Крейг Стийли позиционира къща на хълм в Силиконовата долина

Крейг Стийли позиционира къща на хълм в Силиконовата долина

Американското студио Craig Steely Architecture създава двуетажна къща в наклонена област в северна Калифорния с огромни стъклени прозорци, заемащи цялата стена и гледащи към върховете на дърветата.

Сгушена в подножието на планините Санта Круз, резиденцията - наречена Pam and Paul's House - се намира в Купертино - града, където Apple има огромен щаб. Построен на стръмно и залесено място, жилището с площ от 242 квадратни метра е проектирано така, че да сведе до минимум въздействието му върху околната среда. Едната страна на къщата прегръща хълма, а другата е над него, подпряна от дебели стълбове. 

"Идеята за концепцията дойде ясно и бързо - спуснахме стъклена кутия в листата на дърветата, поставена на две стволовидни колони, разрушавайки възможно най-малко дъбовете.", споделя компанията в описанието на проекта. 

За външната облицовка екипът използва цинк и алуминий, както и големи стъкла, които са засенчени от плътния дървен балдахин. На горното ниво огледалното остъкление отразява околния пейзаж и небето.

В къщата се влиза от горното ниво, където стоманен решетен мост води към северната врата и гаража. Горното ниво е съставено от правоъгълна форма, съседна на голяма скулптура, като и двете са обградени от естествено озеленяване. Докато по-ниското ниво изглежда като широка кутия, южната част на готното ниво всъщност пресича хълма под ъгъл. Извитите ъгли акцентират върху необичайното разположение на сградата.

Вътре метално стълбище води до основното ниво на дома, където човек се сблъсква със светло и просторно пространство. Тъмните стоманени структурни греди са оставени на показ и служат като контраст с белите стени, стъклото от пода до тавана и светлосивата бетонена настилка. 

Северната половина на този етаж се опира на хълма и обхваща спалните и баните. В другата половина се намира всекидневната, която плува сред върховете на дърветата и е изпълнена със слънчева светлина. 

В рамките на всекидневната, екипът поставя допълнителни плочи, за да създаде отделни области. Под стълбите е разположен хлътнал офис, а плюшеният пурпурен диван, заемащ 13 квадратни метра, е като потънала в хола яма. Дълга ивица от подовата настилка е добавена и в кухнята. 

Пространството е допълнително очертано чрез използването на LED ленти, които са разположени на тавана. "Ясноизразени геометрични линии от светлина, напомнящи за скулптурата на Дан Флавин, са ясно видими отвън, докато гледаш през листата.", споделя екипът. 

Craig Steely Architecture, имаща офиси в Сан Франциско и Хаваи, е позната със създаването на въображаеми домове на предизвикателни места. 

За проекта: 
Архитект: Craig Steely Architecture
Главен архитект: Крейг Стийли
Екип по проекта: Луиджи Силвърман, Раян Лайднър, Туун Кантаруп, Анастасия Виктор, Крис Талбът
Изпълнител: Forsythe General Contractors
Структурен инжинер: Вал Рабичев
Остъкляване: Bonelli Windows and Doors

Информация: Dezeen
Снимки: Дарън Брадли

0 Коментара

Login with

Свързани статии

Нашите продукти виж повече

Top
0