Малката кухня, в която има място за всичко

Малката кухня, в която има място за всичко

Днес ще ви пренесем в един малък едностаен апартамент, който екип 7 решиха да преобразят с компактна кухня, която крие изненади.

В началото на проектната седмица бъдещите инженер-дизайнери директно се насочиха към създаването на продукт. Но въпреки малкото време, с което разполагаха, преподавателите им напомниха, че първата идея не винаги е най-доброто решение, затова трябваше да отстъпят крачка назад. Така до вечерта те поставиха още много идеи на масата.

На следващият ден отборът се посвети на скицирането на всяка идея, като подлагаха всичко под въпрос. Един от най-полезните въпроси по време на идейния процес бе „Ами ако?“.

Следователно отбор 7 се запитаха: „Ами ако поставим умната си кухня в малък апартамент? Ами ако в този апартамент сложим кино? Ами ако кухнята ни се движи?“

Забързани да представят идеята си по-най добрия начин, дамите от отбор 7 трябваше да останат в университета до късно, за да подготвят макети, дъски и презентация.

МАЛКИ ПРОСТРАНСТВА

В днешно време строителството е насочено към малки апартаменти, което поставя нас като дизайнери и проектанти в трудна позиция. Ето как се роди и концепцията за KItchen VIew или KIVI. Ограничените пространства водят до труднодостъпни шкафове, които поставяме на височини, за които ни е нужен стол или стълбички (а някои от нас се качват и на долния ред шкафове в кухнята!).

Решението на KIVI е в технология, която позволява автоматичното преместване на даден шкаф на височина удобна за всеки. По време на презентацията екип 7 представиха идеята си кратко и ясно, с помощта на интерактивния си макет и рисунки.

Идеята ни спечели, защото е достатъчно смела, но и все пак близка до реалността. Също така студентите погледнаха в една посока, за която рядко се замисляме при създаването на проект за дома си – нагоре. Таванът е пространство, за което сме свикнали да мислим единствено когато избираме осветление или окачен таван. Всъщност той може да придобие много важни функции, които да улеснят ежедневието ни.

Екип 7 скриха и малка изненада за нас в малката си кухня – домашно кино. Бяхме приятно изненадани, когато разкриха идеята си да превърнат кухненските шкафове във видео стена и да свържат холното пространство с кухнята по много креативен начин.

Екип 7 спечели третото място и ни спечелиха с проекта си. Пожелаваме успех и на бъдещите им проекти! 

Екипът се състоеше от: 
Гергана Иванова
Иванина Маркова
Лора Савова
Ивен Георгиева
Надежда Маринова

Снимки: Kuhnia.BG и списание MD

0 Коментар

Login with