Как ще се променят цветовите тенденции през 2020 година

Как ще се променят цветовите тенденции през 2020 година

Всяка година и Sherwin-Williams ни разказва за най-горещия и нов цвят на годината. Тази година доставчикът на бои избра "най-релаксиращия оттенък в света", Naval, като цвят на 2020 година. Все пак обаче те още не са готови да определят новите цветови тенденции сами. За целта те търсят помощта на 250 професионални интериорни дизайнери, които да идентифицират най-горещите тенденции в интериорния дизайн, които скоро ще настъпят и може да се изненадате от ясновидските им прогнози.

„Резултатите от проучването показват, че дизайнът се движи в нова посока. Не става въпрос само за това как изглеждат цветовете в дадено пространство, но и как те карат да се чувстваш," обяснява Сю Уадън, директор на отдел „Цветови маркетинг“ за Sherwin-Williams. "Ето защо смятам, че сивото се оттегля и се появяват повече нюанси с настроение - тези тъмни, наситени цветове ни обгръщат и ни карат да се чувстваме уютно, превръщайки домовете ни в място, за което всички мечтаем, където се оттеглим и да си починем.“

Тъмното ще се счита за новото неутрално

Очевидно е, че бялото, сивото и бежовото попадат в неутрална територия. Въпреки това през 2020 г. към тях ще се присъединят и по-тъмните тонове. 66% от анкетираните дизайнери се съгласяват, че черното вече е неутрален тон, докато 44% определят като такива сивозеленото, а 42% - тъмно синьото. Дори бледо розовото е смятано за неутрален цвят от над една трета от дизайнерите.

Цветовият избор ще е според поколението

Поколението Z расте, така че очаквайте да видите по-ярки цветове в тенденциите. 26% от анкетираните дизайнери твърдят, че по-младите хора са по-склонни да използват ярки цветове, изисквайки жълти и оранжеви нюанси в дизайните си. По-старите поколения все още предпочитат да оставят всичко в неутрални цветове, като бялото и бежовото са най-търсените цветове от хора над поколението Z. Милениалите обаче е също толкова вероятно да изберат и по-смели цветове като синьо или лилаво.

Бежовото ще е завръщащата се кралица

През последните няколко години по стените на домовете по целия свят се нанасяха различни нюанси на сивото. Въпреки това, според света на интериорния дизайн, бежовото е готово да се завърне. Други тенденции, които трябва да очаквате включват наситени, смели тонове като морско синьо и ловно зелено, повече естествено дърво в мебелите, декора и шкафовете и засилване на движение за повече цветове като цяло.

Тенденционните цветове ще намерят своето място

Според интериорните дизайнери е по-вероятно хората да изпробват новите тенденции в банята. Една трета от всички анкетирани избират най-малката стая в къщата, докато 17% избират дневната, 15% – спалнята и само 10% - трапезарията.

 

Текст и снимки: My Domain

0 Коментар

Login with