7 съвета за създаване на красив еклектичен интериорен дизайн

7 съвета за създаване на красив еклектичен интериорен дизайн

Еклектичните интериори са изключително модерни в момента и всяко списание, телевизионно шоу и блог ни показват амбициозни еклектични дизайни, което ни се приисква да пресъздадем. Но какво точно е еклектичен стил? За нетренирано око, изглежда сякаш е само куп елементи, които случайно са струпани заедно и магията се получава. Но ако някога сте опитвали да създадете еклектичен дизайн, то сигурно сте забелязали, че не е толкова лесно, колкото изглежда.

Според речника, еклектика означава да избираш и използваш това, което се смята за най-добър елемент от всички системи. Създаването на такъв организиран вид да изглежда така, сякаш е направен лесно, е едно от най-големите предизвикателства в интериорния дизайн, а ние ви предлагаме 7 съвета, с които ще можете да пресъздадете еклектичния дизайн по правилния начин. 

1. Изберете цвят

Вместо да се развихрите с цветовете, обмислете основната си цветова палитра предварително. Това ще ви води в създаването на хармонично пространство в противовес на разхвърляното такова. Изберете неутрална палитра и акцентиращ цвят, с които да започнете. В процеса на набавяне на инвентара си, може да добавяте към основната палитра.

еклектичен дизайн

Когато си говорим за стени, по-добре ги оставете прости, тъй като те ще се явяват като фон за вашия дизайн. Тъмните цветове задълбочават интереса в интериора, светлите тонове създават спокойна картина, а небоядисаните тухли или гипс добавят тежест към текстурата на елементите.

еклектичен дизайн

спалня еклектичен стил

2. Заиграйте се с повтарящите се елементите

Използвайте моделирани килими и разпръснати възглавнички, за да въведете различните дизайнерски ери в стаята. Геометричните форми, хералдическата лилия (fleur-de-lis) и дори платовете на точки могат да създадат естетически интерес, когато се използват с други повтарящи се мотиви. Раздвижената визуализация на привидно противоположните повтарящи се мотиви придават закачливост на пространството, поддържайки атмосферата лека.

еклектичен интериорен дизайн

баня в еклектичен дизайн

3. Добави си галерия

Винаги сте искали стена пълна с картини? Сега е момента. Една такава стена ще придаде характер и индивидуалност на всяка стая и наистина ще може да развихрите въображението си. Тук е и мястото да използвате стената, която просто сте боядисали. Покажете прекрасните си произведения на изкуството и ги оставете да добавят причудливост и характер на помещението.

еклектичен дизайн

спалня в еклектичен интериорен дизайн

4. Помислете за текстурата

Ключов елемент на еклектичния дизайн е контраста, а използвайки различни текстури в дизайна си може да го постигнете бързо. Мрамор, изделия от кожа, дърво или стомана от една страна и пухкави джунджурии, изтъкани килими или груби камъни и тухли от друга, добавят многообичания естетически наратив на еклектичен дом. Това е контраста, който е залегнал в сърцето на тези иновативни интериори.

еклектичен дизайн

еклектичен интериорен дизайн

5. Смесете обзавеждането

Еклектичният стил е перфектен за показване на фантастични открития в обзавеждането и уникални ръчно изработени мебели. Последвайте интуицията си и е сигурно, че ще създадете прекрасно организирано пространство. Не забравяйте, че този стил ще ви отнеме не малко време, за да постигнете крайния резултат. Повечето елементи, които използвате в по-голямата си част имат някаква история – купилите сте ги от пътуване или пък по случайност сте ги намерили в някаква малко магазинче. Бъдете търпеливи и не спирайте да държите очите си отворени за правилните предмети.

хол еклектичен дизайн

еклектичен дизайн

6. Фокусирани обекти

Всяка част от обзавеждането и декорацията може да има история, но фокусираните обекти са тези, които ще придадат завършен вид на вашата стая. Помислете за скулптури, вази, полилеи, настолни лампи или лампи на пода. Изберете един предмет и му отделете специално място в стаята, където ще стои само той и ще привлича цялото внимание. Или създайте колекция от любими предмети и ги поставете гордо на място, на което може да ги гледате и да им се радвате по цял ден.

еклектичен дизайн

еклектичен дизайн

7. Забранете бъркотията

Еклектиката не означава разхвърляност и претъпкано до краен предел с всякакви неща. Малкото все още е повече, дори когато става въпрос за изкуството на еклектизма. По-добре да имате малко ключови предмети, които обичате, отколкото рафтове пълни с орнаменти и претъпкан под. Поддържайте нещата чисти и спретнати и покажете най-ценните си вещи. Само защото притежавате нещо, не означава, че трябва да го покажете!

спалня еклектичен интериорен дизайн

Еклектичният интериор е най-личният стил на дизайна: няма строги правила, които да се прилагат, нито конкретен мебелен стил или ера, с които трябва да се съобразявате. Смесете различни дизайни, текстури и стилове с увереност и знайте, че стига да използвате нашите съвети като насока, всичко ще проработи!

 

Текст: Decorilla
Снимки: Decorilla, Sigmar, Rachel Reider, Visionnaire Home

0 Коментар

Login with