Classic Blue е цветът на 2020 според Pantone

Classic Blue е цветът на 2020 според Pantone

Американската компания Pantone избра „универсалният любимец“ Classic Blue или Pantone 19-4052 за свой цвят на годината за 2020-та.

Обявен на 4-ти декември, цветът Classic Blue е описан като „успокояващо присъствие, внушаващо спокойствие, увереност и връзка“.

„Асоцииран с идването на нов ден, този универсален фаворит е приет комфортно“, добавят от компанията.

И докато тазгодишния цвят Living Coral беше „стимулиращ и утвърждаващ живота“, то според компанията нюанса за 2020-та „донася усещане за мир и спокойствие на човешкия дух, предлагайки убежище“.

Кобалтово синият оттенък също се казва, че се свързва с комуникацията, самонаблюдението и яснотата. Други предимства на оттенъка включват подпомагане на концентрацията и подпомагане на събиране на мислите, особено в светлината на ускоряващото се развитие на технологиите.

„Безгранично синьо предизвикателство за необятното и безкрайно вечерно небе, Pantone 19-4052 Classic Blue ни насърчава да погледнем отвъд очевидното, за да разширим мисленето си; предизвиква ни да мислим повече, да увеличим перспективите и да се отворим за разговори“, казва Леатрис Айземан, изпълнителен директор на Института за цветове Pantone.

"Живеем във време, което изисква доверие и вяра", добави тя. "Именно този вид постоянство и увереност се изразява от Pantone 19-4052 Classic Blue, солиден и надежден син оттенък, на който винаги можем да разчитаме."

Pantone е основана през 50-те години като печатарска компания в Ню Йорк, но сега е базирана в Карлщат, Ню Джърси. От 2000 г. насам избира цвят на годината, определен от проучванията за прогнозиране на тенденциите, извършени от Pantone Color Institute.

Годишният цвят, който се обявява всеки декември, се избира въз основа на „това, което се случва в нашата глобална култура в момент във времето“.

Според Pantone, Classic Blue вече се използва в модата, интериорния дизайн, текстила и графичния дизайн.

Миналата година бе избран прасковеният нюанс, наречен Living Coral, който се превърна в поразително допълнение към бани, кухни и всекидневни.

 

Текст: Dezeen

0 Коментар

Login with