Концепция за умна кухня за хора в неравностойно положение

Концепция за умна кухня за хора в неравностойно положение

Адаптиране на интериорната среда към потребностите на хора с увреждания, това беше насоката, в която тръгна отбор 2 по време на Проектната седмица в Лесотехническия университет.

Бъдещите инженери свързват темата за „Умна кухня“ с дизайн, който цели да улеснява потребителя и да му помага в ежедневните задачи. Така отборът се запозна с основните правила при създаването на дизайн за хора, които използват инвалидни колички. Също така за краткото време, с което разполагаха, те се постараха да открият основните бариери пред хората с увреждания, с които те се сблъскват в ежедневието си.

Отбор 2 използваха макет и 3Д програми, с които да моделират част от кухнята, за да преценят в каква насока да поеме техния дизайн.

С нови сили отборът поема към финалната си презентация където с много ентусиазъм ни запознаха със своята идея – Smart Move. Система от модули, които събират в себе си дейностите около подготовката на едно ястие.

Екип 2 си представи ситуация, в която горният ред на кухнята и продуктите в него са достъпни за човек в неравностойно положение, а основните уреди, от които се нуждае са на „ръка разстояние“.

За нас е изключително важно, бъдещите дизайнери да поставят пред себе си трудни задачи, които да ги предизвикват да откриват нови решения. Концепцията им Smart Move е предизвикателство за всеки дизайнер и поздравяваме отбора за смелото решение да рискуват и да се хвърлят в непозната за тях територия.

Екипът се състоеше от: 
Габриела Иванова
Кристина Янева
Вержиния Лозанова-Алексиева
Преслава Садинова
Георги Кумчев

Снимки: Kuhnia.BG

0 Коментар

Login with