Апартамент под наем с акцентни стени в розово, синьо и зелено

Апартамент под наем с акцентни стени в розово, синьо и зелено

Различни оцветени стени, боядисани в коралово розово, лазурно синьо и пастелно зелено определят различните зони на този апартамент край гръцкото море, измислени от архитекта Стаматиос Джианикис.

Апартаментът под наем „Waterfront Nikis Apartment“ се намира в Ар Деко сграда, строена през 1937 година, в град Солун.

Джианикис използва апартамента като основа за културната си организация Architecture In Residence, където се провеждат вечери, лекции, изложби, срещи и представяния, фокусирани върху архитектурата и дизайна.

апартамент

На площ от 120 кв. метра, тристайният апартамент се състои от всекидневна с изглед към морето, трапезария, баня, тоалетна, складово помещение, кухня и два балкона – единият отпред с изглед към морето и един отзад с изглед към улицата.

Докато разположението на апартамента не е променяно още от самото му създаване, Джианикис успява да разположи изцяло нова кухня, душ кабина и тоалетна, с нова подова настилка и санитарно обзавеждане.

Оригиналното Арт Деко обзавеждане – като подовата настилка, масивната дървена врата и рамките на прозорците, както и гипсовите орнаменти на тавана – е запазено и ремонтирано.

„Целта на обновяването бе да се създаде пространство, в което да се чувстваш като у дома си“, споделя архитекта. „Контрастът като подход на проектиране бе въведен, за да обедини вече съществуващото обзавеждане с новите удобства.“

спалня

Шкафовете в кухнята са с изчистени пастелно зелени линии и са сложени, за да създадат остър контраст с оригиналните червени и черни циментови плочки на апартамента, а стъклените и бронзовите осветителни тела от 1950 година се намират до столовете, направени от марката, създаваща модерни мебели Arper.

Джианикис избира 3 смели цвята, с които да организира пространството. Коралово розовото е използвано за пространства, които гледат към морето, лазурно синьото е използвано в такива, които гледат към квартала, а пастелно зеленият оттенък е използван в мокрите помещения на апартамента като кухнята, банята и тоалетната.

„Използването на смели цветове в дизайна на апартамента е направено с цел да допълни и подсили силата на морската гледка, а не да я подтиска“, обяснява архитекта.

„Пастелно зеленото е използвано за създаване на спокойствие в най-използваните пространства, лазурно синьото е използвано, за да пресъздаде морската атмосфера в апартамента, а кораловото розово е използвано, за да обхване същинското лазурно синьо на Средиземно море.“

кухня

Освен това, за да се даде възможност за гъвкавост, леките, сгъваеми и подреждащи се един върху друг мебели в апартамента могат да бъдат използвани в различни формации и могат лесно да се разглобяват и съхраняват, когато не се използват.

„С усещането за уют, което дизайна следва, трябваше да се избягват компромисите в способността на апартамента да събира хора за различни дейности“, продължава той. "Гъвкавостта при проектирането на инфраструктурата беше ключова за постигането на тази цел."

кухня

 

Снимки: Ким Пауел
Текст: Dezeen

#Акцентни цветове

0 Коментар

Login with