Ъглови кухни – бижуто в интериорния дизайн. Какво трябва да знаем?

Ъглови кухни – бижуто в интериорния дизайн. Какво трябва да знаем?

Линии. Кът. Уют, удобство, красота – ето това си представяме всеки път, когато помислим за ъглови кухни и ги видим идеално съчетани в цялостния интериор на дома ни.

 

Ние знаем колко е важно всеки да се чувства прекрасно и на място в жилището си. За да постигнем това състояние на духа, до голяма степен определяща е заобикалящата ни среда, тази на обзавеждането и интериора на всяко от помещенията. И понеже знаем, че сърцето на дома е в кухнята – там, където чашата с кафе дава старт на деня ни, а вкусната вечера представлява чудесния му завършек, ни се иска да акцентираме именно върху проектите, които ще ви вдъхновят. А  те доста често са на ъглови кухни.

 

Днешният ни текст е посветен на тях, защото те придават невъобразим уют на стаята. Безспорно удобни и красиви, този тип кухни идеално пасват както на големи, така и на по-малки пространства, тъй като всеки дизайн би могъл да се напасне спрямо наличното място. Нищо не е невъзможно, когато сме водени от вдъхновението, въображението и желанието да притежаваме най-доброто за себе си и семейството си.

 

Днес ще акцентираме върху два вида ъглови кухни, в които, сигурни сме, ще се влюбите:

  • Г-образни модели
  • П-образни модели

Всеки един от дизайните впечатлява с начина, по който приляга на помещението и сякаш създава и определя неговия характер. В много от домовете няма обособени отделни стаи за кухня и хол например – ето защо ние твърдо вярваме, че кухнята непременно следва да бъде естетически издържана и съобразена с цялостния облик на жилището. Макар и функционалността да е водеща при проектирането на тази мебел, ние напомняме и за важността от нейната красота. Категоричен синхрон между удобство и стилна визия е абсолютно достижим и възможен. Нека ви покажем.

 

Ъглови кухни – акцентът на дома

Разполагането с ъглова кухня безспорно отвежда към идеята, че домакинството с наслада и готовност ще съсредоточава голяма част от времето си в това помещение. Преди всичко, тези кухни са изключително удобни и създават усещане за уют. Ъгълът, който се създава, внушава сякаш сигурност и защитеност. Онези от вас, които са с подчертан афинитет към готварството и кулинарното изкуство, избират именно ъглови кухни. Причината? Те са изключително функционални и удобни.

За да сме успешни кулинари, са ни необходими три основни компонента – хладилник, готварска печка и мивка. Това са и елементите, които задължително следва да присъстват във всеки един кухненски проект. Когато сме във вихъра на изпълнение на дадена рецепта, целим да пестим време и да разполагаме с удобно място за готвене. Дизайнът на ъгловите кухни позволява да изградим т.нар. „триъгълник в кухнята“ – компактното и функционално разположение на хладилника, печката и мивката така, че и трите да са на „една ръка разстояние“. Това е и едно от основните предимства на проектирането на мебелите по този начин в помещението. При правите кухни се движим по линията им – често се случва мивката и хладилника да са в двата им отделни края. При ъгловите имаме възможността така да разпределим уредите, че само с една крачка да достигаме и до трите така важни точки, за да създадем онези мечтани кулинарни шедьоври за семейството и гостите.

Друго изключително голямо предимство на ъгловите кухни е, че те са подходящи както за малки, така и за големи помещения. При малките стаи една ъглова кухня ще изглежда много уютно и „по мярка“ – особено подходящо решение е за по-къси стаи, в които правата кухня не е удачна. Ако разполагате с повече ширина, именно ъгловите кухни са правилният избор. В големите помещения пък ъгловата кухня би могла да бъде проектирана с размах и въображение – наличието на много място предполага включването на повече шкафове и работни плотове, бар, остров. Оползотворяването на пространството, с което разполагаме, е ключов момент от създаването на подходящ, удобен и красив интериор.

Видове ъглови кухни

За щастие разполагаме с две разновидности на ъглови кухни, всяка от които би могла чудесно да се имплементира в дизайна на жилището ви, спрямо собствените ви вкусове и потребителски нужди.

