12 идеи за модерна и функционална кухня

12 идеи за модерна и функционална кухня

Има ли дом, в който обичаме да се връщаме, и да не притежава прекрасна, уютна, модерна и функционална кухня? Тя е душата на жилището, мястото, където претворяваме кулинарните си заложби във вкусни шедьоври и събираме семейството си, за да споделим любов.

А днес с любов споделяме за дизайна и идеите; за момента, в който в съзнанието ни изниква мечтаната кухня и искаме час по-скоро да я превърнем в реалност. Ако разполагате с ограничено пространство и решението за вас е малка кухня, то има безброй варианти, чрез които можете да оползотворите мястото по най-добрия начин. 

Избрахме за вас 12 идеи, които ще ви помогнат по пътя към създаването на една модерна и функционална кухня - тя ще рамкира цялостната естетическа визия на дома ви.

 

1. Цвят! Не се страхувайте да „рисувате извън очертанията“

Класическата кухня залага на натуралната и дървесна цветова гама, но, говорейки за модерна кухня, ограниченията откъм цветовите решения отпадат.

За да заблести помещението ви и да му придадете категоричност и характер, използвайте цвят.

Ярките багри като жълто, оранжево и червено доказано ще събудят сетивата ви, докато нюансите на зеленото ще внесат усещане за спокойствие.

Не пропускайте и цвета на 2020 според Pantone – има ли нещо по-модерно от екстравагантна кухня в класическо синьо?

 

2. Черна кухня, черно-бял контраст

 

И докато все още сме на вълна „цветове“, ви хвърляме в „дълбокото“ с предложение, което е възможно да ви се стори дръзко, но определено е истински хит сред дизайна на модерна и функционална кухня. Заложете на черния цвят в проекта си – ще се изненадате от крайния резултат.

Черната кухня е изключително стилна – навява усещане за лукс и завидни естетически поглед и вкус.

Ако пък сте почитатели на контрастите, комбинацията от черно и бяло би била идеален вариант за вас – поиграйте с цветовете и включете и двата в дизайна си.

 

 

3. Повече осветление за разкош

 

Малкото помещение предполага липса на достатъчно прозорци, а стъпка към изграждането на уют в една стая е наличието на светлина. Добавете я в дизайна на кухнята си! Освен стандартното таванно осветление, бихте могли да заложите и на скрито такова в проекта си. Чудесен вариант са LED-лентите или луните – озарете кухнята си по един подобаващ за модерността начин.

 

4. Шкафове с гланцово покритие

 

Тенденциите от години насам проповядват за имплементирането на гланц в дизайна и няма изгледи скоро това да претърпи промяна. Заложете на такова покритие за кухненските си шкафове и ще се доближите максимално до модерната визия, към която се стремите в интериора си.

 

5. Пъстри малки плочки за гръб

Със сигурност са ви правили впечатление – красиви, изобразяващи цветни фигури и елементи. Плочките, подредени под формата на мозайка за гръб на кухнята ви, са идеално решение за акцент. Перфектно биха се вписали с изчистения цялостен тон на помещението.

 

6. Не пренебрегвайте ролята на малките детайли в големия дизайн

 

Макар и да се досещаме за шкафове и уреди, когато помислим за кухня, нека не забравяме и магията, криеща се в малките детайли. Подборът на красиви и изпъкващи дръжки за вратичките тотално би променил облика на кухнята.

 

7. Ниши в кухнята за повече функционалност

 

Нишите в кухнята са чудесен вариант да вкарате раздвиженост в дизайна, като, същевременно с това, си осигурите място за разполагане на множество кухненски елементи и аксесоари за допълнителен характер на помещението.

 

8. Барът е идеален за малки кухни

Ако мястото, пригодено за кухня, е малко и представлява общо помещение с хола или трапезарията, изграждането на бар е оптимално решение за своеобразно разделяне на помещенията.

 

9. Остров с чекмеджета

 

Носейки се на вълната на функционалността и модерността, споменаваме и острова – бихте могли да го използвате като допълнителен работен плот или място за хранене, а включването в него на чекмеджета ви осигурява допълнително място за съхранение.

 

10. Вградени уреди

 

Вградените уреди са изключително функционално и практично решение за онези от вас, които обичат минимализма и подредеността в дизайна. Съединявайки кухнята с уредите, вие постигате една хомогенност във външния вид, която е символ на добрия вкус.

 

11. Полици за усещане за простор

Ако не разполагате с твърде много вещи за съхранение, то бихте могли да се лишите от част от горния ред кухненски шкафове и да ги замените с полици.

Така ще съумеете да запазите чувството за простор и широта в помещението – това е често срещано интериорно решение при малки кухни.

 

12. Включете в дизайна на своята модерна и функционална кухня само необходимото

 

Силно засегнатият през последните години скандинавски стил черпи вдъхновение от минимализма и максимата, че „малкото е повече“ – избягвайте да отрупвате кухнята си с множество елементи и уреди, които рядко бихте използвали. Заложете на функционалността.

 

Сигурни сме,че вече нямате търпение да започнете да проектирате! Вдъхновението и апетитът идват с прекрасните идеи, а именно те ни отвеждат до мечтаната цел.

 

Източник: kuhnia.bg

0 Коментар

Login with