25 идеи в дизайна на малката кухня

25 идеи в дизайна на малката кухня

Оползотворете напълно пространството и функционалността на кухнята си с тези идеи за малки помещения – те ще ви помогнат да спестите място.

 

Макар и малките апартаменти и домове да предоставят доста чар, обикновено са лишени от достатъчно пространство, що се отнася до кухнята. За щастие, съществуват безброй идеи за малка кухня, които оползотворяват напълно пространството и функционалността. Всичко опира до оптималната работа с мястото, независимо дали кухнята ви е проектирана на една стена, дали е П-образна, или разположена в ъгъл. В днешната статия сме събрали 25 идеи за дизайн на малки кухни, за да ви помогнем в оптимизацията на пространството. Независимо дали реновирате, или започвате проект от нулата, или търсите идеи за освежаване на интериора – със сигурност ще пожелаете да изпробвате някои от нашите съвети!

 

Създайте допълнително работно пространство

В случай, че нямате налично пространство за изграждане на остров, бихте могли да заложите на маса, която и да служи за хранене, и да изпълнява ролята на допълнителен работен плот. Дори тясна конзолна маса ще ви свърши работа – идеална е за подредба на кухненски пособия и кулинарни съставки, докато готвите.

 

Отстранете горните шкафове

Джени Улф, интериорен дизайнер в Ню Йорк, казва, че „етажерките са изключително функционални и правят достъпа до прибори и чаши много по-лесен“. Тя добавя, че следва да мислим за кухнята си в архитектурен аспект – не винаги е разумно да добавяме горни шкафове, особено ако стаята ни е относително ниска.

 

Добавете и зеленина

Растенията биха могли да оживят всяко пространство, включително и кухнята.

 

Добавете допълнителни места за сядане в малката си кухня

Ползвайте допълнителните бар или конзолна маса като място за похапване, или утринно пиене на кафе. Добавете бар столове и се снабдете с още едно място за вечеря.

 

Добавете висящи лампи за повече осветление

Добавете повече остветление, за да озарите цялата кухня. Улф казва: „Никога не може да имате достатъчно осветление в кухнята – аз винаги добавям още лампи над острова или допълнителния работен плот.“ Добрата светлина е наистина от ключово значение при готвенето.

 

Внедрете ред в организирането на шкафовете си

За всяко малко място, независимо дали става дума за кухнята, организацията е особено важна. Когато пространството е ограничено, не можете да си позволите да го хабите – говорим дори за най-малките кътчета в шкафовете. Използвайте специфична подредба и включете органайзери в дизайна.

 

Интегрирайте допълнителен плот под формата на маса

Ако Г-образната ви кухня е насочена към празна стена, защо пък да не я оползотворите? Интегрирайте допълнителен плот, прикрепен към нея – така си предоставяте допълнителен кът за хранене или готвене. Притиснати сте от ширината на стаята? Заложете на плот, който би могъл да се вдигне нагоре, плътно прилепяйки към стената, когато не го използвате.

 

Заложете на хомогенен дизайн

Дори и малката кухня би могла да изглежда спретната и уютна. Заложете на модули и ги съчетайте с останалите компоненти от кухнята, за да създадете минималистичен вид.

 

Добавете кухненски остров

Дори и кухнята ви да е тясна, вие все пак можете да добавите и малък кухненски остров. Обмислете варианта за остров на колелца, който може да се измести встрани, когато не го използвате. Интериорният дизайнер Елън Чийвър споделя, че малката кухня не предполага отсъствието на кухненски остров. Когато пък ви дойдат гости, с лекота премествате острова на колелца там, където желаете.

 

Направете така, че кухненският ви остров наистина да изпъкне

Островът е в центъра на кухнята ви – защо да не направите така, че той да прави впечатление? Пробвайте с боядисването му в ярък или дързък цвят, който подхожда на кухненските шкафове.

 

Използвайте светли цветове, за да разширите визуално кухнята си

Улф споделя, че, колкото по-светла е кухнята, толкова по-голяма изглежда тя: „Ако имам прекрасна гледка от прозореца в стаята, обичам да се вдъхновявам от природната палитра, когато избирам цветовете на помещението.“ Разчитайки на светлите тонове за плотовете и стените, вие оптически ще направите така, че кухнята ви да изглежда много по-просторна.

