Френски стил в интериорния дизайн

Френски стил в интериорния дизайн

Почти всеки един от нас асоциира Франция с романтика, лукс и изтънчен и изискан вкус. Величеството на замъците и отминалите истории за коварни красавици и благородни смели герои няма как да не впечатлят всеки, притежаващ чувствена и нежна същност. И ако елегантността и изтънчеността с нотки на аристократизъм са нещата, които харесвате, то този стил интериори ще ви паснат перфектно. В тази статия ще се опитаме да ви покажем най-интересните примери, в които да видите как е приложен този сложен и изтънчен дизайн.

спалня френски стил

френски стил

Основни характеристики на френския стил

Една от основните характеристики на френски стил е всъщност високата му цена – от обзавеждането до малките елементи за декорация. Големия брой платове и елементи с тях винаги са добре дошли: богатата драперия от кадифе и брокат, съчетана с лекота и прозрачност на шифон или органза. Характерни за този стил са всички видове мазилки, фризове и розетки. Неразделна част от интериорния дизайн са огледалата и картините в резбовани рамки с позлата или в сребристо-бронзов цвят. В допълнение, порцеланът и кристалът най-често се използват като аксесоари.

Френският стил интериор приветства различните видове осветителни тела като свещници, поставени на стената или разпръснати из стаята, както и инсталирани в пода лампи, които имат оригинални тъкани и кристални висулки. Благодарение на това обаче е важно стаята да е достатъчно просторна, с висок таван и голям прозорец, осигуряващ достатъчно количество дневна светлина.

всекидневна френски стил

всекидневна френски стил

Обзавеждането трябва да бъде специално – да включва дървени и метални столове с грациозно извити крака и облегалка, маси с тънки извити крака, фотьойли и дивани с изискани форми и метални декоративни елементи и тапицерия с орнаменти от най-скъпите платове. Не е нужно всички елементи на обзавеждането да с в един цвят. Основното е да изглеждат добре заедно. Съчетанието на обекти от различни стилове и ери също е добре дошло, в този стил те могат да изглеждат добре и да създадат специална атмосфера в стаята.

Цветовата схема на френския стил

Основното правило при избиране на цвят, с който да боядисате стая във френски стил е да сте сдържани. Дайте предимство на пастелните тонове, и на мястото, където хората слагат бяло – сложете цвят слонова кост. Светловиолетово, смарагдово зелено, сиво-зелено, светлосиньо, синьо и сребристите цветове биха били уместни за този стил. Когато избирате нюансите трябва да запомните, че имайки предвид Франция, тя е елегантна, а не помпозна, нито пък вулгарна.

спалня френски стил

спалня френски стил

френски стил

Повърхности

Стените във френския дизайн, както разбира се и в другите дизайни, създават специална атмосфера. Боядисани са предимно в матови или полу-матови бои. Често се използват и тапети. Специалния романтизъм в стаите може да се въведе с добавянето на стари рисунки върху плат. Често дизайнерите украсяват големи части от стените със специален плинт, където поставят лампи, огледала или картини.

Покритието на пода трябва да е скъпо. Ламинат, паркет, лъскав керамичен гранит или полиран камък със светли нюанси ще бъде идеален вариант. На такива подове обикновено се поставят малки килими с мотиви на цветя. По-евтините подови настилки като линолеум или килим обаче биха могли значително да развалят усещането и цялостната картина на стаята.

Идеите за декориране на тавана във френски стил могат да бъдат много разнообразни. На снимката може да видите класическа версия на боядисан таван с широки корнизи, популярни лъскави или матирани тавани и дори таван с изложени греди, които внасят духа на миналото в интериора.

всекидневна френски стил

спалня френски стил

Аксесоари

Като украшение за помещенията можете да използвате всякакви стъклени и порцеланови фигурки, орнаментирани и метални ковчежета, стари екрани, дантелени ръчно изработени салфетки, поставени на маси и чекмеджета, върху които след това са поставени малки вази с малки букети в тях. В този стил най-вече ще бъдат подходящи отворени рафтове с показани порцеланови чинии. Отлични декоративни елементи, с които можете да комбинирате всички нюанси, използвани в стаята, биха били декоративни възглавници с ръчна бродерия от панделки или мъниста.

всекидневна френски стил

всекидневна френски стил

всекидневна френски стил

Как да декорирате всекидневна във френски стил?

Всекидневната във френски стил е ненатрапчив лукс, съдържащ шик и грация. Основните предмети на мебелировката в тази стая трябва да бъдат столове, малък диван, овална или кръгла стилизирана маса и, ако е възможно, камина, върху която са поставени свещници, снимки и други малки декоративни елементи. Над камината обикновено се поставя картина или огледала в съответната рамка. Малкият стъклен бюфет, в който са поставени порцеланови чинии може да бъде поставен и тук.

