Какво трябва да знаем за арт деко стила - част I

Какво трябва да знаем за арт деко стила - част I

Арт деко бе един от най-вълнуващите и вдъхновяващи стилове на 20-ти век и все още продължава да влияе на дизайна и днес. Като стил, арт деко лесно се адаптира към всеки един интериор, така че все пак да оставя следи. Съвременните реконструкции на мебели от този стил все още се проектират, което доказва трайният чар на естествено богатия и луксозен арт деко.

За да създадете усещане за арт деко в интериора си, мислете смело и с идея за разкош. Деко е елегантен, функционален и модерен, и въпреки, че началото му е сложено през 1920 година, все още е перфектната комбинация за жилища, обзаведени в съвременен стил. И макар, че цялостния арт деко дизайн създава зашеметяващ ефект, също можете просто да включите елементи от него, които могат да бъдат пищни или пък не чак толкова, в зависимост от вкуса и начина ви на живот. Арт деко интериорите гарантирано ще донесат докосване на старовремски блясък и усещане в жилището ви.

В тази статия ще подчертаем някои ключови части, както и облицовки, цветове и текстури, които ще създадат съвременен арт деко интериор...

Изберете ъглови, геометрични форми - мотивите на арт деко имат силен и смел поглед, с вертикални линии и ъглови детайли. Слънчевите лъчи са класически арт деко мотив – дали огледалото ще бъде във формата на слънчеви лъчи или пък ще е инкрустирано на повърхността на маса – този дизайн често украсява деко интериорите. Зигзагообразните линии, V-образната орнаментика и стъпаловидните модели са били еднакво популярни и могат да се добавят към интериорите в различни форми – от подови и стенни покрития, до текстилни изделия и тапицерия.

Наред с линейните декорации и геометрични мотиви арт деко дизайните често използват екзотични материали, често с декадентски, полирани, силно блестящи покрития. Дървесината е силно полирана или с луксозно лаково покритие и често е завършена с метални щрихи от месинг или хром – такъв красив пример може да се намери в Design Studio на Taylor Howes, който прекрасно съчетава изящните покрития със златни акценти и мотиви. Всяка част от един арт деко интериор има силно присъствие и въздействащ дизайн - това е силен и смел цялостен поглед. Арт деко дизайнът няма никакъв намек за мекота или романтика, затова е добре да се избягват флорални или карирани модели в полза на геометричните шарки или групирани цветове.

Възползвайте се от възможността да покриете всяка част от интериора с малка частица от арт деко – от тапицерията, цветовата схема, та до избора на плат – включете навсякъде по малко. Колкото повече, толкова по-добре е най-добрия подход.

Познат със своите декадентски, полирани и лакирани покрития, мебелите от стила арт деко винаги оказват влияние. Прекрасен пример за съвременен арт деко дизайн е жилището на Green Street, обзаведено от Base Interior – трябва да се вземат под внимание използваните луксозни материали в монохромната палитра, геометричните осветителни тела и линейните метални инкрустации на вратите, които довършват цялостния вид.

История на арт деко дизайна

Стилът арт деко се появява за първи път във Франция през 1920 година и взима името от провелото се през 1925 година изложение ‘Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes’. Стилът се е наложил като много известно международно движение в дизайна, което е прието в целия свят, като продължава в периода 1925 до 1940 година. Обхващайки всички изкуства и занаяти, арт деко стилът може да се открие както в изобразителното изкуство, така и в интериорния дизайн, обзавеждането, модата, бижутата, текстила и архитектурата.

Арт деко е вдъхновен от напредъка в съвременната технология на 20-те години, което може да се види в плавните линии, геометричните и рационализирани форми, които са характерни за движението. Деко има вроден лукс, който е подчертан от използването на сребро, кристал, слонова кост, нефрит и лак. Обикновено стилът е елегантен, бляскав и функционален и вече е преминал през изпитанията на времето, показвайки издръжливостта си.

Деко дължи стила си на няколко предишни движения – геометричните форми на Кубистското изкуство, машинния стил на Конструктивизма и Футуризма, и разбира се от предшественика си – арт нуво. Също така се забелязват нотки от Фаувизма, както и елементи от ацтекското и египетското изкуство, и от Класическата Античност. Арт деко е изцяло декоративен – няма философска основа, която да обяснява широкия спектър на влияние.

арт деко

Елементи на арт деко дизайна

Обикновено арт деко дизайните включват стъпаловидни и излъчващи стилове, които са в противовес на плавните структурирани форми на предшественика арт нуво. Модерен, но и пищен стил, арт деко е подходящ както за обществени сгради, така и за дизайн на мебели или изобразително изкуство. Има много примери на геометричните форми на арт деко в архитектурата – много известни сгради имат отличителния деко вид, в частност в Ню Йорк, където сградата на Крайслер и центъра Рокфелер са красиви примери за своя бляскав стил...

Структурно арт деко дизайните са базирани на математически геометрични фигури, които черпят от гръко-римския класицизъм толкова, колкото и от фасетните форми на Вавилон, Асирия, Древен Египет и Мексико по време на ацтеките. Арт деко се характеризира с трапецовидни, зигзагообразни и триъгълни форми, орнаментирани повтарящи се шарки, стъпаловидни форми, заоблени криви и слънчеви мотиви – всички от които могат да бъдат намерени във всяка форма на арт деко – от обзавеждане и архитектура до бижута и изобразително изкуство.

Материалите, които са типични за арт деко дизайна включват сребро, кристал, слонова кост, нефрит и лак, както и моделирано стъкло, рога и екзотични кожи от акула и зебра. Многото блясък и пищност са били основни изисквания за бляскав и луксозен стил, но с напредването на времето алуминия, неръждаемата стомана, пластмасата и инкрустираните дървени фурнири правят стила много по-достъпен за всички.

Известни и важни дизайнери на мебели от ерата на арт деко са Андре Маре (1887-1932), Жак-Емил Рухман (1879-1933) и Ейлийн Грей (1879-1976), които създават луксозни и иновативни предмети за арт деко интериорите.

 

Следва продължение...

#Арт деко

9 Коментара

Login with

Мартотина 2021-01-13 06:04:49

Ар деко е правописа на стила, драги ми писачи.Т- то от френски не се преписва...

Мартотина 2021-01-13 06:04:58

Ар деко е правописа на стила, драги ми писачи.Т- то от френски не се преписва...