Андре Фу създава мострен апартамент в кулата на Нувел в Ню Йорк

Андре Фу създава мострен апартамент в кулата на Нувел в Ню Йорк

Архитектът Андре Фу използва част от колекцията си за домашно обзавеждане, за да обзаведе мострен апартамент, намиращ се в кулата Жан Нувел, извисяваща се над Нюйоркския музей за модерно изкуство.

Фу и хонгконгското му студио AFSO създават интериор за двустаен апартамент в черната кула на Нувел, наречена 53 West 53, която бе издигната през юли 2018 година и се очаква да бъде завършена до края на тази година. 

Интериорът включва бледосини и зелени тонове и структурни частици, които предизвикват небето над Ню Йорк. Оставени са съществуващите орехови врати и тапицерия, варосани дъбови подове, докато белите стени и шкафове предлагат минималистично усещане.

„Моята идея е да създам поетичен свят на модерност и спокойствие, който се пресича с културните нюанси и ги приема“, казва Фу.

„Холистичната атмосфера на този апартамент прегръща дизайнерския стил и е неподправен израз на спокойния лукс, на фона на динамичния градски пейзаж на Ню Йорк."

Разполагайки се на 189 кв.м. апартаментът включва прозорци високи от пода до тавана и основната жилищна площ.

Сред декора има образци от колекцията Modern Reflections на Фу, която бе представена на изложението в Милано по-рано тази година.

Светлосиният нюанс, който се вижда из целия апартамент е основен цвят на цялата линия на Фу и е наречен минерално синьо. „Мисля, че цветът е много подценен“, споделя архитектът. „Има усещане за спокойствие, свързано с него и то е изцяло унисекс.“

"Обичам факта, че апартаментът е заобиколен от доста впечатляващ градски пейзаж", казва Фу. Той добавя, че свързването на този градски изглед на 36-ия етаж с неговите дизайни прави "всичко да оживява".

Влизайки в коридора веднага се натъкваме на направена от Фу бронзова конзола, поставена пред тъмнозелена стена с геометричен златен дизайн. Тя е придружена от минималистично произведение на изкуството на корейския кудожник Пак Со Бо – едно от редицата произведения на изкуството, които френският галерист Емануел Ператин от Галерия Емануел Перотин избира за дома.

От антрето може да се стигне до две спални, две бани и малка тоалетна. Основната спалня е издържана в минерално синя и ледено сива палитра, докато втората спалня контрастира с бордо и бледи тонове на цвета сьомга. Във втората спалня също така са разположени и бронзови лампи, отоманка и килим Bamboo Watercolor на Фу.

В далечния край на апартамента се намира всекидневна, кухня и трапезария с отворен план. Жълтокафяв геометричен тапет обхваща цялото пространство, а към него са добавени блед диван в Г-образна форма, сиви фотьойли и масички за кафе.

Там има и свободностояща скулптура, която е лакирана в блестящ синьо-зелен цвят, направена така, че да изобразява небостъргачите.

Фу проектира друг разделител за помещения, състоящ се от тъмно дърво и летви. Той содекя, че естетиката е сливане на стиловете китайски и скандинавски, както и че има препратка към геометричните дизайни на Баухаус училището от 20-ти век.

„Може да се види, че е много скандинавски, но ако се вгледате в преплитащия се дизайн, се вижда, че е също доста азиатски“, казва той. „Мисля, това е светът, в който живея. Свят, който прегръща културните нюанси.“

В трапезарията има и цилиндричен стъклен полилей, закрепен над кръгла дървена маса с подхождащи ѝ дървени столове. Килим с дизайн в акварелен цвят в бледосини тонове обхваща зоните за хранене и седене.

Откритите структурни системи, известни като диатриди, са включени във всички апартаменти, намиращи се в кулата на Нувел.

Фу работи около три наклонени колони, разположени пред големите прозорци, като интегрира бели мраморни плочи в структурните опори. Те са предназначени да предлагат или допълнителни места за сядане или място, на което да се показват различни неща.

„Искахме да направим този диагрид да не бъде просто визуален и структурен елемент, а да може да се използва.“, казва той.

Свободностояща система с места за съхранение, направена от Фу, обгражда апартамента и служи както като килер, така и като рафтове. Системата е направена от оцветена сива дъбова дървесина.

Апартаментът с дизайн на Фу е един от 145-те апартамента, намиращи се в кулата на Нувел в Манхатан, Ню Йорк. Кулата е интегрирана към Музея за модерно с изкуство с три нива в основата на сградата, които ще бъдат свързани с музея.

 

Снимки: Стивън Кент Джонсън
Текст: Dezeen

0 Коментара

Login with