Прозорците в стаята трябва да могат да се отварят възможно най-много, за да може да влиза максимално много светлина в стаята. В същото време, първоначално трябва да бъдат и декорирани. Това обаче не означава, че трябва да се въздържате от тежки завеси, направени от скъп материал с красиви корнизи, ламбрекени и пискюли. Напротив, присъствието им ще внесе специален чар в стаята, дори и тържественост, а дизайна на корниза трябва да даде възможност за лесно отваряне на завесите, за да влиза слънчева светлина.

Осветителните тела трябва да бъдат в такова количество, че да се чувствате като посред бял ден през нощта. Основното украшение във всекидневната може да бъде огромен кристален полилей, чиито отражения да запълнят цялата стая с дъга.

всекидневна френски стил

всекидневна френски стил

А как да направите спалня?

Спалнята във френския стил е някак шикозна и в същото време резервирана и аристократична. Както във всяка спалня, и тук основният обект е леглото: пиедестал, чието величие се отразява на всичко останало в стаята. Обикновено то е такова с висока облегалка и платнена драперия или дори с шикозен балдахин, изработен от прозрачен плат, украсен със златна бродерия, дантела и волани. Към такава обстановка обикновено се добавят нощни шкафчета с извити крака, тоалетка или скрин с огледало. Нощни лампи или лампи с красиви абажури ще бъдат отлично допълнение към спалнята.

Шкафовете могат да бъдат направени както в старинен, така и в модерен стил, като вратите на отделенията са украсени с флорални мотиви, имитиращи покривката на леглото. По правило в спалнята не се използват привличащи вниманието и прекалено украсени мазилки. Един прост корниз на тавана, завършващ леката украса на стените, ще е достатъчен.

спалня френски стил

спалня френски стил

Трябва да отделите специално внимание на аксесоарите. Любимият и доказано френски аксесоар, използван за декорирането на спалнята е шивашки манекен, декориран с всякакви видове панделки, мъниста и дантели. И дори не е странно, че стои толкова естествено в стаята. Специална елегантност към декорацията на леглото са прикрепените към завивките панделки от шикозни блестящи платове и голям брой от различни по форма декоративни възглавници, които са в различни тонове и нюанси на цветовете, в които е основната цветова палитра на стаята. По правило, пердетата на прозореца са направени от същите платове. Пердетата са предимно тежки, понякога дори и с допълнителна подплата, а цвета им трябва да съвпада с някоя от възглавниците на леглото. Ако спазвате всичко това, то спалнята ви ще изглежда естествена и смислена.

Осветлението в спалнята трябва да бъде фокусирано на стената. Кристалните полилеи не са подходящи тук, защото светлината трябва да е приглушена и да създава интимност.

спалня френски стил

спалня френски стил

Декорация на банята

Дизайна на баня във френски стил може да се определи като някогашен лукс в нежни карамелени нюанси. Длъжни сме да кажем обаче, че в апартаментите в града ще е доста трудно да пресъздадете точно цялата картина, тъй като по правило банята в този стил има големи прозорци, но пък може да се опитате да се доближите до стила колкото се може повече. Задължително трябва да има голямо огледало, поставено в орнаментирана позлатена рамка, вана в бяло или в цвят слонова кост, мивка и двойка рафтове, както от отворен, така и от затворен тип. Освен това трябва да се съобразите с броя на осветителните тела, така че осветлението да може да бъде приглушено или пък да бъде много ярко, когато е нужно. Обикновено ваната в този стил не се поставя близо до стената, а така че да може да се достъпва от всички страни, а тръбите да стигат до нея под пода. Тук са подходящи за поставяне ниски масички със заоблени крака, на които да може да поставяте кърпите си или пък да поставите ваза със свежи цветя. Стените са боядисани в тон с другите стаи, а подът е облицован с дърво или камък.

спалня френски стил

баня френски стил

Декорация на кухнята

Декорацията на кухня във френски стил трябва да е декорацията за всяка една кухня. Мебелите трябва да бъдат с гладки линии и различни извивки с елементи на позлата. Неразделна част от този стил кухня са кованите части, които са хармонично комбинирани с различни остъклени части от шкафове, както и с орнаментираните врати. Всички елементи от текстил трябва да са естествени, като това се отнася за кърпи, покривки и завеси. Материалите за всички видове покрития трябва да са дърво, плочки, камък или имитации с високо качество. Мястото в кухнята, на което се храните може да бъде декорирано с традиционна кръгла маса с интересно проектирани крака и стилистични столове, чиято тапицерия задължително трябва да е от скъпи тъкани като кадифе, лен и брокат. В този тип кухня ще бъде подходящо и добавянето на панели от естествен камък и дърво или имитация на стари тухли – решение, което не е добре приложимо в друг тип кухни. Изложени на рафтовете комплекти с порцеланови съдове ще бъдат отличен завършек на цялостното оформление.

кухня френски стил

кухня френски стил

кухня френски стил

 

Текст и снимки: Ремонт БП

#Френски стил

0 Коментар

Login with