 

Изградете изцяло бяла кухня

Най-светлият цвят, разбира се, е белият – този цвят чудесно спомага разпръскването на светлината, а също и помага на стаята да изглежда по-голяма.

 

Заложете на обособен кът за хранене, съобразен с формата и размера на стаята

Формата на стаята безспорно има значение. Важно е да обърнете внимание на това – ако разполагате с малко пространство за хранене, заложете на кръгла маса, която също оптически спомага за разширяване на помещението. Друг плюс е, че бихте могли да настаните повече хора, отколкото ако заложите на стандартна квадратна маса.

 

Оттървете се от излишните предмети

Често затрупваме плотовете в кухнята с всевъзможни предмети, което прави цялото помещение да изглежда по-малко и тясно, отколкото всъщност е. На всеки няколко месеца прочиствайте кухнята си от предмети, които вече не използвате и само заемат излишно място.

 

Мислете във вертикален аспект

Притежавате предмети, които не желаете да изхвърлите, но и не можете да им намерите място за съхранение? Заложете на етажирани рафтове над печката например – така ще се снабдите с допълнително място за подредба.

 

Добавете осветление към рафтовете и шкафовете

Ако желаете да постигнете моментален ефект, когато се стремите да освежите кухнята си, заложете на допълнителното осветление там, където можете. Няма нищо по-неприятно от това да готвите на тъмно място. Ако е възможно, заложете на LED профили, които да добавите към рафтовете и шкафовете.

 

Използвайте дъска за писане там, където е стената

Дъската за писане с тебешир е практична, трансформираща и забавна идея. Чрез нея бихте могли да промените цялостния облик на кухнята си, независимо дали ще отделите част от стената за нея, или ще заеме цялата площ. Използвайте я, за да разписвате списъците си за пазаруване или дневните менюта, или просто рисувайте.

 

Заложете на малки кухненски уреди

На пазара изобилства от качествени и функционални малки уреди. Бихте могли и да подберете такива, които съчетават няколко в един. Това безспорно ще спести много пространство.

 

Изберете си малка мивка или такава, която е снабдена с дъска, превръщайки се в работен плот

Не пренебрегвайте дизайна на мивката. Сред последните кухненски иновации откриваме мивките, които са снабдени с дъска, минаваща над коритото – така се възползвате от още малко пространство за работа.

 

A може и да заложите на дълбока мивка, за да скрива съдовете

Повечето хора избират дълбоки мивки, тъй като така умело се скриват мръсните съдове, докато дойде ред за тяхното почистване. Така, от една страна, разполагате с достатъчно място за миене, а, от друга – спестявате видна неугледност.

 

Обмислете изнасянето на фризера от кухнята

Когато нямате възможност да поберете всички уреди, обмислете варианта да преместите някои от тях на друго място. Хладилникът бихте могли да позиционирате в кухнята си, а, ако употребявате отделен фризер, него бихте могли да преместите в друго помещение, за да не заема прекомерно много място.

 

Изберете стъклен гръб за кухнята

Огледалата са много подходящи за помещения, лишени от достатъчно количество естествена светлина. Спомагат за визуално разширавяне на помещението и отразяват светлината, идваща от осветителните тела.

 

Окачете огледало над печката

Същият ефект се постига и чрез окачване на огледало над кухненската печка. Отразявайки цялото помещение, се постига ефект на допълнителен простор.

 

Използвайте цветове, форми и багри на пода

Често подът е силно подценявана кухненска област, а всъщност би могъл да бъде идеален за интегрирането на дизайнерски решения. Заложете на плочки в цветове, багри и различни форми, за да придадете визуална ширина на стаята.

 

Направете същото и със стените

Нестандартните багри и форми, разбира се, не са подходящи само за пода. На същите ефекти бихте могли да заложите и при дизайна на стените в кухнята.


Съвсем скоро очаквайте още 25 идеи, свързани с оптимизирането на пространството в малката кухня. Вече набелязахте ли кои от предложенията ще изпробвате и на практика?

 

Източник: https://www.architecturaldigest.com

 

 

 

 

 

 

 

0 Коментар

Login with