В света на кухненските чекмеджета - 7 обещаващи идеи в дизайна

В света на кухненските чекмеджета - 7 обещаващи идеи в дизайна

Сигурни сме, че, когато стане дума за кухня, мнозина от вас мислят за шкафовете, кухненските уреди, плота или осветлението. Днес идваме да напомним за още един компонент от дизайна, който е не само задължителен, но и придава особен чар на цялото помещение – кухненските чекмеджета.

 

Чекмеджетата в кухнята са елементи, без които трудно бихме могли да постигнем желаните уют и подреденост – използваме ги за съхранение на редица предмети. Започвайки от приборите за хранене, през аксесоарите, достигайки до подправки и по-малки домакински съдове – чекмеджето е незаменим помощник и място за прибиране на вещи.

 

В днешния текст решихме да ви запознаем по-детайлно с някои основни характеристики на този кухненски компонент. Някои са ви добре известни, а за други смятаме, че определено ще ви изненадат. Ще си поговорим за:

  • Материалите, от които биха могли да се изградят чекмеджетата;
  • Вътрешните подредба и разделения;
  • Нестандартни места, където биха могли да се монтират;

Надяваме се да съберете достатъчно информация, вдъхновение и идеи, за да създадете прекрасната си бъдеща кухня по най-добрия и удобен начин.

 

Чекмеджета с метални страници – здравина, устойчивост и стил

Иска ни се да започнем с най-доброто – ако държите на здравината и, същевременно с това, искате да заложите на стилно решение за кухнята си, то ви съветваме да се насочите към чекмеджета с метални страници. Устойчиви и стабилни, те ще предоставят здравина и функционалност. Изглеждат и изключително стилно, особено ако ги съчетаете с дръжки с подобен дизайн. Знаем, че ключът към красивата кухня се крие именно в поддържането на една обща линия.

 

Чекмеджета с дървени страници – уют, мекота и топлина

Ако замисляте класическа дървена кухня, която да очарова семейството и гостите ви с неподправените си уют и излъчвана топлина, то заложете и на същия материал за страниците на чекмеджетата. По този начин умело запазвате хомогенността в дизайна – прекрасният дървен материал ще „наднича“ от всички страни на кухнята ви. Убедени сме, че усещането ще наподобява това на уютно прекарано време в планината в някоя хижа, сякаш изникнала от приказка.

 

Чекмеджета със стъклени страници – удобство, видимост и изящество

Обзалагаме се, че тук ще ви изненадаме – предполагаме, че стъклото е последният материал, за който бихте помислили, когато става дума за чекмеджета. Истината е, че, с изградени от стъкло страници, вашите чекмеджета ще изглеждат изключително красиво и изящно. Подходящ вариант са, ако кухнята ви е издържана в светли тонове или сте заложили на стъклен гръб. Наличието на витрини и остъкления в дизайна също предполага избора на именно такива чекмеджета.

 

Вътрешните разделения в чекмеджетата – персонализирайте ги по ваш вкус

С помощта на разделенията във вътрешния дизайн на чекмеджето, вие си осигурявате подреденост. Съществуват множество варианти – бихте могли да използвате прегради или подобни вертикални разделения като на снимката по-горе. Допитайте се до собствените си нужди и съобразете избора си спрямо онова, което ще съхранявате в чекмеджетата. Преградите са изключитено удобни за подредба на прибори за хранене.

Чекмеджета с отделения за разделно събиране на отпадъци

За щастие живеем във време, в което се обръща достатъчно внимание на екологията и начина на живот, съобразен с ползотворното взаимодействие с природата и околната среда. Ето защо с удоволствие ви представяме и това интериорно решение за дизайна на кухненските чекмеджета – бихте могли да приспособите едно от тях в място за разделно събиране на отпадъци чрез обособени контейнери.

Ако наличното пространство ви ограничава, използвайте тесен шкаф за бутилки или подправки, вместо чекмедже

Ето един прекрасен вариант, в който ще спестите място, но и ще си осигурите достатъчно пространство за съхранение. Изключително стилни, тези тесни шкафове изпълняват ролята на чекмеджета в дизайна и позволяват да създадете наистина красива подредба на бутилките или колекцията си от бурканчета с подправки.

 

„Скрити“ чекмеджета – ето няколко нестандартни места, където бихте могли да ги монтирате

 

Източник: interior-i.bg

Поставяйки чекмеджето зад врата, вие постигате завършен вид на кухнята си. Недостатък на това решение е, че по-трудно достъпвате съдържанието на чекмеджето – трябва да отворите два пъти, така приборите ви не са „на една ръка разстояние“. Но пък смятаме, че изчистената линия, която постигате за цялата кухня, определено си заслужава.

Монтирането на чекмедже под мивката осигурява пространство за тръбите, но и бихте могли да съхранявате дребни домакински принадлежности като кухненски гъби например.

Чекмеджета, монтирани в колона, са много удачен и удобен вариант – осигуряват допълнително пространство, без да изземате повече място от общото помещение.


Е, вдъхновихме ли ви? Убедени сме, че сме ви и изненадали с някои от предложенията си. При наличието на толкова много варианти за дизайн на кухненските чекмеджета, единственото, от което имате нужда, е въображение и желание да създадете една наистина прекрасна и функционална кухня за дома си.

0 Коментар

Login with