10 съвета за създаване на красив скандинавски интериорен дизайн

10 съвета за създаване на красив скандинавски интериорен дизайн

Стилът на скандинавския интериорен дизайн и хюга декор се разпространява все повече по света, благодарение на любимите ни списания и блогове. С фокус върху опростяването, минимализма и функционалността, това дизайнерско движение, появило се през 50-те години на миналия век, оценява високо изработката и елегантността в домовете.

Днес ви представяме няколко съвета за създаване на скандинавски интериорен стил в дома ви. Вече ще знаете как да изпълните пространството функционално и да му придадете естетиката на стила.

1. Ключът е в осветлението

Само със седем часа дневна светлина в зимните месеци, начина по който светлината е използвана в интериорния дизайн, е типична за скандинавския интериорен дизайн. Тя е източник на живот. Интериорите имат няколко типа осветление - за адекватна светлина и за такава, създаваща настроение. Обикновено модерното залитане към индустриалния стил води до избиране на модерни полилеи до стенни свещи. Осветяването с обикновени свещи същo е задължително – то придава усещане за капризност и блясък на пространството. В кафенетата има осветление на свещи през целия ден, докато у дома се предпочита да се сложат запалени свещници на масата за хранене и на первазите.

скандинавски интериорен дизайн

скандинавски интериорен дизайн

скандинавски интериорен дизайн

скандинавски интериорен дизайн

2. Форма и функционалност

Когато си говорим за обзавеждане няма как да не споменем изчистените линии. Канапетата, масите и столовете обхващат модерните тенденции от средата на века с гладки закръглени ръбове и естествени нюанси. Скандинавският дизайн се гордее и с иновативния и функционален дизайн при декорирането на интериора. Тенденцията за многостепенни и оразмерени стенни стелажи говори за нуждата от разбиране на пространството чрез практическо използване на местата за съхранение и визуалния интерес.

скандинавски интериорен дизайн

скандинавски интериорен дизайн

скандинавски интериорен дизайн

скандинавски интериорен дизайн

3. Естествена подова настилка

В скандинавския дизайн няма да видите килими, които да се разпростират от едната стена до другата. Пода традиционно е от дърво, често оставяно в естествения му вид или боядисан в бяло. Това допринася за разширяване на пространството и влизането на повече светлина. Баните в жилищата често имат отопляеми плочки, които да топлят през зимата.

скандинавски интериорен дизайн

скандинавски интериорен дизайн

4. Цветята също са важни

Важно е да имате жив елемент, добавящ цвят и красота към скандинавския интериорен дизайн. „Свежите цветя не са лукс, те са необходимост“, споделя жител на Копенхаген. Това е и доста очевидно с намиращите се на всяка крачка цветари, продаващи лалета във всички цветове, аранжирани букети, малки саксии и други.

скандинавски интериорен дизайн

скандинавски интериорен дизайн

5. Неутрални цветове

Определено има цветова палитра, която се свързва със скандинавския дизайн. Бялото, сивото, черното и кафявото обикновено се преплитат, създавайки изчистена и успокояваща визия. Дизайнерите представят и други цветове, които да се появяват тук-там, добавяйки акцент – такива цветове са пепел от рози и наситено морско синьо. В типичните скандинавски пространства, стените се оставят в бяло, което позволява на мебелите и произведенията на изкуството да покорят вниманието ви.

скандинавски интериорен дизайн

6. Интериори без безпорядък

Една от най-истинните характеристики на скандинавския интериорен дизайн е да се уверите, че пространството се използва добре и няма излишен безпорядък. Пространството за съхранение е разумно разпределено под формата на шкафове и рафтове. Декорът е умишлено направен с мантрата "по-малкото е повече", като пространствата изглеждат изчистени и визуално подканящи към релакс.

7. Лимитирана декорация на прозорците

В добавка към идеята да има колкото се може повече светлина, прозорците в скандинавски стил се оставят предимно изчистени и непокрити – без пердета, щори или др. Ако пък все пак се използва нещо, то се предпочитат леки прозрачни ленени пердета. През нощта светлината от прозорците на жилищата изглеждат като от красиви картички.

8. Прости декоративни акценти

Декоративните акценти в скандинавския стил са прости и стилни. Елегантни керамични вази и възглавнички с геометрични повтарящи се мотиви добавят лек цвят и текстура към дома.

9. Топли платнени покривала

В страните със студен климат не е учудващо, че част от декора идва под формата на топли завивки като овчи кожи, вълнени или мохерски покривала и мек памук. Те не само осигуряват усещане за топлина и уют, но и добавят още един слой текстура към пространството.

10. Дърво и метални покрития

Скандинавския дизайн използва дървото не само за подовата настилка, но също така и в декорацията на обзавеждането, като например масите за хранене и за кафе. Има и популярна тенденция да се добавят метални покрития на осветителните уреди и на предметите, върху които се акцентира. Медните и месингови медальони и свещи също са начин да добавите блясък в стаята.

Използвайки тези 10 съвета като ръководство, вие също можете да създадете пространство, което включва простотата, полезността и красотата на скандинавския интериорен дизайн.

 

Текст и снимки: Decorilla

0 Коментар

Login with