Няколко думи за дръжките в кухнята – основен акцентен елемент в дизайна

Няколко думи за дръжките в кухнята – основен акцентен елемент в дизайна

Ние обичаме да ви издаваме тайни „от извора“ – смятаме, че любовта към дизайна и проектирането на вашата мечтана кухня идват с детайлното познаване на онези елементи, които заедно работят в посока на това да създадат една наистина перфектна завършена визия.

 

След като в подробности ви запознахме с чекмеджетата и мивките, които откриваме в кухненския дизайн, днес изборът ни се спря върху дръжките. Безспорно те служат като основен акцентен елемент в дизайна – правилният подбор ще допринесе за създаването на мечтаната кухня точно по начина, по който сте си я представяли. Нека първо ви запознаем с основните видове кухненски дръжки, след което ще фокусираме вниманието си по-детайлно върху всеки един от тях, за да ви предоставим максимално много информация.

 

Дръжките в кухнята – видове и кой точно да изберем за дома си?

 

Както вече споменахме, дръжките са основен акцентен елемент. На пръв поглед човек би помислил, че основно внимание следва да отдели на шкафовете и плота, но именно малките и дребни детайли понякога са онзи така необходим компонент по пътя към изграждането на красива и функционална кухня.

 

В кухненския интериор условно познаваме три вида дръжки:

  • Стандартните, които всички ние добре познаваме;
  • Скритите, които са чудесно решение за модерните кухни;
  • Кант дръжките за естетика и стил в дизайна;

И за да сме ви максимално полезни, систематизирахме за вас полезна и подробна информация, касаеща всеки един от трите вида. Ето какво сме ви подготвили.

 

Стандартни дръжки за акцент, удобство и функционалност

За почитателите на традиционните течения в дизайна отделяме време, за да поговорим за стандартния тип дръжки. Решени в разнообразни стилове, форми и цветове, те биха могли да се впишат чудесно в цялостния ви дизайн. Независимо дали се спирате на класическа, или ретро кухня, ще се намерят подходящи модели за вас, които да пасват съвсем точно. Домакинствата, които избират този тип дръжки за кухнята си, харесват именно акцентния елемент, както и функционалността, която притежават.

 

Скрити дръжки – върхът в проектирането на модерната кухня

Скритите дръжки са чудесно решение за онези от вас, които не се страхуват да експериментират и с готовност биха заложили на минималистичността и хомогенността в дизайна. Изключително подходящи за модерните кухни, скритите дръжки побират в себе си няколко варианта, между които бихте могли да избирате.

 

Скрити дръжки от фурнир за подчертаване на хоризонталните линии

Направената от дъбов фурнир скрита дръжка чудесно се съчетава с гърба на кухнята в този проект, а МДФ-дръжката е издържана в цвета на колоната, за да се запази хомогенността в дизайна и да се акцентира върху балансираните и красиви хоризонтални линии. В този проект заложихме на подходящия за този случай трик – проектирахме шкафовете така, че кантовете а вратичките в горната им част да разполагат с ъгъл под 45 градуса, който изпълнява ролята също на своеобразна дръжка. Този трик имплементирахме и в друг наш проект.

Тук заложихме и на дървесна вертикална дръжка за хладилника, за да постигнем максимални стил, лукс и еднаквост в дизайна.

Скрити дръжки тип Gola – стил по италиански

Тази система, носеща италианско наименование, представлява метален профил, който се монтира по дължината на кухнята. Оттам опциите са две – или да се създаде горепосоченият 45-градусов ъгъл, или да заложим на стандартни вратички на кухнята.

Скрити дръжки с Push механизъм

Вероятно не един и два пъти сте виждали отварянето на кухненски шкаф да става с леко натискане, след което вратичката да изскача напред. Изключително модерен, този начин на отваряне става все по-предпочитан от редица домакинства, заради функционалността си и нестандартния начин на ползване.

В този проект наблюдаваме успешно съчетание между скрити дръжки тип Gola и механизъм Push за долните чекмеджета.

 

Вариант за горните шкафове – скрити дръжки в съчетание с LED осветление

За почитателите на модерните кухни предоставяме ето това красиво и функционално решение – интегрирайте LED осветление в горните си шкафове, съчетано с дискретни скрити дръжки, за да се радвате на изчистен и стилен интериор.

Скритите дръжки в дизайна крият и друг, не по-малко важен плюс, освен изчистените линии  – макар и малко, те спестяват място, а твърде често само няколко сантиметра са необходими, за да се инсталира подходящ механизъм.

 

Кант дръжки – ето с какво ни впечатляват

Кант дръжките са изключително фини и стилни. Перфектно се съчетават с класически кухни.

Този тип дръжки се захващат за вратичките и по един много приятен за окото начин сякаш рамкират плоскостта. Дискретни и ненатрапчиви, кант дръжките се избират от голям брой домакинства, поради естетическите си преимущества и удобството, което предоставят.

 

Винаги можете и да комбинирате варианти

 

След като вече се запознахте в общи линии с основните видове дръжки за кухня, вероятно в съзнанието ви изникват множество идеи и комбинации. С лекота можете да съчетаете два вида дръжки, за да извлечете максимална полза от удобството и красотата им.

В този проект наблюдаваме комбинация между стандартни дръжки за долните шкафове и система със скрити дръжки и Push отваряне за горните.


Е, вече избрахте ли най-добрият вариант за вашата кухня? Проектирайте смело и правете всевъзможни съчетания – вашият интериор заслужава най-добрите решения.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 Коментар

Login with