специалността „Инженерен дизайн“, а предметите, които се изучаваха, ме грабнаха веднага. Така посоката стана кристално ясна.

Кога установи, че това е твоят личен професионален път?

След първата си година като студент в специалността „Инженерен дизайн“ в София, записах „Интериорен дизайн“ в Кеймбридж, Англия. Така съчетах техническите знания, които получих в България, с креативност и смелост в проектирането, на което наблягаха английските ми преподаватели. Последният ми голям проект в университета беше с насоченост „Интерактивен дизайн“ и как той може да помага на деца с аутизъм. Открих, че професията на дизайнера може истински да променя света.

Това ме отведе в Милано, Италия, където специализирах в интерактивния дизайн и се запознах с изключително талантливи и вдъхновяващи хора. Бих казала, че непрестанно преоткривам какво е да си интериорен дизайнер и всеки нов проект добавя ново значение на работата ми.

Разкажи на читателите на сайта за създаването на Kuhnia.bg. Каква беше изначалната концепция? Как стартирахте?

Kuhnia.bg е семеен проект, който създадохме с моите родители – Стела и Минко Василеви. Майка ми е собственик на фабрика за мебели от 23 години, а баща ми е компютърен инженер, който има зад гърба си страхотен екип, с който създава интересни дигитални проекти. Знаех, че искам да съчетая наученото от двамата и не просто да правим мебели, а да създадем преживяване, да водим клиента през целия процес по създаването на проекта.

Кухнята е сърцето на дома, но и най-трудната мебел за проектиране. Така, след много семейни съвети, създадохме идеята за сайт, който не просто да показва кухни, но да информира и да е мястото, на което бихте се връщали и след като поръчате кухнята си.

Стартирахме работа по сайта и обмислихме всяка част от него, как би бил максимално удобен и полезен. Към екипа ни се присъедини Роси, с която се запознах през първата си година в ЛТУ, гр.София, и останахме близки приятели през годините, докато дойде моментът да работим заедно. След това отвори врати студиото ни, което боядисахме заедно и изпълнихме с вдъхновение.

Вероятно управлението на семеен бизнес притежава сантименталност – считаш ли, че усещането за сплотеност е едно от нещата, които те карат да обичаш това, с което се занимаваш?

Kuhnia.bg е проект създаден от семейство и приятели, всяко решение за него е осмислено и преживяно. Искрено вярвам, че тази атмосфера си личи и в проектите ни и тя ме кара да обичам работата си.

Коя е любимата ти дейност, свързана с работата?

Любимата ми част от създаването на проект е комуникацията с клиента и опознаването на неговите вкусове и предпочитания. Винаги съм предпочитала домашния интериор, тъй като той е огледало на хората в него.  

Разкажи ни за любимия си проект. Какво те вдъхнови, как протече изпълнението му?

Един от любимите ми проекти беше за млада двойка, обзавеждаща първия си дом. Още в самото начало усетих топлина и уют, струящи от тях, които пренесохме и в целия проект. Кухнята и антрето издържахме в ретро стил, а спалното помещение - в модерен с цветни акценти и геометрия. Правилната комуникация между дизайнер и клиент е много важна, защото тя позволява създаването на тези акценти и детайли, които дават живот на дизайна. В този проект това са малките чекмеджета за подправки до котлоните, дъбовата поставка за кристални чаши, кутийките за книги, балансирани от масивна пръчка, дръжката от дъбов фурнир, нежно преминаваща през вертикалата на гардероба.

Безспорно интериорният дизайн е изкуство. Откъде черпиш вдъхновение в работата си?

Заобиколени сме от вдъхновение - от разговорите с хора до разпилените цветни листа на пътя в късна есен. Важно е да виждаме вдъхновение и в най-малките неща, които ни заобикалят.

Кои кухненски стилове са най-близо до сърцето ти? Коя е кухнята, която би изградила за собствения си дом?

Най-близък до сърцето ми е стилът “Арт Нуво”, който черпи вдъхновение от природата. Напоследък рядко можем да видим ясно изразен стил в даден интериор - до голяма степен има съчетание на няколко от основните стилове. В собствения си дом бих заложила на ретро усещане и използването на масивно дърво. Процесът по създаването на такъв проект включва много ръчен труд и така на мебелите се вдъхва живот.

Досегът с клиенти със сигурност е много вдъхновяващ. Сподели любима своя история в комуникацията си с хора, желаещи нова кухня за жилището си.

Един от първите ни проекти в kuhnia.bg беше кухня „Мия“ за семейство, което очакваше първото си дете – малката Мия. Проектирането на тяхната кухня беше голямо удоволствие, защото етажа, на който живееха, бяха създали сами и всяка част от помещението беше минала през ръцете им – от масивните греди на тавана до избора на ключовете за осветление. Така нашето семейство създаде проект, вдъхновен от тяхното.

Кое е най-голямото предизвикателство в работата ти?

Бих казала, че понякога предизвикателство е да убедиш клиентите да се доверят на опита ти и да позволят да промениш някои елементи, за които са били убедени, че са добра идея. Понякога мястото не е достатъчно и е препоръчително да се лишим от определени елементи, на които клиентите държат, но не биха били удобни.

Коя е Лия извън Kuhnia.bg? Кое те задвижва в ежедневието, как се описваш?

Емоционална. Дума, която ме описва до голяма степен. Тъй като приемам всеки проект сякаш е за моя собствен дом, мисля, че Лия извън Kuhnia.bg е до голяма степен същата. Често аз и майка ми обсъждаме даден проект в свободното си време, търсейки решения за казуси, или пък тримата с баща ми обсъждаме идеи за бъдещето на kuhnia.bg на чаша вино. От друга страна, бягството ми от работата е писането на поезия, хубав филм или разходка в планината. В останалата част от свободното си време пък обичам да провокирам себе си, учейки китайски език!  

Какво би посъветвала някого, който тепърва ще се впусне в приключението по създаване на кухня за дома си?

Посъветвайте се с професионалист от самото начало, за да оползотворите помещението си максимално, доверявайки се на съветите му. Междувременно четете нашите статии, които ви издават тайни „от кухнята“ на проектирането ?

#интервю

0 Коментар

Login with