Кухненското осветление – магията и уюта на помещението

Кухненското осветление – магията и уюта на помещението

Не веднъж сме казвали, че мебелите в кухнята отговарят за функционалността и стила в дизайна, но акцентите и допълнителните елементи допринасят за характера на цялото помещение. Оставаме верни на себе си и днес и решаваме да ви запознаем с осветлението в кухнята.

Иска ни се да обърнем внимание на следното: кухненското осветление далеч не приключва само и единствено с добре познатите на всички ни таванни лампи, така характерни за всяка стая от дома. В днешната статия нагледно ще разкажем за множеството начини, по които бихте могли да осветите кухнята си и акцентно да подчертаете всички нейни предимства и красиви кътчета. Внесете слънцето в стаята си. Ще откриете информация за:

  • Осветление на дъното на шкафа;
  • Вкопани LED профили;
  • Външни LED профили;
  • Осветени ниши;
  • Осветление при рафтовете;
  • Осветление под плота;
  • Осветителни тела на гърба на кухнята;
  • Осветителни тела над бара/острова;

Заповядайте с нас на едно магично приключение в света на светлината.

 

LED осветление на дъното на шкафа

Започваме с едно изключително красиво интериорно решение. Интегрирайте LED осветление в стъкленото дъно на шкаф от горния ред. По този начин светлината ще се разпръсне по цялата долна площ на шкафа и меко ще се прелее и към кухненския гръб. Безспорно кухнята ви ще изглежда наистина стилна и класна. Да, със сигурност този тип осветяване не принадлежи към най-бюджетните варианти, но определено си струва.

 

Вкопан в шкафовете LED профил

Вероятно сте виждали този тип осветяване не веднъж. LED профилите допринасят с мека и красива светлина, разпръскваща се по повърхностите. Единият вариант на инсталация е да поставите профила максимално близо до вратичките на шкафовете. Предимството на това решение е, че така се осветява по-голяма площ от работния плот. Ако кухнята ви е издържана в класически или ретро стил, то препоръчваме да разположите LED лентата към гърба на кухнята – това решение допринася за усещането за уют и изглежда наистина стилно и подходящо за дизайна.

 

Външни LED профили

Предимството на външните LED профили се крие в това, че те могат да се разположат и като допълнение към вече изградена и готова кухня. Това е възможност да освежите старото си помещение и да му вдъхнете повече характер и красота. Друг плюс на външните профили е разнообразието по отношение на разпръскването на светлината – съществуват ъглови такива, които озаряват сякаш целия плот.

 

Няма нищо по-уютно в дизайна на кухнята от осветените ниши

Обръщаме се отново към любителите на класически кухни, но и не само – представете си колко красиво и функционално ще изглежда една изградена ниша в горния ред на кухнята например. Би било прекрасно място за поставяне на цветя или скъп ваш аксесоар, или сувенир. А сега добавете и осветление и действително ще постигнете невероятен ефект в дизайна. Вариант е да добавите луни в нишата. С тях бихте могли да осветите и вътрешността на витрина – колко красива и мека би изглеждала светлината при затворени вратички, отразяваща се отвътре?

Осветление при рафтовете

Ако сте почитатели на рафтовете и етажерките в дизайна на кухнята, то тази идея безспорно би ви послужила като категорично вдъхновение. Интегрирайте вкопан LED профил, осветяващ под и над рафта – така, от една страна, ще избегнете изпъкналостта на лентата, а, от друга – ще осигурите равномерно разпределяне на светлината и озаряване и надолу, и нагоре.

Създава се красиво и водопадно усещане – едно истински класно решение за кухненския ви интериор.

 

Осветление под плота за още повече стил

Разграничете работния плот от долния ред кухненски шкафове, добавяйки осветление в своеобразен улей. По този начин визуално осветявате и двата елемента, а и изглежда наистина красиво. Вечер, когато основните осветителни тела са изключени, сами можете да си представите колко уютно и приятно ще изглежда този лъч от блясък, акцентиращ върху основата на вашата кухня.

И една бонус идея – ако разполагате с изцяло стъклени шкафове и витрини, включете осветление и там. Светлината ще следва сякаш повърхността на стъклото и ще образува наитина впечатляващи отблясъци.

 

Осветление по гърба на кухнята и над острова/бара

Едно от по-нестандартните решения е да включите осветителни тела към гърба на кухнята. По този начин си осигурявате много повече осветеност на работния плот, а и бихте могли вечер да оставяте само тези лампи включени за още повече уют и мекота на обстановката. Поставянето на осветителни тела над барплота или острова е честа практика, която предоставя също допълнително сияние – с повече светлина бихте могли да обособите тези пространства като кът за хранене например.

Интегрирането на огледала в дъното на витрините, както и включването в дизайна на метални дръжки, позволява едно своеобразно отразяване и пречупване на светлината  из цялото помещение. Този ефект определено ще ви пренесе сякаш в приказка.

 

Но не всяко разпределение на светлината е добро решение

 

Макар и всички гореспоменати идеи да са ни извънредно любими и с радост да ги предоставяме на клиентите си, съществуват практики в осветяването на кухнята, които не намираме за особено подходящи и съветваме те да бъдат избягвани. Визираме разполагането на осветителни тела като луни в непосредствена близост до шкафовете например. Получават се отражения под формата на светли петна, които сякаш откланят вниманието от цялостния вид на помещението.


Открихте ли вдъхновение и идеи сред нашите предложения? Озарете кухнята и помещението си по най-добрия начин, за да се насладите на красотата и съвършенството, които осветителните акценти придават на дома ви.

0 Коментар

Login with