10 цвята, с които да боядисате акцентна стена

10 цвята, с които да боядисате акцентна стена

Изборът на правилния цвят на акцентна стена не е малка задача. Дали целта ви е да направите мястото по-светло, да добавите елемент на изненада или пък просто да покажете любимата си мебел или произведение на изкуството, акцентиращите стени са мощно средство, което трябва да се използва внимателно.

И за да не се чудите кое е правилно или не, ще ви покажем няколко цвята, които биха подхождали на всеки естетически вид.

1. Кобалтово синьо

В книгата си "A Field Guide to Getting Lost" Ребека Солнит пише, че „светът е син в краищата си и в дълбочина“. Може би затова сме толкова запленени от тази кобалтово синя стена в кухнята от снимката. Предлага приятно и весело усещане за всяко пространство, независимо дали е класически Cape Cod стил, модерен Yves Klein или плажно синьо.


(снимка: Ana Kamin)

2. Черно

Доколкото сме информирани, черна акцентна стена в интериорния дизайн е еквивалент на малката черна рокля. Това е лесен начин да добавите аспект към пространството по класически и умерен начин. На снимките ще видите прекрасно изпълнена черна акцентна стена в тази баня, но разбира се, котката е истинската звезда в шоуто.


(снимка:  Minette Hand)

3. Цвят грозде

Това наситено лилаво – буквално наречено „гроздов сок“ - добавя нотка на настроение и капризност в банята на този апартамент в Чикаго. Напоследък наблюдаваме съживяване на декадентските лилави акценти, и обичаме аспекта, който добавят към всяко пространство, независимо дали е тъмно и мрачно, или класическо и изискано.


(снимка: Aimée Mazzenga)

4. Маслено зелено

Защо да не последваме Jungalow тенденцията и да боядисаме едната стена в зелено? Този пищен зелен цвят изглежда естествено в апартамента от снимката, а кактусите изглеждат сякаш са у дома си на този фон.


(снимка: A Beautiful Mess/Janae Hardy and Emma Chapman)

5. Оранжево

Оранжевата акцентна стена изглежда страхотно в кабинета от снимката, съчетана със съвременни мебели от средата на века. Добавете графични елементи тук и там или естествени влакна и топли цветови палитри.


(снимка: Aaron Able)

6. Цитрус

Добавете малко слънчева светлина към ярката акцентна стена, която изглежда по-свежа от чаша лимонада. Доказано е, че ярките цветове повдигат настроението и дори ни помагат да останем будни, но могат да ни дойдат в повече и затова са перфектни само като акцент.

7. Червено

Заменете ню ейдж розовото със спираща дъха червена акцентна стена. Като класическо червено червило, това определено е женски избор, но е повече от умерено – особено в тази гостна в еклектичен стил. Мислете за това като ежедневно напомняне да живеете на максимум.


(снимка:  Apartment Therapy)

8. Мента

Обичаме акцентни стени в ментов цвят, защото са едновременно ободряващи и успокояващи. Докато тази спалня се отличава с модерен интериор, ментовата акцентна стена, се отличава с еклектичен ретро декор или е съчетана с минималистични, вдъхновени от Изтока елементи.


(снимка: A Beautiful Mess/Janae Hardy and Sarah Rhodes)

9. Evening Dove (Сиво-синьо)

Забелязвали ли сте някога, че ярко оцветените сгради изглеждат особено зашеметяващи привечер, на фона на облачно полунощно-синьо небе? Ето такова явление ще се получи и в дома ви, ако изберете този сиво-син цвят за акцентна стена в дома ви. Добавете и мебел с ярък цвят, или пък картина или аксесоар и всичко ще изглежда зашеметяващо.


(снимка: Franke Chung)

10. Тапет

Добре, това не е точно цвят, обаче акцентните стени с определен тапет са на мода и тази стена с тапет на кактуси, която виждате на снимката, събира в себе си цвят и текстура толкова красиво. Ако нямате любим принт, нямате търпение някой да ви изрисува стената или просто сте минималист по природа, стена, покрита със случайни тапети може да бъде трикът, с който да добавите малко интерес.


(снимка: Heather Keeling | Apartment Therapy)

Що се отнася до акцентните стени, открихме, че ключът да сте доволни от избора си е да сте гъвкави. Без значение колко се променят вкусовете ви или как се променят тенденциите в интериорния дизайн, тези цветове са точните, когато става въпрос за стил и адаптивност.

 

Текст: Apartment Therapy

0 Коментар

Login with