Хюгата като стил в интериорния дизайн

Хюгата като стил в интериорния дизайн

Ако щастието имаше форма и тегло, би било основна еденица за продажба на Дания. Защото, въпреки мрачния климат, строгата данъчна политика и най-високите цени на храните в ЕС, Дания води „рейтинга за щастие“ година след година. Може би се питате дали има някакъв еликсир, аналог на „капките на датския крал“, който прави всички граждани на кралството спокойни и весели? Разбира се, няма такъв. Но пък имат хюга – специален начин на това да живееш, да подреждаш дома си и да организираш пространството.

1. Какво означава хюга – представяне на концепцията

2. Създаване на интериорен дизайн с помощта на хюга: обзавеждане

3. Материали

4. Огън и светлина

5. Текстил

6. Идеи за всекидневната

7. Датският комфорт в спалнята

8. Хюга в банята

9. Кухнята

10. Аксесоари и детайли

11. Цветове в датския интериор

12. Хюга интериорът в снимки

Хюга – какво означава концепцията

Във всеки език има дума, която няма как да преведете. На датски това е „хюга“ - термин, който започва да се използва в средата на миналия век.

Лингвистите имат най-малко две мнения: някои смятат, че „hygge“ идва от средновековна дума, означаваща „прегръдки“, други я свързват със скандинавско съществително, което означава „настроение“. През 2016-та думата е номинирана за „дума на годината от издателството „Oxford Dictionary“. Отвъд всичко това обаче, това не е обект, нито дори феномен, а богата комплексност от усещания и емоции...

Философия на стила

В днешни дни „хюга“ се превежда като „комфорт, който те прави щастлив“. Интересно е, че подобни концепции съществуват и в други скандинавски страни – в Швеция, Норвегия, както и Нидерландия. Всички те означават комфорт, безопасност и благосъстояние до една или друга степен. А от това следва, че основата на хюга, ако говорим за дизайн, е основна за целия регион – спокоен, скромен и солиден скандинавски стил.

Простотата и сдържаността са основните връзки на хюга философията. За това например пише един от най-известните „хюга специалисти“ Майк Викинг, изследовател в областта на благосъстоянието и качеството на живот. Той твърди: хюга е много затворен, битов начин на живот, в който претециозният лукс и блясък са абсолютно неподходящи. Но тук можете лесно да намерите чертите на минимализма, скандинавският дизайн, шале и ретро стиловете.

Създаване на интериорен дизайн с помощта на хюга: обзавеждане

Датските къщи, в които хюгата се цени нямат много мебели. Разумната консумация и рециклирането са две неща, които можете да „вземете назаем“ от датчаните. В същото време тяхната пестеливост и способността да се задоволяват с малък брой неща няма нищо общо с алчността и още повече с бедността. По-скоро това е следствие от уважение към собствената и чуждата работа, уважение към природата.

Мебелите в датската къща могат да бъдат събрани едни до други много добре, функционални и бюджетни. Трябва да добавим, че днес много дизайнерски студиа предлагат така наречените хюга мебели: прости по форма, но много еластични, обгръщащи тялото фотьойли и дивани, малки масички за чай, рафтове за свещници.

Но хюгата има и друга страна. Датските къщи могат да бъдат изпълнени с антични предмети в стила на крал Кристиан Десети. Това са маси с плъзгащи се горни повърхности, дивани с леко закръглени гърбове и подлакътници, както и столове с извити крака.

Не можем да не споменем, че атмосферата на хюга като правило винаги съдържа и ретро елементи. Това може да е дори само едно нещо: огледалото на леля ви, облегнато на стената, шевна машина, превърната в тоалетка или стар куфар под формата на нощно шкафче.

Материалите

В датските къщи доминира светлото дърво (топола, ясен, клен, бреза, круша) и естественият текстил.

Има място и за тухли, естествен камък и керамика. Топлият цвят и грубата текстура на тухлената конструкция придава усещане за надеждност и сигурност, което наред с дървото се вписва идеално в концепцията на стила.

Керамиката е използвана в банята и в кухнята. Скандинавските печки и камини са облицовани с камък. И трябва да споменем, че камината е основният елемент на всекидневната в северните страни.

Според статистиката една трета от датските домове са оборудвани с камини, докато във Великобритания само 3,5% от собствениците на жилища имат такива.

Защо датчаните са толкова отдадени на откритите огнища?

Огън и светлина

Липсата на слънчева светлина принуждава хората на север да обожествяват огъня във всичките му форми и проявления. Затова чудно ли е, че внимателно обмисленият вариант за осветление е основното условие за истинска датска хюга?

Има много различни лампи, които да използвате - странични, местни, със заглушено сияние и др. Най-търсени са лампите, вградени в пода и лампите, разположени под чаровни винтидж абажури, които разпръскват мека светлина. Освен това, често входните врати и прозорците на датските къщи са украсени със светлини като тези, които използваме само по Коледа. Повече светлини - повече хюга, казват датчаните.

Специална мисия се дава на свещите: смята се, че средно един датчанин изгаря поне 6 кг восък през цялата година.

Вечер жителите на Копенхаген палят свещи в дневните и спалните. Те вечерят, ядат от пикантните си сладкиши и се къпят, като всичко това се случва на свещи.

Датският език има дори специална идиома, преведена като „живи светлини“, която обозначава традицията за палене на свещи през нощта. А по празници поданиците на кралица Маргрет II слагат запалени свещи на перваза на прозореца, създавайки общо, сплотено усещане за хюга.

