Колко често трябва да чистите кухненските шкафове?

Колко често трябва да чистите кухненските шкафове?

Планът за почистване, който е най-подходящ за кухненските ви шкафове, зависи от това колко често се готви в дома ви. Ако готвите всеки ден, ежедневното избърсване е повече от желателно, но ще ви отнема и време. Ако готвите само веднъж или два пъти в седмицата, тогава ги избършете веднъж или два пъти седмично с мека, чиста кърпа. Въпреки това, дори и никога да не готвите или използвате кухнята, прахът ще продължи да се натрупва. Избърсването на шкафовете веднъж на 7 дни е достатъчно, за да се премахне прахът, без значение колко ползвате вашата кухня. Лесната редовна поддръжка е ключът към поддържането на чисти кухненски шкафове.

А за натрупването по външната страна на шкафовете?

Натрупването от външната страна на кухненските шкафове идва от комбинация от прах и мазнина от готвенето. Добавете и топлина и успешно ще получите лепкаво покритие. Ежедневното забърсване предотвратява по-голямата част от това натрупване. Ако не сте почиствали шкафовете от известно време, това натрупване може да е станало дебело и премахването му ще е трудно. Това е нещото, което всички се опитваме да предотвратим с ежедневното/седмичното почистване.

Колко често да чистим от вътрешната страна?

Нужно е да го правите всеки месец. Въпреки че тази част на шкафовете е вероятно да остане чиста по-дълго, то там все още се натрупва прах, мръсотия и различни остатъци. Трохите или малки остатъци от храна се натрупват бързо и привличат вредители, а чистенето на всеки три месеца ще държи шкафовете чисти и ще предотврати появата им. Дори и шкафовете с храни трябва да се забърсват редовно. По време на тези чистения ще можете и да подредите всичко вътре, да изхвърлите храната с изтекъл срок, както и да разместите неправилно прибраните съдове.

Какво да използвате за чистене отвътре?

За да почистите вътрешността на шкафовете, навлажнете почистващата кърпа с малко топла вода. Не е нужно да накисвате кърпата, а само да я навлажните. Изстискайте я добре преди да започнете да забърсвате вратите, горната част на вътрешността на шкафовете, страните и накрая дъното. Така е по-лесно, ако премахвате различни елементи, докато почиствате. Ако шкафовете се нуждаят от по-дълбоко почистване, можете да използвате обезмаслител или препарат за почистване на съдове.

Какво да използвате за чистене отвън?

Ако правите ежедневна поддръжка от външната страна на шкафовете, тогава е необходимо леко да избършете с навлажнена почистваща кърпа (може би с препарат). Ако вече има натрупвания по шкафовете ви, то тогава използвайте обезмаслител и гъба и внимателно се опитайте да отстраните наслоената мръсотия. Започнете в скрита област, за да видите как покритието отговаря на метода за почистване. Ако няма повреда, можете да преминете към по-видимите части на шкафовете.

Използвайте:
- мека кърпа;
- сапун;
- обезмаслител;
- гъба.

 

Източник: The Spruce

0 Коментар

Login with