Актуалната мода в кухнята – избираме цвят по усещане и емоция

Актуалната мода в кухнята – избираме цвят по усещане и емоция

Всички сме свикнали непрестанно да слушаме за тенденции, модерни направления и насоки, независимо дали говорим за мода, интериор, или предпочитани багри.


Почитателите на изискаността и успешните цветови съчетания винаги са се интересували от модните течения – дори и в света на интериора можем категорично да говорим за актуални трендове, срещащи се все по-често в уюта и комфорта на новосъздаваните домове.

Цветовете като отражение на вътрешния свят и вдъхновението

Нашият екип също зорко следи интериорните тенденции. За днешния си текст се вдъхновихме от селекцията на Pantone за най-модерните и предпочитани цветови багри в модата и обзавеждането, които често вървят ръка за ръка. Възхитени сме от новия подход, обуславящ избора на багрите – вече никак не е необходимо определени цветове да обвързваме тясно с определени сезони, разположения на стаите или наличието на светлина в помещението. Сега, повече от всякога, се обръщаме към емоциите и към цветовете, които радват душата ни.

Тази естетическа нагласа все по-трайно се настанява в сърцата както на клиентите, така и на интериорните дизайнери. Ето защо днес решихме да споделим с вас цветовите палитри, които изключително добре ще паснат на кухнята ви у дома, но, наред с това, ще ви накарат и емоционално да се обвържете с обзавеждането.

Синята гама и усещането за цялостно омиротворение

Ако трябва да посочим един цвят, който да носи усещане за спокойствие, омиротворение и душевна хармония, то това е синият. Все по-често го срещаме и в интериора – прави ни впечатление, че клиентите стават все по-смели и дръзки в избора на тонове за обзавеждането. Сините багри се вписват чудесно в редица кухненски концепции – дори можем да отбележим, че все по-често работим върху изцяло сини кухни, а не само върху отделни акцентни елементи. Сред любимите комбинации на интериорните любители е съчетанието между сини нюанси и ретро стил.

Жълто-оранжевите нюанси са жизнерадостни и не бива да се ограничават само до лятото

Свикнали сме да мислим за жълтия и оранжевия цвят в контекста на лятото, обвързвайки ги емоционално с топлина, слънце, жега, щастие. Какво по-хубаво, обаче, ако подобни настроения носим в сърцето си ежедневно? При такива случаи безспорно бихме искали да ги пренесем и в интериора у дома.

В кухненския интериор жълтите и оранжевите тонове са сред предпочитаните, тъй като се причисляват към топлата гама и се вярва, че действат стимулиращо на апетита. Не бихме могли да спорим с това твърдение – искаше ни се просто да предоставим и още една гледна точка, подкрепяйки избора именно на тези тонове.

Жълтият цвят сработва перфектно в кухненския интериор като акцентен – независимо дали ще заложите на вратички в този нюанс, или ще го интегрирате под формата на аксесоари.

Необичайните за интериора розови нюанси биха изглеждали блестящо с правилните компоненти

Обзалагаме се, че розовото и цикламеното са едни от последните цветове, за които се сещате, когато обмисляте интериора на бъдещата си кухня. И тук, обаче, ключовият момент е свързан с акцентирането – добавянето на розови тонове в обзавеждането би могло да внесе нотка закачливост и нежност в кухненското помещение.

Елегантна неутралност, галеща окото в кухнята

От години неутралните цветове са едни от любимите, що се отнася до интериорно обзавеждане. Разбира се, кухните не правят изключение. Много домакинства съзнателно избират тонове като бяло, шампанско, кремаво, бежово, гълъбовосиво, за да подчертаят усещането си за елегантност, изисканост и неутралност.

При този тип кухни можем да заложим на аксесоари и допълнителни елементи или в същата тоналност, или в контрастна такава. Всичко зависи от крайния интериорен резултат, който желаем да постигнем.

Свежест и усещане за още повече енергия и чистота с различните нюанси на зеленото

Зеленият цвят определено се асоциира със свежестта и често бива съотнасян към пролетния сезон. Ако, обаче, чувствате непрестанна нужда да бъдете обградени от енергия, свежест и жизнерадост, то задължително изберете зеленикавите оттенъци за интериора на вашата кухня.

Със сигурност това е емоция, която ни се иска непрестанно да усещаме. Бихме могли да я постигнем с акцент в интериора – зелените шкафове от долния ред придават чувство за стабилност, заземеност и хармония в помещението.

Топли кафяви и керемидени оттенъци за още повече уют

Този цвят, така характерен за есенния сезон, доказано въздейства по един много приятен и създаващ комфорт начин – благодарение на него долавяме уют и топлина в помещението. Определено именно кухнята би била стаята, която с радост бихме асоциирали точно с тези усещания.

Определено препоръчваме масива или дървесните елементи като основна част от корпусите. При всички положения така ще внесете и доза аристократичност в интериора, тъй като повечето луксозни ретро кухни са издържани именно в тъмни дървесни окраски.

Надяваме се да сме успели да ви вдъхновим и да сме ви подтикнали да се вслушвате повече в собствените си представи за естетика и красота, когато избирате интериора на своята кухня. Не случайно бива определяна като сърцето на дома – най-доброто дизайнерско решение винаги ще остане съчетаването й със собствената ви натура.

#pantone

0 Коментар

Login with