Апартамент в Сао Пауло с интересна аранжировка

Апартамент в Сао Пауло с интересна аранжировка

Бразилското студио Cupertino Arquitetura обновява апартамент от средата на века, намиращ се в Сао Пауло, за внука на предишния собственик, като по време на обновяването превръща 2 неизползваеми пространства в градини.

Апартаментът с помпозно име „Tucumã” е 100 кв. м. резиденция на първия етаж в сграда, завършена през 1953 година. Новият собственик наследява жилището от баба си.

всекидневна

Преди ремонта апартаментът е бил подреден около два „външни джоба“, които са формирали вентилационните шахти за банята и кухнята на горния апартамент. По време на обновлението местната фирма Cupertino Arquitetura преобразува тези пространства в градини, за да внесе зеленина.

Всяко от тях сега е запълнено с дървета и растения, които обаче все още не са стигнали пълна височина.

Едното пространство се намира между всекидневната, спалнята и банята и може да се види през голям прозорец. Между двете пространства има коридор към спалните помещения, който може да се види от кухнята.

„Включихме тези две пространства към апартамента като 2 малки градини, както е в къщите“, споделят от студиото в описанието на проекта. „Те помагат да се осигури естествена светлина и кръстосана вентилация в най-вътрешната част на плана, в допълнение към отворените визуални линии, а и да се внесе зеленината от външните градини в апартамента.“

трапезария

Студиото си поставя цел да запази голяма част от оригиналната естетика на апартамента по време на обновяването. Мазилката на стените бива свалена, за да разкрие съществуващата тухлена зидария, която сега е боядисана в бяло. Запазените стоманени рамки на прозорците биват възстановени, за да се напаснат с индустриалния стил.

антре

Обзавеждането е предвидено да е в съвременен стил в контраст с грубите покрития, както и с останалите мебели от колекцията на бабата на новия собственик. Те включват голям масивен дървен шкаф и огледало, които се намират по протежението на една от стените в салона.

Комбинацията от стилове помага да се установи "връзка между миналото и настоящето на семейството", според студиото.

кухня

От Cupertino Arquitetura премахват няколко преграждащи стени, за да реорганизират разделението на апартамента на сегменти, направено преди това, и да създадат по-отворено пространство за всекидневната и трапезарията. Смолистата подова настилка може да се види в целия апартамент, като създава еднаквост и непрекъснатост. 

„Това помага пространството да се увеличи визуално и да прикрие разделението между стаите“, казват от фирмата. 

спалня

Вместо стени, разделението става чрез тъмни на цвят шкафове, направени от дървесина на орех. Те са направени по такъв начин, че да изпълняват правилната функция за стаята, в която се намират. Например, от едната страна има шкаф, в който се намират нещата за спалнята, а от другата страна склад за домашния офис.

Тъмната дървесина също така формира стените на тясната кухня, като по този начин осигурява много вътрешни пространства за съхранение и оборудване.

Жълтите врати на шкафовете внасят цвят в кухнята, докато стената в края е боядисана в тъмнозелено, като препратка към новопоявилите се градини. Тези два цвята са внесени из целия апартамент, като могат да се видят и по обзавеждането и мебелите и предметите от плат.

Отвореното пространство между шкафовете, които разделят кухнята от съседния салон осигурява гледка между двете пространства.

Обзавеждането във всекидневната включва плетен дървен стол, бяла маса и сив диван. Те съответстват на тоновете на дървената маса и белите столове в трапезарията.

Освен това студиото инсталира във всекидневната малка библиотека, върху която може да се сяда, точно под големия прозорец, която е покрит с шарени възглавнички.

спалня

Подобни мотиви могат да бъдат намерени и върху циментовите плочки на стените на банята, направени от дизайнера Тео Менна.

„Това е стар материал, който ни връща към времето, в което е построена сградата, но е използван с по-съвременно разбиране“, казват от фирмата.

баня

баня

хол

схема

 

Снимки: Майра Акаяба
Текст: Dezeen

#Индустриален стил

0 Коментара

Login with

Свързани статии

Нашите продукти виж повече

Top
0