Текстил

Ето още един „стълб“, на който се основава хюга интериорът. Всички интересни снимки с чорапи, килими, чаши в плетени обвивки, които се виждат из списания и социални мрежи, илюстрират нищо повече от датски правила за живот.

В същото време основните изисквания към текстила са естественост, приятна на допир текстура и не твърде ярки цветове. Датчаните може и да минат без завеси на прозорците, но пухкав килим, вълнен раиран килим и „гнезда“ от възглавнички са абсолютно необходими.

В хола, до камината и на пода може да поставите овчи кожи (или техни имитации), кухненската маса трябва да е покрита с ленена покривка с красиви подгъви, а столовете и креслата да са покрити с красиви покривала от текстил.

Хюга идеи за всекидневната

Ако не можете да си позволите истинска камина, то тогава можете да използвате нейна имитация, както и кът, в който да поставите свещи в различни цветове и мирис на цитрусови плодове и бор.

Не забравяйте, че гостоприемството е един от компонентите на датския начин на живот. Ето защо, когато планирате пространство и подреждате мебелите в него, имайте предвид не само членовете на семейството ви, но и гостите, които ще дойдат в дома ви.

Ако пространството го позволява, наредете няколко маси – за различни храни или за настолни игри, защото различните такива като монополи например са любимо забавление на хората, живеещи в щастливите страни.

 

Хюга в интериора на спалнята

Разглеждайки вестника си, докато лежи на леглото и пие датско кафе „за уикенда“ е навик на датчаните, на който можем да завиждаме. За да се отдадете на това занимание с максимално удоволствие, желателно е да имате обширно легло, меко, пухкаво бельо и такава пижама.

Освен обикновени чаршафи и одеяла, може да използвате и меки и груби плетени покривки за леглото, да украсете стената на спалнята с рафт за книги и картина, на която да се наслаждавате, създадена от талантлив художник.

Хюга в банята

Ароматни свещи, поставени в стъклени чаши, буркани с цветна сол, ароматни бомби за баня и естествена козметика, подредена в лозови кошници ще ви позволят да постигнете хюга ефект, без да прибягвате до други, по-скъпи средства. Като цяло, хюга ни примамва с това, че не изисква основен ремонт и значителни инвестиции за него.

Но ако го желаете и ако е възможно, разбира се, можете да си създадете много изискан интериор.

Кухнята и уредите

В къщата на датчаните, кухнята е съкровено, дори вълшебно място, където хюгата се „пече“ и „готви“. Популярни автори, които промотират датското изкуство на щастието съветват да започнете да подобрявате дома си, като започнете готварски курсове. Много е важно да се научите как да печете датски орехови кифлички, канелени гевреци и кокосови мъфини. Датчаните с право вярват, че вкусната, но в същото време проста, домашна храна и особено ароматни сладкиши, правят човек по-щастлив, по-смирен и приятелски настроен.

  

Ето защо на първо място в кухнята трябва да има добра мултифункционална фурна, рафт с колекция от книги с рецепти (за предпочитане такива, които са правени от бабите ви)... И разбира се, трябва да има солидна трапезарна маса, на която спокойно да похапвате без да бързате.

 

От гледна точка на хюга, съдовете трябва да са като продължение на ястията, а това добавя още привлекателност към храната. Обикновено такива са керамичните купи, кани и чайници, допълнени от плетени подложки и държачи. Чашите в красиви „пуловери“ и „жилетки“ са изключително датски. Освен това такива могат да бъдат и чугунени тигани с отделни разделения, стари калаени чаши и дървени подноси.

Аксесоари и детайли

Тяхната разновидност е доста широка, така че е важно да имате мярка, за да не се окаже, че вместо хюга имате препълнен килер. Има неща обаче, без които идеалният датски интериор не може да бъде постигнат.

Ще се опитаме да направим списък, а ето какъв е той:

- стари снимки, портрети на предците ви;

- живи растения – например здравец, теменужки, зюмбюл, поставени в глинени съдове на перваза на прозореца ви;

- любимите ви книги, много често остарели издания с изтъркани подвързии;

- колело в коридора, тъй като много от жителите на тази щастлива страна предпочитат да карат колело, отколкото да използват коли или метро;

- ръчно направени неща: плетен килим, макраме, натурален ръчно изработен сапун за банята.

Датчаните декорират домоветеси с любов, която е водена не от тенденциите, а от сърцата им, спомените и усещането за хармония. За някои хюгата е стара играчка, която пазят от детството си, за други – тръстикова кошница от село, а за трети – жизнерадостно, забавно и лоялно домашно животно.

Във всички случаи, целта е да се създаде уютна, изпълнена с енергия атмосфера без патос и трептящи детайли.

Цветовете в датския интериор

Хюга няма специфични правила и табута, отнасящи се до някой цвят. Въпреки че скандинавската насоченост на интериорния дизайн се концентрира около светлите неутрални тонове: бял, пепелив, пясъчен и небесно син. За хюгата е важен комфорта, затова ако харесвате по-наситени топли цветове, тогава разбира се, че не трябва да се отказвате от тях. Например: черешови, смарагдово зелени, теракотени, тюркоазени и виолетови тонове могат да бъдат добавени в основната ви цветова палитра под формата на завивки за леглото, килим, пуф или пък възглавнички.

Хюга интериорът в снимки

 

Източник: Small Design Ideas

0 Коментар

Login with