5 ключови елемента за постигане на еклектичен стил

5 ключови елемента за постигане на еклектичен стил

Еклектичния интериорен дизайн може да ни смути без проблем - как може да се създаде пространство, което да не е шантаво? Ето няколко указания, които да ви помогнат да оформите вашето мечтано модерно еклектично пространство.

Еклектиката може да се струва непостижима за непосветените. Човек може да погледне към перфектно обзаведена стая и да си каже „Ох, този стилен човек е миксирал толкова различни неща заедно, които аз никога нямаше да се осмеля“. Но не ви е нужно безупречно чувство за личен стил, за да може това да проработи и при вас.

Добре създадените еклектични пространства ознаменуват хармонизирането на привидно разминаващи се стилове, текстури и цветове – докато се използват няколко ключови трика, за да се запази връзката между тях. Тук са събрани няколко основни препоръки за създаване на изящен (а не случаен) вид на дома ви!

1. Не купувайте целия комплект

Първата стъпка е да устоите на желанието да купите всичко в комплект. Купуването на комплект мебели може да направи пазаруването по-леко, но това е и най-лесният начин да превърнете дома си в шоурум. Избягвайте закупуването на координиращи се помежду си части и вместо това редувайте стиловете, местата, от които пазарувате и усещането за вашите големи мебели.

Ако се колебаете, защото винаги сте следвали кардиналното правило да държите елементите от едно цяло заедно, не се притеснявайте - все още ще запазите нещата заедно с някои основни насоки. Комбинирайте различните стилове кресла, които имат поне една обща част – като подобни текстури или близки цветови палитри. Също така може да използвате повече мебели (като малки помощни масички), за да обедините всичко по-добре. В трапезарията се опитайте да смесите два различни стила – като модерна маса за хранене с класически столове или изберете различни столове, като нито един не прилича на другия, но имат общ цвят.

2. Планирайте цветова схема

Докато думата „еклектичен“ може да ви навежда на мисълта да захвърлите цветовата схема през прозореца, добрите дизайнери знаят, че не се прави така. Преднамерената цветова палитра ще обедини комбинацията от стилове и жанрове.

Може да се спрете на една лимитирана палитра, но е важно да има достатъчно разнообразие, така че да не замае гостите ви. Може пък да решите да създадете тонално пространство – вдъхновена от морето палитра, включваща бебешко синьо, тъмносини тонове, както и други небесносини оттенъци, например. Ако пък искате да се развихрите, добавете нещо, което да събира много цветове заедно – например дебел персийски килим - и след това изберете акценти, които са изцяло в основата му. Създаването на цветова схема ще ви помогне да създадете еднаквост в пространството, където има много различни стилове мебели, повтарящи се мотиви и аксесоари.

3. Комбинирайте различни епохи от дизайна

Различните мебели, които избирате за дома си трябва да са от различни дизайнерски епохи. Не се страхувайте да съберете модерни столове с арт деко маса, която е правена в Париж през 1920 година. Ако визията ви не е толкова лъскава, то може да комбинирате рустикални елементи с винтидж такива, с лек френски привкус (като на Амели например), а това може да бъде перфектната комбинация. Обратът, който смесването на различни дизайнерски епохи предлага, прави еклектичния дизайн да оживее.

4. Намерете различни текстури

В едно еклектично пространство важното е да създадете визия за контролиран хаос. Един интересен начин да добавите допълнителни слоеве без да добавяте прекалено много визуална тежест са текстурите. Те създават ниво на визуална заплетеност – все пак има причина дизайнерите да поставят кремаво на цвят одеяло върху изцяло бяло легло. Миксирането на много текстури - елегантни повърхности, кадифени възглавници, естествена кожа, кални тъкани, тапети – осигурява достатъчно въздействие, докато запазва палитрата сравнително ограничена. Ако предпочитате мрачна мъжка визия, опитайте да съчетаете експонирани стени с тъмни метали. Ако пък обичате да има и малко блясък, то съчетайте лакирани части с плюшени платове като кадифе например.

еклектичен стил

5. Запазете индивидуалността

Смисълът на създаването на еклектично пространство е да направите дома си да се усеща, че не е изваден от каталог или направен от дизайнер, но за някой друг. Може да комбинирате цветове и текстури, които харесвате, но в крайна сметка най-важното е да направите личното си пространство единствено по рода си, като му придадете вашата индивидуалност – кои сте и какво обичате да правите.

Добавяйки малки акценти и аксесоари навсякъде из дома ви – не само на библиотеката или в спалнята – ви дава шанс да заблестите. Домът ви трябва да остави ваша лична следа, така че покажете малките дрънкулки, стилните сувенири и творчеството на децата ви с гордост.

 

Текст и снимки: Homepolish

#Еклектичен стил

0 Коментар

Login with