Г-образните и П-образните варианти изглеждат изключително стилно и побират в себе си множество функционалности. Горният и долният ред шкафове предполагат наличието на достатъчно места за съхранение, а различните възможности за разположение на уредите така, че да представляват най-голямо удобство за вас, определено е фактор, който никак не бива да бъде подценяван. Допълнителният работен плот, създаващ се чрез ъгъла, никога няма да ви е излишен – дори и да не ви е необходимо толкова пространство за готвене, бихте могли да го използвате като място с декоративна или друга функционална цел. Чудесно място е за разполагане на кафе машина или микровълнова фурна например, а защо не и като обособен кът за подправки, цветя или други кухненски аксесоари и асортимент.

Нека спрем вниманието си на всеки от двата вида ъглови кухни по-детайлно и ви предоставим щипка допълнително вдъхновение.

Г-образни ъглови кухни

Г-образните кухни биха могли да са изградени от къса и дълга част или от две еднакви по дължина части. Това, разбира се, зависи от разположението и наличното пространство в помещението. Водейки се от основното правило в дизайна – оползотворяване на мястото по-най-добрия и удобен начин, вие бихте могли да персонализирате проекта и вида на своята кухня. Трик за печелене на още повече пространство е вграждането на уредите – така и не прекъсвате цялостната линия на кухненския дизайн. Възползвайте се и от височините – горните шкафове биха могли да достигат до тавана на стаята. Светлите тонове допълнително дават широта на помещението.

Г-образните ъглови кухни предполагат и позиционирането на трапезарна маса – така няма да ви се налага да обособявате две отделни помещения и по този начин да ощетявате пространството с издигането на допълнителни зидове. Това е и още едно удобство за домакинството – разстоянието между самата кухня и масата е максимално скъсено, което прави сервирането лесно и удобно.

Благодарение на ъгловия дизайн, съвсем лесно бихме могли да позиционираме едни до други шкаф с прибори и чекмеджета с подправки например – и двете се намират в идеална близост до печката, където ще изпълняваме рецептата, и до хладилника, откъдето ще взимаме необходимите за нея продукти.

Наличието на множество механизми позволява да съобразите ъгъла с посоката на отваряне на всеки от шкафовете в близост. Това важи както за долния, така и за горния ред. Също удобно решение е да разположите мивката в близост до сформирания ъгъл – така в него може да поставите съд за съхранение на почистените прибори и да не отнемате място от площта на работния плот.

Както споменахме, Г-образна ъглова кухня се явява и чудесно решение за малко помещение. Компактността на дизайна позволява условно да не „излизате“ от обособените рамки на кухненската стая – така, макар и стени да липсват, вие визуално „преграждате“ едно помещение от друго като, същевременно с това, се възползвате от широчината на мястото.

 

П-образни ъглови кухни

Е, признаваме – говорейки за П-образни ъглови кухни, всъщност става дума за „кралиците“ в интериорния кухненски дизайн.

Ако разполагате с голямо пространство и помещението, пригодено за кухня, се отличава със завидни дължина и широчина, то категорично ви съветваме да го оползотворите максимално, залагайки на П-образен дизайн. Изключително удобен и красив, той ще ви даде възможности да интегрирате достатъчно шкафове, чекмеджета, работни плотове, колони, а защо не и острови в средата.

 

Допълнителният барплот с лекота изпълнява две функции едновременно – и осигурява екстра място за работа и готвене, и би могъл да се използва като кът за хранене, или място, на което сутрин да се насладите на ароматна чаша кафе в компанията на любимото списание.

Завършвайки единия край на кухнята с колона с етажерки и рафтове, вие създавате своеобразен „мост“ между това помещение и хола – сякаш рязката граница между различните предназначения на стаите се размива и балансирано се вплитат в едно чудесно съчетание. Използвайте етажерките и рафтовете за разположение и подредба на редица аксесоари или книжни издания – преходът от кухнята към хола никога не е бил по-плавен, хомогенен и стилен.

