RE-KITCHEN превръщат ненужната пластмаса в нови кухни

RE-KITCHEN превръщат ненужната пластмаса в нови кухни

Проектът на отбор 6 се обръща към консуматорското общество на 21-ви век и проблема с огромните количества отпадъци, за които рядко мислим след като ги изпратим в коша за боклук.

Първоначално идеите на отбора бяха насочени към 3 основни проблема – препълването на големите градове с хора и забързания начин на живот, които водят до създаването на тонове отпадъци.

Строителството решава първия проблем със създаването на все по-малки жилища. Ето защо, бъдещите инженер-дизайнери се насочиха към проектирането на компактни мебели.

Но както вече научихме от другите отбори, първите дни от креативния процес предлагат възможности за резки завои и нови идеи.

Те решиха да насочат усилията си към проблема с отпадъците и забързания начин на живот на потребителите.

Отбор 6 посрещна и други изненади, по време на работата си, но това не се отрази нито на ентусиазма им, нито на нивото им на работа или на широките им усмивки.

В процеса на работа кошчето им за боклук се препълваше с разнообразни типове пластмаса, което ги подтикна да погледнат маркировките им. Големите градове, насърчават разделното сметосъбиране, но колко от нас знаят значението на PET, HDPE, PVC, PP или PS?

Отбор 6 направи проучването вместо нас и се спря на HDPE за своя проект. Това е пластмасата с класификатор 2, която служи за изработката на капачки за бутилки, опаковки на шампоани, дори кошчета за смет и др.

Експериментирайки с топенето на пластмасата, отбора създаде концепцията за RE-KITCHEN. Услуга, която събира отпадъците от домакинствата, които я ползват и превръща HDPE в материал за нови кухни.

Но отбор 6 си поставя още по-висока цел - да образова потребителя по лесен и интерактивен начин, превръщайки работния плот в кухнята в помощник, който определя вида на пластмасата и ни подсказва в кое кошче е правилно да я поставим. Това се случва след като поставим отпадъка на плота, преди да го изхвърлим.

RE-KITCHEN ни накара да се замислим преди да изхвърлим поредната опаковка или торбичка. Надяваме се да са вдъхновили и вас да обръщате малко повече внимание на това, което оставяте след себе си, в забързаното ежедневие.

Екипът се състоеше от: 
Ива Златева
Павлина Дачева
Елизабет Борисова
Ивана Илиева
Александър Ангелов

Снимки: Kuhnia.BG

0 Коментар

Login with