Как да почистим и да се грижим за ламинирания плот на кухнята

Как да почистим и да се грижим за ламинирания плот на кухнята

Ламинираните плотове в кухнята са най-често срещаните. Те често се използват при строителството на жилища, тъй като са евтини, но трайни. Направени са от слоеве хартия и пластмаса, които са ламинирани заедно, за да образуват повърхността на плота. През годините те добиват нов вид и сега можем да ги срещнем в много цветове и различни възможности за дизайн. Могат да бъдат направени така, че да са в тон с всеки тип декор или тема. Още по-хубаво е, че са лесни за поддръжка.

Какви са плюсовете при избиране на ламиниран плот?

Ламинираните плотове са изключително издръжливи. Без проблем ще издържат на всякакво надраскване или разляти върху тях течности, освен това са доста устойчиви на петна. Не горят лесно и покритието не си променя цвета, освен ако нещо не го е увредило прекалено много. Има много различни шарки, цветове и покрития, от които можете да избирате, а така може да направите кухнята във ваш стил. Тези плотове са лесни за чистене, каквито и неща да им се случват.

Какви са минусите при избиране на ламиниран плот?

Въпреки че ламинираните плотове са издръжливи на петна и надрасквания, все пак могат да бъдат повредени. И когато това се случи, е почти невъзможно да бъдат поправени. На всичкото отгоре повреденото място става все по-голямо. Най-горният пласт на плота предпазва по-уязвимите пластове отдолу и веднъж увреди ли се той, щетите може да се разраснат изключително бързо. Тези плотове имат „шевове“ или места, на които различните части се съединяват. Тези места са видими, но залепени, и са изключително чувствителни към щети от вода. Ако забележите подуване или странни фигури в части от шевовете, може да се наложи да направите ремонт на плота. Ако не се погрижите бързо за вредата, тя ще се разпространи изключително бързо.

Чистене на ламинираните плотове:

Подобно на много видове плотове, почистването на ламинат всъщност е прост процес. За ежедневно почистване използвайте чиста кърпа, сапун и вода. Изсушете плота след измиване, за да предотвратите попадането на вода в шевовете. И това е всичко, което е нужно за почистване на такъв плот.

Местата, на които има петна могат да се третират със сода. Смесете съотношение 3:1 на содата за хляб и водата. Сложете сместа върху петното. Оставете да престои 3-5 минути преди да избършете. Не търкайте, защото, въпреки че е мек абразив, содата може да повреди покритието на плота, въпреки че това зависи от самото покритие, което сте избрали и цвета. Ако цветът е бял е малко вероятно содата да го повреди, ако търкате леко.

Как да поправите или запазите ламинираните плотове

Може да използвате специална паста, налична в различни цветове, която се продава по магазините, за да поправите леки надрасквания или напуквания. При наличието на повреди по плота, действате бързо, за да не се разпространяват по останалата площ.

Обикновено няма нужда от честа поправка.

 

Източник: The Spruce

0 Коментар

Login with