Зелена кухня и стена от растения дават стил на апартамент в Украйна

Зелена кухня и стена от растения дават стил на апартамент в Украйна

Кухня, покрита с горско-зелени шкафове от шперплат и рафтове, изпълнени с растения дават цвят на този иначе изчистен апартамен в украинския град Лвов, с интериорен дизайн на Роман Шпеляк. 

Апартамент #149 е дома на млада двойка, помолила Шпеляк за евтина реконструкция на жилището им като го направи по-просторно. 

"Клиентите познаваха нашия стил и подход", сподели дизайнера. "Начинът на използване и ниският бюджет бяха основните критерии, с които трябваше да се справим."

Шпеляк и екипът му се отказали да създават затворени стаи, за да може апартаментът да изглежда по-просторен. 

Много от повърхностите са оставени в естественото им състояние, и са използвани евтини материали, за да се създадат нови участъци. Бетонните колони запазват всичките си оригинални бучки и вдлъбнатини, докато новите стени са създадени, като са използвани евтини тухли. 

Единствените отблясъци на цвят са новата кухня и покритото с цветя разделение. В кухнята има ламиниран шкаф от шперплат, оцветен в нюанс на горско-зелено, който Шпеляк казва че "създава деликатен акцент и съживява интериора с цвят".

"Материалите, които използвахме в този проект ни дадоха възможността да създадем интересни контрастни текстури, които визуално обогатиха интериора", споделя дизайнерът. 

"Опитахме различни комбинации и най-накрая избрахме зелено, тъй като клиентите харесаха този цвят".

По същия начин, покритите с цветя рафтове създават част, през която може да се вижда между спалнята и основното холно пространство и отразяват оттенъка на кухнята, разположена точно отсреща. 

Запълнени със саксийни растения те предлагат известно уединение в спалнята, но не я затварят напълно. Леглото леко е повдигнато на платформа, за да предложи допълнително разделение.

Стаята разполага и с малко работно пространство, осигурено от бюро от брезов шперплат, и разположено под прозореца.

"Бих казал, че е доста завладяващо да мисля за всеки метър от апартамента и как ще се използва", казва Шпеляк. "В малките апартаменти трябва да мислиш за всеки детайл". 

Други детайли включват черно мебелиране и подова настилка от ясен. "Обожаваме този тип дърво", добавя дизайнерът. 

Има и място за съхранение на велосипеди, осигурено от куки, прикрепени към стените.

За проекта: 
Архитект: Роман Шпеляк

Информация: Dezeen
Снимки: Юрий Салабай

0 Коментар

Login with