Практични съвети за подобряване работата на хладилника

Практични съвети за подобряване работата на хладилника

Хладилникът, символ на модерната кухня, пазител на любимата храна от силата на климата и времето. Но дори и като домашен супер герой, той се нуждае от поддръжка. Затова в тази статия ще ви дадем няколко полезни съвета, с които да осигурите безпроблемната му работа.

Основни принципи:

1. По време на покупката – обърнете внимание на енергийната ефективност. Стикерите за целта позволяват на клиента да направи сравнение между различните параметри за консумация. Много потребители изпитват сантимент към старите си и верни охладителни уреди, но пропускат факта, че те харчат много повече електроенергия от новите, а качеството на въздуха в тях не е особено добро. От своя страна по-големите хладилници харчат малко повече от по-малките, но пък предлагат по-голямо удобство. Затова е нужно да прецените нуждите на домакинството – от какво хладилно пространство се нуждаете, имате ли нужда от фризер и ако да – колко голям, от горе или отдолу и т.н.

2. Температурата за запазване на храната свежа е между О°C и 4°C. Но в много от хладилниците тя не е еднаква навсякъде. Например – температурата от вътрешната страна на вратата е по-висока и заради това съхранението на млечни продукти там е неуместно. Това разбира се не важи за уреди Либхер, оборудвани с технологията PowerCooling, осигуряваща една и съща температура в цялото отделение.

хладилник

Поддръжка на хладилника

Обща поддръжка – в идеалния случай е добре да почиствате хладилника си всяка седмица. Вместо препарати бихте могли да използвате ябълков оцет – изсипете малко в шишенце за еднократна употреба (най-добре за впръскване) и впръскайте или намажете стените на хладилника с гъба и после забършете с мокра кърпа. Вътрешната част можете да почистите с препарат за съдове и да изплакнете. Ако искате да дезинфекцирате стените му – добавете малко спирт към оцета.

Почистване из основи – ако хладилникът ви наистина е мръсен, възможно е да започнете почистването с ябълковия оцет (или друг препарат за почистване). Смесете една супена лъжица сода бикарбонат с топла вода. Нанесете от сместа с помощта на гъба и след това изплакнете. Хладилникът ще блесне!

Фризерно отделение:

В случай, че хладилникът ви разполага с фризер, трябва да се грижите да го размразявате редовно, за да не се увеличава консумацията на електричество. Ако хладилника ви е Либхер и е оборудван със системата NoFrost, това няма да ви се налага.

Почистването на фризерната част е същото, като при хладилната.

Поддръжка отвън

Необходимо е да почиствате прахта от хладилника редовно.

В най-голяма степен той се натрупва върху компресора. А прекомерното натрупване на прах върху него води до повишаване на разхода на електроенергия.

Миризмите

За да избегнете разпространение на различни миризми в „ледения супер герой“, избягвайте да оставяте храните незапечатани. Може да използвате пликове или кутии. Ако все пак забравите да сложите капака на тенджерата с лучената манджа, опитайте да отстраните миризмата като оставите за няколко часа с купа с лимонов сок – той ще премахне лошите миризми.

Ако не се получи опитайте с купа с 2 супени лъжици сода бикарбонат.

Във втория случай е необходимо купата да е напълно суха.

кухня

Как да намалите разхода за електричество?

Почиствайте хладилника, най-вече отвътре. Сега е моментът да изхвърлите развалените храни, които ненужно заемат място и увеличават разхода на ток. Не поставяйте и топли храни в него. Оставете ги да изстинат и тогава ги пъхнете в хладилника.

Разположението на хладилника в кухнята!

Изборът на място за хладилника е ключово.

Оптималната позиция би била далеч от пряка слънчева светлина, печката, миялната машина и/или други източници на топлина. По този начин ще спестите не само от сметките за ток, но и от по-честото закупуване на нов хладилник или ремонти.

Ежедневна грижа за хладилника:

- Не оставяйте вратата на хладилника отворена за дълго време. Помислете какво ви се похапва, вземете го и затворете. С новата технология на Либхер SmartDeviceBox може да получите уведомление на телефона ако детето ви например, забрави вратата на хладилника отворена!

- Подредете храните по групи – така ще ги намирате по-лесно, ще се ориентирате бързо какво ви липсва и ще пестите енергия.

- Ако в хладилника има празни места, сложете празни бутилки – по този начин студеният въздух няма да излиза, а топлият няма да влиза в хладилника.

- Ако ще размразявате храна от фризера – използвайте хладилника – размразяването ще е по-бавно, но предимствата са две – студът от замразения продукт ще се разпространи в хладилника и ще намали разхода за електричество, а храната ще се размрази по възможно най-добрия начин и ще запази полезните си съставки.

 

Специални благодарности към фирма Liebher за предоставената статия!

0 Коментар

Login with