7 начина да създадете зашеметяващ минималистичен интериорен дизайн

7 начина да създадете зашеметяващ минималистичен интериорен дизайн

Концепцията зад минимализма, често обобщаван в мотото „малкото е повече“, всъщност има по-дълбоко значение. Премахването на бъркотията и намаляването до най-важното в пространството е начин да се насърчи същото опростяване и на съзнанието ни. Премахването на умствената бъркотия, концентрирайки се единствено върху това, което е от съществено значение, е това, което би било "минималистично" състояние на ума. Доста желано, нали?

Минималистичния интериорен дизайн (особено за тези, които не са свикнали с него) може да изглежда много лимитиращ, но това не е задължително. С малко планиране създаването на минималистичен дизайн ще е по-лесно, отколкото сте очаквали. Първото нещо, което трябва да направите е да се освободите от непотребните вещи, което пък върви ръка за ръка с организирането им. А след това е време да се потопите в особеностите на минималистичния интериорен дизайн.

1. Помисли първо за функционалността

минимализъм в интериорен дизайн
Спалня от Decorilla, дизайнер Роберто Д.

Преминаването към минималистичен интериорен дизайн (както и при всяка друга трансформация на интериора) трябва да се направи като първо мислите за функционалността. За да може пространството да благоприятства за тишината и спокойствието в съзнанието ви, на първо място то трябва да е функционално и лесно за използване.

минимализъм в интериорен дизайн
Decorilla, дизайнер Корина М. 

Затова започнете като оцените всички неща, които не са функционални в дома ви и помислете какво може да направите с тях. Това може да доведе до разместване на разни неща из жилището ви, за да бъдат по-достъпни, когато ви трябват. Или може да ви накара да си създадете нов навик. Например, да поставите кош в хола, в който да поставяте всички неща, които не трябва да са там, ще е от помощ, за да запазите пространството подредено и изчистено.

2. Планирайте местата за съхранение

Минималистичния интериорен дизайн не оставя място за бъркотии. Но ежедневието ни е пълно с неща, които често намираме на портмантото в антрето, кухненския плот, масата за хранене и много други. За да направите прехода към минимализъм по-лесен и по-устойчив в дългосрочен план, помислете за навиците си на съхранение. Ако портмантото е място, на което ви е лесно да оставяте нещата си, то пригответе кутия за тях. Все още ще имате функционалността, но бъркотията вече няма да се вижда.

Същия принцип важи и за целия ви дом. Премислете пространствата, в които съхранявате вещите си и ги преобразувайте така, че хем да ви е лесно, хем бъркотията да не се вижда.

минимализъм в интериорен дизайн

3. Детайлите се броят

Това, което е образец за интериорния дизайн е дори по-вярно за минимализма. В минималистичия интериор се виждат много малко неща и те трябва да бъдат избрани внимателно, за да предадат правилното съобщение, което вие желаете. Изисква малко повече мислене, но резултата ще се отплати, а предметите, които ще се виждат, ще придобият дори по-голямо значение с по-малко бъркотия около тях.

минимализъм в интериорен дизайн

Добър начин да създадете атрактивен минималистичен интериорен дизайн е да свържете декора с функционалността. Помислете за зашеметяващ полюлей над масата за хранене: освен, че е наистина функционален, той ще добави допълнителен характер на пространството и дори може да стане фокусна точка.

минимализъм в интериорен дизайн
Дизайн от Decorilla, дизайнер Роберто Д.

4. Бъдете внимателни с цветовата схема

Минимализма означава подредба, и това важи с пълна сила и за цветовете. Много несвързани цвята в пространството създават визуален безпорядък, който е толкова дразнещ, колкото и физическия.

Преминаването към минималистичен интериор за дома ви е най-добрия момент да изберете определена цветова схема и да се придържате към нея. Това не означава, че всичко трябва да е бежово или бяло, може да изберете и акцентиращ цвят. Но веднъж избрали палитрата, трябва усърдно да се придържате към нея.

минимализъм в интериорен дизайн

минимализъм в интериорен дизайн

5. Тукстурата ви е приятел

След като трябва да се скрие целия безпорядък и да се виждат само няколко предмета, това дали няма да превърне стаята в скучна? Не е задължително. Смесването на различни текстури е фантастичен начин да добавите визуален интерес и да раздвижите стаята, докато се придържате към минимализма.

минимализъм в интериорен дизайн

минимализъм в интериорен дизайн

6. Оставете празно пространство

В минималистичен интериор празното пространство е част от дизайна. Изчистените стени или празните ъгли също допринасят да направите пространството да се усеща ефирно и светло.

Празното обаче не е синоним на скучно. Стена, на която не виси нищо, също може да бъде екстремно интересна, когато е боядисана в правилния цвят, докато свободният ъгъл ще подчертае красотата на подовата настилка.

минимализъм в интериорен дизайн

7. Опростявай

Минимализма е прост. Вмъкнете го в дизайна на дома си като опростите обзавеждането, декора и пространствата за съхранение. Уверете се, че мебелите се избират с правилна форма и функция. Избирайте само декор, който е релевантен. И накрая, опростете местата за съхранение и ги направете лесни за използване.

минимализъм в интериорен дизайн

 

Текст и изображения: Decorilla

1 Коментар

Login with

test 2018-12-07 16:22:32

test