Разнообразие от цветове и материали в кухнята – новите тенденции на индивидуалното оформяне

Разнообразие от цветове и материали в кухнята – новите тенденции на индивидуалното оформяне

Кухнята, отдавна излязла от формалните си рамки, днес представлява представителен и комуникативен притегателен център в модерното жилище. Ако доскоро се търсеха неутрални, меки цветове и сдържани материали, сега се налага индивидуалността, изразена чрез множество материали и нови цветове. Вдъхновениe за съвременната кухня можeше да се почерпи на панаира LivingKitchen в Кьолн, който се проведе паралелно с imm cologne 2017 – за пореден път примамливо място за многобройна публика.

Старите предложения даваха две възможности за избор – модерна и изчистена визия или уют в стила на селската къща. Днес дори сред кухните от дървесина вариантите са многобройни. Активно се използват съчетания между дървесина и метал или камък, тъмни и елегантни дървесини се комбинират със стомана, гладки бели чела се противопоставят на отворени рафтове в топли дървесни нюанси.

Материалите се комбинират, цветовите нюанси се разминават формално във височина или по ъглите и обединяват работните площи, а с повторението на цветовете се постига отново обединение в едно цяло. Така масата за хранене с удоволствие се използва като остров за готвене или се размества в пространството чрез избора на цвят и материал, но същевременно принадлежи неразривно към кухнята – соловата мебел въпреки това не остава индивидуална.

Работните плотове веднага привличат погледа и създават елегантни преходи между различните зони за готвене, съхранение, измиване и хранене. Като свързващ елемент те предлагат интересни архитектурни решения. Предлагат се голямо разнообразие от различни материали, между които естествени суровини като мрамор, шисти, дървесина или композитни материали в съчетание с керамика. Акрил или бетон, или ламинати с имитации на природни материали. 

Дори самата повърхност доминира с тенденцията към индивидуалност. При актуалните интерпретации се проявява модерната визия на метала с необичайно патинирано излъчване. Miele предлага покрития, чиято практичност позволява записването на списъци с покупки с тебешир или оставят на децата пространство за творчество – отговор на предизвикателствата и изкуството на мига.

При представянето си на LivingKitchen професионалистът в бранша Nolte акцентира не само на разнообразието на продуктите си, достъпни във всички страни, но и на необичайните ефекти на повърхностите, определени от актуалната визия на метала.

Марки като Nobilia или Alno също отразяват тенденцията към индивидуални кухни с иновативен дизайн и използват повърхности в бронз или с графити в индустриален шик. Кухненската линия на Alnostar Dur се подчертава от декорите чрез тяхната модерна метална повърхност, която в зависимост от ъгъла на светлината придобива съвсем различни контрасти. Те наподобяват визуално окислени метални повърхности, които подчертават актуалните дизайнерски тенденции с метални структури. В кухните на Leicht наред с уюта се показва голямо разнообразие на използваните материали и цветове. Новата програма Concrete стои индивидуално с интересната комбинация от естествени материали като бетон, стъкло и дървесина. Конфигурирани са от острови за готвене и маси за хранене, чиято дължина и широчина могат да се определят индивидуално.

Самият живот в новите кухни става по-индивидуален и по-цветен. Комбинацията от бяло и дървесен декор със скандинавска простота става актуална чрез кухните на Warendorf, които показват чисто бялото си, едва след като вратите с дървесен декор се отворят и обратното - дървесното вътрешно пространство контрастира с чисто белите фронтални елементи.

Кухненските уреди за вграждане също придобиват цвят. Производителят на кухненски уреди Neff предлага от 2017 г. абсорбатор с нов креативен дизайн в няколко варианта, който е в цвят (черен, зелен или оранжев) и внася в кухнята индивидуална игра на светлина. От една страна, може да се използва като стойка на готварската книга, върху него да се поставят картини или да се лепят магнитни снимки, от друга – върху повърхността може да се пише. Освен това може да се управлява автоматично през интернет или да се избере един от 31 цвята на осветлението в зависимост от търсената атмосфера. 

Силен гланц или силен мат – сивото е най-желаният основен тон, който силно варира. На LivingKitchen Ernestomeda показа благородни, матови сиви тонове, както и интегрирани, индивидуално въздействащи плотове за маси от масивна дървесина с винтидж характер. Неутралните тонове като сивото проявяват особената си сила в комбинация с ярки цветни акценти. На тази база Villeroy & Boch съвместено с продуктовата и интериорна дизайнерка Геса Хансен разработиха програма за кухни с керамични мивки в ярки наситени тонове, чиито цветове наподобяват четирите годишни времена и с това поставят индивидуални акценти – зелен изумруд за пролетта, жълт изгрев за лятото, червен корал за есента и тъмносиньо за зимата.

#Бяло

0 Коментар

Login with