Апартамент в Стокхолм впечатлява с решения за съхранение

Апартамент в Стокхолм впечатлява с решения за съхранение

Шведското студио Lookofsky Architecture използва ярко жълти стени, зад които може да има място за съхранение на вещи, за да увеличи пространството в обновен апартамент в Стокхолм.

Принадлежащ на млада двойка, едностайният апартамент, голям 80 кв.м., построен през 20-те години на миналия век, е бил последно реновиран през 70-те. Собствениците канят Lookofsky Architecture да създаде високо функционален, но и закачлив интериор с много пространство за съхранение.

трапезария

Получилият се дизайн, наречен Function Walls, включва няколко добре премислени стени, зад които се съхраняват вещи, и хващаща окото жълта цветова палитра.

Стените включват дълга 7 метра стена за съхранение в кухнята, бяла такава в спалнята и сложна конфигурация от жълти шкафове в ограничената от към пространство баня.

кухня

Lookofsky Architecture правят дизайна на стените така, че да събират спретнато цялото място за съхранение и за практични функции, които са нужни в апартамента, като същевременно създава усещане за дълбочина.

Например, шкафовете във всекидневната и кухнята с отворен план очертават ярко жълто място за сядане, както и кухненският плот, докато в банята осигуряват рамка за мивката и тоалетната. В спалнята шкафовете са подредени около рамката на вратата.

„Дългата 7 метра стена на кухнята, намираща се в голяма многофункционална стая, която преди това е била 2 помещения, е разделена на клъстър от по-малки подкомпоненти, всеки от които съдържа различна функция“, казва Дейвид Лукофски, архитект и основател на студиото.

„Давайки собствена рамка на компоненти като фурната и кухненския плот, стената на кухнята се превръща в композиция, с дълбочина и възможност за вариации“, продължава той. „Това дава нов живот на пространството и оставя място за ежедневни и социални взаимодействия.“

мивка

В банята серията от жълти шкафове е комбинирана с бетонна мивка и квадратни сиви плочки, които са монтирани на пода и в душ кабината.

Заради дългата си и тясна форма, Лукофски споделя, че това е най-предизвикателната част от дизайна.

„Трябваше да сме много внимателни с поставянето на функциите и дълбочините на мивката и тоалетната“, споделя той.

„Идеята за функционалната стена тук беше да се скрият всички многобройни тръби, инсталации и места за съхранение в непрекъсната стена. Решихме да я третираме като дълга кубична част от обзавеждането с дълбочини, шкафове и функции.“

спалня

Избран от клиентите, наситеният цвят бе преднамерено използван, за да разграничи апартамента от типичните нюанси на сивото, които могат да се видят из много апартаменти в Стокхолм.

„Клиентите искаха нещо по-неформално и игриво“, казва Лукофски. „Затова от самото начало беше естествена част от проекта, че ще работим с различна цветова палитра.“

„Предложихме да използваме жълтото като контраст на много приглушено зелено в скиците на първия ни дизайн, за да могат функционалните ниши във всекидневната и кухнята да изпъкват като форма“, продължава той.

диван

„След това тествахме на място различни цветове, където клиентът най-накрая избра между различните типове жълто и зелено.“

 

Снимки: Матиас Хамрен
Стилизиране: Ханна Тунемар
Текст: Dezeen

0 Коментара

Login with