Още 25 идеи, подходящи за дизайна на малката кухня

Още 25 идеи, подходящи за дизайна на малката кухня

След като представихме на вашето внимание 25 идеи, изключително подходящи за дизайна на малката кухня, днес се завръщаме с още една порция съвети – добре дошли във втората част от нашата колекция, където ще предоставим още толкова идеи в дизайна. Сигурни сме, че ще откриете много вдъхновение!

Чрез нашите идеи ще постигнете:

  • Оползотворяване на наличното пространство;
  • Баланс и хармония в дизайна;
  • Естетика и уют в помещението;

Нека разгледаме какво сме ви приготвили за днес.

 

Изберете материал за плота, устойчив на ежедневна експлоатация

 

Повърхностите в кухнята и тяхната издръжливост са от особено значение. Дори и да предпочитате естествените материали, ние препоръчваме да помислите на какво натоварване ще ги подлагате при ежедневното ползване. В такива случаи са подходящи повърхности с подчертано по-високо ниво на издръжливост за работния плот.

 

Направете съчетание между дизайна на шкафовете и този на уредите

Заложете на контрастите в стилово отношение – бихте могли да изберете уреди с по-ретро усещане в дизайна, съчетавайки ги с по-модерни и изтънчени варианти на шкафове. Така в едно малко помещение включвате най-доброто от двата свята.

 

Заложете на дизайнерски елементи

 

Дръжките в кухнята са подходящ компонент, в който бихте могли да вложите повече артисцизъм и дизайнерско отношение. Измислете сами модела им – така ще оразличите кухнята си от всички останали.

 

Или се лишете изцяло от тях на пръв поглед

За почитателите на изчистените визии предлагаме следния вариант – спрете се на дизайн, разчитащ на „невидимите“ дръжки. Съществуват множество варианти за механизми, които позволяват отварянето на шкафове и чекмеджета без наличието на монтирани дръжки от външната страна на плоскостта.

 

Монтирайте „закачалка“ над плота, където да държите тиганите и кухненските прибори за готвене

 

Ако нямате достатъчно място в шкафовете си, за да приберете всички тигани и готварски аксесоари, вариант е да ги разположите на обособена за това закачалка, монтирана над плота или острова. Този трик безспорно ви спестява място.

 

Извлечете максимума от мрамора

 

Мраморът изглежда страхотно в дизайна на всяка кухня. Много дизайнери се спират именно на него за гръб на кухнята. Що се отнася до работния плот обаче, не препоръчваме употребата на естествен мрамор, тъй като попива. В тези случаи бихте могли да прибегнете до термоплот с мраморен принт например, тъй като притежава висока устойчивост. Това е един чудесен начин за индивидуализиране на кухнята чрез цветове и шарки.

 

Добавете подходящи кухненски килим или черга, или други акценти, привнасящи топлина

 

Добавянето на елементи, носещи усещане за топлина в дизайна, може да направи малката кухня да излежда много по-уютна, както и да я обособи като отделно помещение, ако тя не е отделена със стена от другите стаи.

 

Бихте могли да превърнете всяко нещо в шкаф

 

Попада ви красив стар шкаф? Пребоядисайте го и го превърнете в новото си кухненско оборудване. Съчетаването на вида му с кухненския дизайн ви дава възможност да се сдобиете с нова мебел.

 

Инвестирайте в посуда, която нямате против да изложите на показ

 

Ако кухнята ви е в същия размер като трапезарията например, инвестирайте в красиво изглеждащи готварски съдове, които да съхранявате, окачени над острова или бара. Това допринася допълнително за уюта.

 

Използвайте наличното пространство над плота за допълнителна опция за съхранение

Разглеждайте тавана като границата на вашето помещение – бихте могли да изградите ефективна система за съхранение под формата на рафтове и закачалки над кухненския плот.

 

Заложете на цветовете чрез дизайна на стените

 

Стена в различен цвят (или две стени) може изцяло да промени цялостните вид и дизайн на кухнята ви.

 

Цвят бихте могли да включите и при уредите

Ако не желаете да боядисвате стената си в ярък или различен цвят, заложете на цветни кухненски уреди.

 

Окачвайте чашите си за кафе

Ето още една нестандартна, но и симпатична идея за малката кухня – окачете любимите си чаши за кафе. По този начин освобождавате пространство от шкафовете си, а и висящите чаши ще се превърнат в един изключителен кухненски акцент.

 

Мислете извън рамките, когато става дума за повърхността на кухненските шкафове

 

Дървесните повърхности са един от най-характерните варианти – защо пък обаче да не се спрете на огледални или метални такива? Това със сигурност ще подчертае характера на кухнята ви.

 

Добавете чекмеджета зад вратите на шкаф

 

Добавянето на чекмеджета зад вратите на шкаф ще осигури пространство за повече дребни предмети, а и така ще запазите хомогенността в дизайна на кухнята.

 

Скрийте хладилника в шкаф

 

Друг вариант за постигане на баланс и хармония в дизайна е позиционирането на хладилника също в шкаф.

 

Бутнете стените, ако условията го позволяват

Ако в архитектурно отношение е възможно да съборите стена, обособяваща кухнята ви като отделно помещение, направете го. Така ще постигнете повече простор.

 

Или направете свод

 

Ако сте привърженик на идеята за отделено от стена помещение, то бихте могли да заложите на свод или трегер.

 

Не забравяйте за изкуството

 

Точно както всяка друга стая в жилището ви, и кухнята заслужава изкуство. Добавете красиви картини по стените – това е прост, но ефективен начин да издигнете дизайна си на друго ниво.

 

Заложете на плоскост със закачалки за всички чаши

 

Бихте могли да изработите такава с точните размери спрямо вашето помещение – използвайте я за закачане на чаши и аксесоари.

 

Оползотворявайте всяко кътче

Ако остава малко разстояние между шкафа и хладилника, но то е недостатъчно за чекмеджета например, превърнете го във вертикален шкаф за бутилки или подправки. Никога няма да ви е излишно.

 

Спрете избора си на „затворени“ мебели

 

Хубавото на интериорния дизайн е в това, че притежава множество подходи в подредбата и обзавеждането, обслужващи всякакви нужди и вкусове. Отворените варианти като рафтове например събират прах – ето защо препоръчваме да заложите на шкафове, които да запазят съдовете ви чисти за възможно по-дълго време. А и така отново създавате усещане за баланс в дизайна. Ако пък държите на усещането за простор, то спокойно бихте могли да се придържате към съвета ни по-горе, касаещ рафтове, вместо шкафове за горния ред.


Отново сме сигурни, че сте открили своето вдъхновение сред нашите идеи. Оставете сме смело на въображението си и превърнете малката кухня в едно истинско райско местенце.

 

Източник: https://www.architecturaldigest.com/

0 Коментар

Login with