Как създадохме кухня, вдъхновена от италианския изчистен дизайн и стил

Как създадохме кухня, вдъхновена от италианския изчистен дизайн и стил

Историята на проекта, за който искаме да ви разкажем днес, е обвързана с Италия – клиентът ни Ники е обвързала живота си в професионално отношение както с родната България, така и с държавата на Ботуша.

Честите пътувания между двете държави неимоверно са се отразили в положителен аспект на начина, по който Ники желаеше да изглежда нейната кухня – приветлива, стилна, с изчистен дизайн и просторна.

Помещението бе голямо, което е предизвикателство – никак не трябва да се подценяват размерите на помещението, що се отнася до създаването на една кухня. В никакъв случай не искахме между различните компоненти и мебели да се образува твърде много място и те да са отдалечени едни от други – това не е никак функционално, особено когато човек се е впуснал в кулинарството и иска всичко необходимо да е на „една ръка разстояние“. Имахме това предвид, създавайки кухнята на Ники – стремяхме се да оползотворим наличното пространство като, същевременно с това, да съумеем да я създадем максимално удобна за ползване. На първата ни консултация се присъедини и италианец, познат на клиента, който се отнесе изключително взискателно и с отношение към детайла при избора на различните компоненти на кухнята. Крайният резултат удовлетвори както него и Ники, така и нашия екип. Нека ви покажем проекта, който съумяхме да създадем.

 

Създаването на изначалната изчистена концепция

Комбинацията от бял цвят и дървесни тонове ни се стори особено подходяща за този проект – идеално се съчетаваха с внушението, което Ники желаеше да постигне за кухнята си. Симбиозата между нежния и изчистен бял цвят и уюта, идващ от дървесните тонове, съумяха в най-пълна степен да спомогнат при създаването на стилна и ефектна кухня.

Нюансите на белия цвят съчетахме с тези на пода и стените при първото ни посещение за взимането на размерите. Умишлено избягахме от „студеното“ бяло – желаехме нежността му да изпъкне и създаде допълнителен уют, поставено в среда на дървесни цветове.

Предварително Ники бе избрала за кухнята си наличието на голям остров, който да може да използва за допълнителна маса в случаите, когато има гости. По отношение на плотовете се бе спряла на дъб – за острова избрахме клинозъбно съединен дъб, обработен с масло от двете страни. За плота на основната кухня се спряхме на термоплот в същия десен, тъй като дъбът е много по-капризен в своята поддръжка и сметнахме, че е много по-функционално тук да разчитаме на повърхност, пригодена за ежедневно ползване.

 

Кухня без дръжки за максимално семпла визия

Ники държеше кухнята й да няма дръжки и ние се съгласихме, че подобен дизайн категорично ще подхожда на цялостната визия. Системата без дръжки, на която заложихме, решихме да свържем естетически с останалата част на кухнята – ето защо Ники предложи да заложим на дървесен декор. За дългата страна на кухнята се спряхме на хоризонтално разположение, а за колонните шкафове – вертикално. Фрезовахме дръжките под 45-градусов ъгъл за още по-лесна отваряемост.

 

Създаване на кухненските елементи

 

Лицето на кухнята е изработено от МДФ плоскости с матово покритие. Уредите, които намериха своето местенце в този проект, са миялна машина, пералня за пълно вграждане, хладилник, микровълнова и фурна, голяма мивка и котлони, както и абсорбатор за пълно вграждане.

Ники е привърженик на разделното събиране на отпадъци и държеше да обособим място за това. Съчетахме желанието й с това да притежава голяма мивка и създадохме голям шкаф под нея с две чекмеджета. Първото е пригодено за съхранение на гъби и почистващи препарати, а във второто има няколко кошчета за разделно събиране.

 

Акцентите в кухнята са любимата ни част

 

В проекта за Ники има два основни акцента, които, смятаме, придадоха категорични характер и харизма на цялото помещение.

Искахме да създадем акцент за тази страна на кухненския остров, която гледа към хола. Спряхме се на шкаф с витрина – корпуса направихме дървесен, за да го съчетаем с цялостната кухненска линия, а рамката издържахме в черно, за да я свържем с уредите. От другата страна на острова пък заложихме на издърпващ се шкаф за бутилки и по-големи съдове.

Особено много харесахме колонните шкафове и бе немислимо да не ги акцентираме по някакъв начин. Избрахме да ги завършим с рафтове – Ники е любител на вината и решихме, че това би било чудесно място за съхранение на винената й колекция. Разделихме шкафа на две части, за да създадем дизайна на двулицевост – едната му страна предназначихме за бутилки, а другата – за подредба на различни аксесоари и декорации. Дизайнът на елемента за бутилките избрахме да наподобява българска шевица.

Не липсваха и забавни моменти от процеса по създаването на тази кухня – понеже не искахме да прекъсваме четириметровия плот, създавайки го от две части, беше истинско предизвикателство за екипа ни да успеем да го внесем цял в помещението. Ники активно участваше в процеса по създаването на кухнята си, както и ни се доверяваше с готовност и приемаше с радост всички предложения и препоръки.


Надяваме се и вие да сте усетили поне част от магията около създаването на тази приказна и изчистена кухня. Изключително удовлетворени сме от крайния резултат – смятаме, че съумяхме да вплетем хармония, баланс и стил в дизайна. Съгласни ли сте с нас?

#Изчистен #Бяло #Минималистичен стил

0 Коментар

Login with