Алпийски стил в дизайна на кухни

Алпийски стил в дизайна на кухни

Кухня в стил шале (алпийски стил) се счита за регионално проектиран интериор, който много наподобява рустикален дизайн. Естествените материали, използвани в подреждането, както и характерните орнаменти, определят успеха за получаване на обзавеждане в такъв стил. И е трудно да си представим перфектно пресъздаден дом в стил шале, който да не е в тон с планинската атмосфера. В днешни дни обаче няма никакъв проблем да аранжираме кухнята си дори в толкова сложен стил като алпийския.

Съдържание:

1. Произход на стила

2. Избиране на цвят

3. Обзавеждане и аксесоари

4. Традиционни модели

5. Направи си сам: всекидневна в стил шале

Произход на стила

Стилът шале е роден в живописните планини, наречени Татра, Карпати или Алпи. Ако искате да си спомните очарованието на високопланинските пейзажи, погледнете прекрасните акварели на художниците. Планините всъщност са феноменални, мощни и необуздани. Магическата аура на дивата природа е пристрастяваща, затова и ентусиазираните планинари все повече искат да внесат тези традиционни дизайнерски елементи и в дома си. Композициите пренесени директно от хижите стоят най-красиво в кухнята. Дизайни от дърво, народни елементи и натуралните материали се вписват перфектно. Стилът шале е успокояващ. Този вид кухня може да се направи навсякъде, включително в самостоятелна постройка или в многоетажна сграда.

кухня

Почти всеки един от нас е бил в планината поне веднъж в живота си. Разбира се, атмосферата, на която ще попаднем в алпийските вили е незабравима. В тях можем да видим наистина очарователни интериори, които имат собствен характер. И може би идеята да пренесете малко от този характер и в дома ви вече ви е хрумнала? Доброто решение е да направите кухнята си точно в този стил.

Избиране на цвят

Стилът шале е сякаш празнуване на природата, затова трябва да изберете земни цветове. Трябва да има много дърво, затова се предпочитат всички нюанси на кафявото и бежовото. Комбинация от бяло, сиво и черно ще изглежда добре, но само в нюанси на дървесни тонове. Кухните в този стил трябва да излъчват топлина и уют. Да са идеални за почивка. Изключително приятно е да сте до камината, увити в пухкаво одеяло в студения сезон.

Обзавеждане и аксесоари

Мебелите тук обикновено са направени от солидна дървесина. Суровите материали, които обикновено се използват от дърводелците са дъб, смърч или бряст. Такава кухня се възприема както с оригинални, така и изящни мебели и стилизирано персонализирано обзавеждане на дома. Привържениците на този дизайн трябва да се погрижат да имат висок, планински бюфет, декориран с деликатни мотиви и сводест дизайн. Тежка груба маса, придружена от столове с леко изнесени крака, също би била добре дошла. Кухнята в стил шале трябва да е пълна с регионални допълнения. Струва си да се погрижите да се сдобиете с дървени лъжици, овчи кожи и бродирани платове. Атмосферата ще се допълни със сушени билки и плитки от чесън.

Мебелите, характерни за региона, като табуретки, скринове и пейки, които са винаги облицовани с овча кожа, също ще помогнат да се създаде атмосферата като в хижа.

кухня

Традиционни модели

Кухнята в стил шале обича декорациите. Има няколко типични модела, които са най-често срещани в този стил. Кухня във високопланински стил не може да мине без издялани модели. Отличителните декорации под формата на сърце могат гордо да бъдат показвани на покривки за маси, или на възглавници, завеси или на самото обзавеждане. Други задължителни мотиви включват планински трън и дърворезба, която се среща често. Различни рисунки могат да се видят не само върху малки аксесоари, но и на солидни дървени кепенци или на гърбовете на столовете.

Ако имате възможност трябва да си помислите за готварска печка, която да придаде уникален чар на кухнята ви. В допълнение на елементите, които вече споменахме, може да добавите специфичен модел, който да се повтаря из интериора и да е с познати високопланински елементи или житни култури като пшеница и овес, както и може да допълните с препарирани животни или еленови рога.

Направи си сам: всекидневна в стил шале

Има няколко основни елемента от стила шале, които ще изглеждат невероятно в кухнята и всекидневната, създавайки красива и привлекателна, но в същото време функционална стая, в която готвенето ще бъде истинско удоволствие.

кухня

Алпийският стил поема типична селска насока, така че естествеността, направена по прост, дори странен начин, преобладава в мебелите. Простотата е основното предимство. Можете да изберете шкафове направени от сурова дървесина, но това е скъпо решение. Разбира се, има начини да се избегнат големите разходи, като например вместо да използвате сурова дървесина, да я замените за композитен материал, който изглежда по същия начин като естествения, но е много по-евтин. В този случай композитните кухненски плотове ще се превърнат в достъпно решение.

Благодарение на дървения имитиращ материал, кухнята ще изглежда много добре. Обърнете внимание на допълненията. В стила шале всичко трябва да изглежда естествено: дървени лъжици, контейнери за подправки и т.н. Те могат да бъдат украсени с флорални мотиви. Мебелите, изработени от твърда дървесина или композит, са универсални. Можете да допълвате стаята само с аксесоари, които не са скъпи и, разбира се, не изискват промяната на цялата кухня. Струва си да обърнете внимание на функционалността и гъвкавостта при избора на мебели. Композитните дизайни биха били добро решение.

Един от най-лесните начини да въведете стила шале в кухнята си и да акцентирате върху него е да използвате всичко, с което вече разполагате. Тогава независимо от факта дали имате готварска печка или фурна, визуално остарелите уреди идеално ще се впишат във вече постигнатото, но и взискателно оформление.

Кухнята в стил шале може да бъде интересен елемент, който да допълни цялото оформление на апартамента или къщата ви. Трябва обаче да се помни, че такъв интериор не винаги ще бъде в хармония с дизайна на другите ви стаи, така че е по-добре да пресъздадете стила из цялата къща.

 

Източник: Small Design Ideas

0 Коментар

Login with