CRÜ комбинира теракотени текстури в апартамент в Барселона

CRÜ комбинира теракотени текстури в апартамент в Барселона

Открит тухлен зид, сводести тавани и теракотени плочки на пода се отличават в този апартамент в Барселона, обновен от испанското архитектурно студио CRÜ.

Преди това La Odette е бил тъмен и тесен тристаен апартамент, намиращ се на втория етаж на сграда, построена през 1877 година.

Той е превърнат в просторна двустайна резиденция с ярки, оцветени в бяло тухлени стени и теракотен под.

Клиентите искат от базираното в Барселона студио CRÜ да обнови апартамента, голям 65 кв. м., за да е в тон с модерния начин на живот, като същевременно оптимизира използването на пространството.

Студиото CRÜ, познато по-рано като RÄS, започва да премахва преградните стени, които разделят дългия и тесен апартамент. Резултатът е пространство с отворен план, което осигурява по-светла обстановка и по-добра вентилация.

кухня

Спалните са преместени в задната част на сградата – едната спалня е с прозорец, гледащ към двора, а другата с прозорец, който гледа към балкона, а всекидневната се намира в предната част, гледайки към улицата.

Плъзгащата се врата от велпапе отделя главната спалня от дневната, като позволява светлината да минава между двете пространства.

„Работихме върху контраста между естествените материали, който да прекъсне обема в равнините и да засили и укрепи разпределението и използването на пространствата, правейки ги да изглеждат по-комплексно“, казва архитектът Клаудия Раурел.

Студиото работи с покрития като боядисана в бяло открита тухлена зидария, теракота и стени с теракота.

„Тези топли акценти помагат да се разчупи пространството на специфични зони“, добавя тя.

Например, студиото поставя теракота на част от стената, намираща се до кухнята, където входът на апартамента се среща с всекидневна, кухня и трапезария с отворен план, които са предимно боядисани в бяло.

Плочките са поставени на стената отзад напред, така че оголената текстура от долната страна да се вижда.

„Покрихме част от стената с плочки, които останаха от пода, но ги сложихме така, че да показваме задната им страна, създавайки мощна вертикална теракотена текстура на бялата стена“, казва Раурел.

Както в коридора, така и в банята има стена, покрита с по-малки квадратни керемидени плочки, които контрастират със съседните им стени - покрити с теракота в банята и недовършени тухлени стени на входа на апартамента.

Банята също включва стена, покрита със средно големи бели плочки с фигури в цвят теракота.

баня

Минималистичната бяла кухня е допълнена с червен полиран мраморен гръб, произхождаща от южната част на Испания.

 

За проекта: 
Архитект: CRÜ
Екип: Клаудия Раурел, Джоан Астале, Марк Пейро
Текст и снимки: Dezeen

0 Коментара

Login with