Използването на японската техника за организиране в микро апартамент

Използването на японската техника за организиране в микро апартамент

Австралийският архитект Никълъс Гърни използва специално изработена дограма, плъзгащи се прегради и подвижни мебели, за да се възползва максимално от ограниченото пространство в този 24 кв.м. апартамент в Сидни.

микро апартамент

Апартаментът, обновен за новобрачна двойка, е един от няколко малки апартаменти, проектирани от основаната в Сидни компания на Гърни.

За да се увери, че всяка от вещите на клиента има своето място в малкото пространство, той следва японския метод на организация, известен като 5S. Петте принципа - сортиране, слагане в ред, излъскване, стандартизиране и поддържане - целят да насърчат по-дисциплинираното и ефективно използване на пространството.

В съответствие с това, клиентите са помолени да съставят списък на вещите си, за да може мястото за съхранение да се разпредели по правилния начин.

разделяща стена

„Типът 5S апартаменти насърчава да живеем с по-малко. Беше предназначено дизайна да насочи вниманието към избора, организирането и грижата за вещите на човек“, казва Гърни, който е един от нарастващата бройка дизайнери, които търсят вдъхновение от Япония за интериорните си дизайни.

спалня в микро апартамент

Специално изработената дограма се използва навсякъде, за да осигури достатъчно пространство за съхранение. Същата дограма продължава и към банята и спалнята, обединявайки цялостната естетика.

За да вземе максимума от ефективността на кухнята са създадени „мокра“ и „суха“ зона, като сухата зона за подготовка е разположена по-близо до пространството за забавление, а мократа зона е скрита от очите на гостите.

кухня в микро апартамент

Мястото за забавление на семейството и приятелите е ключово изискване, което е постигнато чрез създаване на отворено пространство, което може да бъде използвано от двойката за различни неща.

микро апартамент

Сгъваема перфорирана стена разделя спалнята и всекидневната, като същевременно позволява преминаването на въздух и светлина през нея. На стената може да се види и закачен телевизор с плосък екран, който се върти на 180 градуса, така че да може да се гледа и от двете пространства.

„Дизайнът освежава едно привидно едностранно пространство и по този начин уверено разсейва общоприетите понятия, свързани с живота в малки пространства и осигурява значително по-добро качество на живот на живущите“, казва Гърни.

микро апартамент

Животът в малки пространства се е превърнал в норма в големите градове с астрономически цени на имотите, а дизайнерите са принудени да измислят изобретателни и спестяващи място дизайни.

 

Текст: Dezeen
Снимки: Катрин Лу

#Малки кухни #Микро апартаменти

0 Коментар

Login with