Ако сте избрали да заложите на свободностоящ остров, вместо на барплот като естествено продължение на дизайна на кухнята, то около него също бихте могли да разположите столове за хранене и да го превърнете и в своеобразна трапезарна маса. Особено подходящо решение е за наистина големи помещения, където двете части на кухнята са отдалечени една от друга. За да оползотворите пространството и да не оставяте усещане за незавършеност, подберете остров в същия стил като този на кухнята. Няма да се лишите от чувството за простор, но и акцентно перфектно ще подчертаете големината на стаята.

И при П-образните кухни, също както и при Г-образните, важи правилото за цветовете – ако сте почитатели на отворените и големи пространства, подборът на светли тонове още повече ще подчертае мащабите на помещението. Това ви позволява и да поиграете с контрастите – заложете на тъмни стени за още повече стил в дизайна. Това по никакъв начин няма да доведе до усещането за намаляване и стесняване на цялата стая.

Дори и да не разполагате с голяма стая, пригодена за кухня, това никак не означава, че не бихте могли да се възползвате от красотата и функционалността на П-образната кухня, дори и в малко помещение. Проектът и дизайнът са в служба и услуга на бъдещия ползвател на мебелите – взимат се под внимание редица особености, характеристики и подробности, за да се създаде идеалният и най-добър вариант. Малката стая не ви ограничава по никакъв начин във формата на желаната от вас кухня.

С правилното разпределение на наличното пространство П-образен модел би могъл чудесно да се „вмести“ и в малка стая. И тук важи гореизложеното за Г-образните кухни – създайте мисловна граница за край на кухненското помещение и разполагайте с ширината на стаята. „Завъртането“ на дизайна в П-образна форма ви позволява да обособите стаята като отделна, а, същевременно с това, не ви лишава от наличието на всички необходими кухненски компоненти. Завършващата част под формата на барплот би могла да бъде снабдена с шкафове. Използвайте я като допълнителен работен плот или надградете едно допълнително ниво, за да се превърне в кът за кафе или бърза закуска „на крак“. И тук се спазва „триъгълната композиция“ – всички необходими и важни уреди в кухнята са монтирани в близост едни до други, правейки готвенето една лесна, бърза и удобна дейност.

П-образният дизайн има още един категоричен плюс – той визуално създава дълбочина на помещението, правейки го да изглежда по-голямо, отколкото всъщност е. Това е особено важно за собствениците на малки жилища – ограничената квадратура не е задължително да навява усещане за тяснота и липса на простор. С правилните дизайн, форма, цветове и разпределение на компонентите бихте могли да повлияете на цялостното възприятие за дома ви и да го отправите в една съвсем друга посока.

Надяваме се, че сме успели да демонстрираме, че желаният от вас дизайн би могъл да се интегрира във всякакво по вид пространтво. Мнозина смятат, че прекалената големина или твърде малките размери на стаята действат като минус по отношение на интериора – част от хората не знаят как максимално да оползотворят наличното огромно пространство, докато други пък недоумяват как ще съумеят да поберат всичко необходимо в една малка стая. Сами виждаме, че с правилния проект и разпределение на мястото, противодействаме и на двете положения и ги превръщаме в категорични предимства.

Безспорно ъгловите кухни носят след себе си чар и обаяние. Те са избора на онези семейства, които, чрез интериора си, дават определена заявка и за вкуса си, и за естетическите си нагласи. Действително всичко опира до личните предпочитания и, най-вече, до правилното съобразяване със собствените потребности. Ъгловите кухни са категоричното бижу във всеки дом – от стая за готвене те се превръщат в произведения на изкуството, които асоциираме с много повече неща, отколкото само с готварската печка и кулинарния журнал. Стая за отдих, за планиране на деня, подреждане на приоритетите, място за чаша кафе в любима компания, време, прекарано със семейството в края на дългия работен ден. Кухнята наистина е сърцето на дома – ето защо вярваме, че това помещение повече от всяко друго заслужава изключителни старание и внимание към детайла, за да го превърнем в еталон за дизайн, перфекционизъм и красота.


А какъв по-добър начин да постигнем всичко това, от проектирането на съвършената ъглова кухня? Тя придава характер, стил и разпознаваемост. Кухнята, изградена и проектирана с любов, се превръща в интериорната гордост на домакинството. Нима не желаем да впечатлим семейството и гостите си с дизайна, който сме сътворили? Е, с ъглова кухня категорично ще успеем.

0 Коментар

Login with