Какво трябва да знаем за арт деко стила - част II

Какво трябва да знаем за арт деко стила - част II

Идеи за арт деко дизайни

Има много начини да се отдадете на чара на арт деко в модерния интериор, от леко добавяне на елементи до възприемане в пълния му блясък, един луксозен арт деко интериор може да бъде пригоден да отговаря на всяко пространство. Такъв интериор може да бъде създаден като се използват цветове, материали и повтарящи се мотиви, които са типични за стила – сега е време да поговорим и за тях.

арт деко

Цветове

Отчетлива арт деко визия често ще е създадена в сребърни, черни и хромирани цветове, и е важно това да се вземе под внимание при избора на цветовата палитра за останалата част от стаята. Има голямо разнообразие от цветове, които допълват прекрасно блестящите металически или черни цветове на арт деко детайлите – ярко и наситено жълто, червено, зелено, синьо и розово са най-често използвани в традиционните арт деко интериори. Пример за това е наскоро реновираната от India Mahdavi сграда Sketch в Мейфеър, където линейни елементи в златно и повтарящите се геометрични елементи на плочките са допълнени с розов нюанс, където е възможно.

За по-успокояващ или тонизиращ арт деко интериор изберете по-меки цветове. Като кремави и бежови, тъй като те се съчетават добре със сребърни или хромирани акценти, а също са и красив комплимент към полираното дърво и лакираните покрития, които също са типични за този стил. Тук за пример можем да посочим холът, проектиран от Oleg Klodt Architects за жилището с интересното име Promenade, в което е постигнат оригинален арт деко интериор – забележете бляскавите покрития, които са използвани из цялата стая – масичката за кафе и шкафовете например, всеки има металически акцент и детайли.

арт деко

В зависимост от стаята могат да се използват тъмна или светла цветова палитра, за да се създаде изглед, вдъхновен от арт деко. Тъмни стени, комбинирани със светли мебели, по които има металически акценти могат да създадат разкошна и уютна атмосфера, която ще подхожда на хол или трапезария. По-светлите цветни стени ще създадат усещане за яркост, което може да се подчертае чрез използването на големи огледала и разпръскване на висококачествени метални детайли из цялата стая. Красив пример за съвременен арт деко интериор с по-тъмна цветна палитра може да се намери в имота Green Street на Base Interiors - огледални панели и зашеметяващ, геометричен полилей създават елегантен и разкошен интериор, вдъхновен от деко.

арт деко

Материали и покрития

За арт деко елементите могат да се използват различен набор от материали, но винаги към всеки елемент обикновено се добавя луксозно, лъскаво или отразяващо покритие. Дървото е силно полирано, или му се слага лакирано покритие, което да има несравним блясък. Лакираните мебели са били ключов елемент в луксозните арт деко дизайни – налични в черно и бяло за класически деко изглед, или в редица цветове, включително пастелни или дълбоки нюанси, за по-персонализирани арт деко елементи за интериорен дизайн.

Силният блясък се пренася и на други материали, с хромирани, месингови или сребърни детайли. Дръжки на чекмеджета, краката на мебели или дори декоративните мотиви се правят с бляскави метали, за подчертано луксозен арт деко вид. Къщата Promenade, която споменахме по-рано се отличава със зашеметяващо геометрично стълбище, вдъхновено от формите, материалите и дизайните на деко периода.

Арт деко интериорните дизайни често включват огледални повърхности, които да са в тон с металическите детайли и елементи, като по този начин се увеличава усещането за светлина и пространство в стаята. Огледало, което е с геометрична форма или в такава на греещо слънце, ще има силна връзка с деко движението и ще бъде фокусна точка в стаята. Навсякъде в стаята може да бъде добавяна и огледална повърхност – огледална стена например като красивият пример в лондонска къща, направена от Cochrane Design, която е с елегантния и функционален облик, с който арт деко е известен.

Осветлението при арт деко обикновено е направено от стъкло или хром, което е все още известна комбинация и до днес и има изобилие от възможности за избор в рамките на деко стила. Гледайте за геометрични или ъглови форми, симетричен дизайн и блестящи покрития.

Мотив

Повтарящите се мотиви са топло посрещнати от арт деко интериорния дизайн, за това и интериорите често се фокусират на тях, правещи ги ключови елементи в постигането на деко изглед. Повтарящите се елементи, които са широко използвани в деко интериорите включват листа, клони и пера, трапецовидни форми, V-образни орнаменти и зигзагообразни форми, изобразени животни и голи сцени, слънчеви проблясъци и назъбени, стъпаловидни или заострени краища, които напомнят на небостъргачи. Прекрасен пример за използването на такива елементи е Mayfair Penthouse на Oliver Burns, която със стъпаловидния си геометричен дизайн на полилеите добавя елегантност и декадентство с ъгловата си остра форма.

мотив

Бъдете смели с използването на мотиви - възможно е да създадете хармоничен интериорен дизайн, дори и с много от тях. Използвайте ги свободно из цялото помещение за по-еклектичен деко дизайн – като например жилището на John Street, проектирано от Rebekah Caudwell, която използва цветове и повтарящи се мотиви, за да създаде жив, вдъхновен от арт деко интериор – или ги запазете в по-малки, обособени пространства за по-умерен минималистичен вид, както е направено в St. James Penthouse от Living in Space, където лъскавите повърхности са подчертани с възглавнички на мотиви и геометрична облицовка за огледалната масичка за кафе.

Мотивите могат да се добавят към стените с геометрични тапети или такива на листа, и е добре да се имат предвид таванът и пода като места, на които могат да се добавят допълнителни елементи във формата на геометрични повтарящи се мотиви. На тавана могат да бъдат изобразени слънчеви лъчи, които сякаш излизат от осветителното тяло, или пък черно-бял ефект на ивици, който може да придаде драма на пространство, което обикновено е забравяно.

арт деко

Геометричните мотиви продължават и на пода в интериорите на арт деко - абстрактният дизайн в черно-бели плочки или полиран паркет са чудесни възможности за създаване на деко дизайн. Типичния арт деко интериор ще има голям килим, като това е и чудесен начин да добавите малко от блясъка на деко в съвременен интериор. Зигзагообразен или V-образно орнаментиран килим, като този от Vanderhurd има простота и красота, които създават наистина луксозен вид във всяка стая.

Друг начин да добавите повтарящ се мотив към интериора е чрез тапицерия, мека мебел и тъкани - изберете геометрични модели за стриктен деко дизайн или използвайте меките мебели като възможност да добавите селекция от вдъхновени от природата модели като пера и листа. За по-обран вид заменете шарените платовете с такива със солиден цвят – и помнете – малките флорални мотиви и карета са антитеза на арт деко стила, затова избягвайте да ги включвате в интериора си.

 

Следва продължение...

#Арт деко

0 Коментар

Login with