Какво трябва да знаем за арт деко стила - част III

Какво трябва да знаем за арт деко стила - част III

Арт деко обзавеждане

Модерен подход към арт деко дизайна е придържането към модерния, аеродинамичен, симетричен, геометричен и модерен външен вид, който е типичен за традиционния деко дизайн, но съвременните дизайни са актуализирани с по-модерни материали, пропорции и детайли.

Избирайте геометрични, вертикални мотиви, които блестят силно, както и луксозни покрития, тъй като и двата елемента са ключови знаци за арт деко стила. The Entrance to the Knightsbridge House, проектирана от Taylor Howes е чудесен пример за деко дизайн, придаващ интерес и елегантност на едно пространство. Огледалото, лакът и други лъскави, отразяващи материали също добавят към луксозния интериор, както и металните детайли от месинг, мед и хром. Месинговите крачета и тънките дръжки на месинговите врати на Tama bar cabinet от Gallotti & Radice придават на детайла истински деко вид, подчертан от лакирано в черно ясеново дърво. Същата проста, но поразителна комбинация от черно и метално може да се види в Romy Bedside Table на Flexform, чиито тънки, бронзови крака носят подценявана елегантност, която е силно повлияна от арт деко стила.

Арт деко елементите често включват инкрустации на контрастни – и често луксозни – материали като слонова кост, месинг и седеф. Техниката на инкрустиране на един материал в друг не само придава усещане за лукс от факта, че е направено на ръка, но и от начина, по който са създадени дръзки, геометрични мотиви, които са толкова характерни за деко стила. Изгладената бронзова геометрична основа на Manolo Armchair има силно усещане за арт деко декаденс, който се отразява в дълбоката ъглова седалка.

Арт деко мебелите обикновено имат по-големи пропорции и силни заоблени форми - нискo кресло с кръгла седалка и извита облегалка, като Daphne Armchair на Porada, определено им деко вид, особено тапицирано в богат нюанс на кадифе и завършено с крачета от месинг. The Platner chair на Knoll пък дава съвременен поглед върху арт деко дизайна – стоманената рамка е изработена от лъчеизпускащи стоманени пръти, които напомнят мотивът със слънчевите лъчи, който е толкова популярен в деко дизайна. Стоманената рамка има индустриален завършек, който е преобразен в деко стил чрез златно покритие, а столът е завършен с черни тапицирани елементи. Налична и като масичка за кафе Platner range на Knoll е красив, елегантен и функционален начин да добавите намек за арт деко блясък в стаята.

арт деко

За автентичен деко вид на осветителните тела може да комбинирате ковано желязо и стъкло. Стенната лампа The Coco на Contardi не само се отличава с блестящо хромирано покритие и стъклен дифузър, но и с геометричните си ъглови форми, които свързваме с арт деко дизайна. Същият ефект има и зашеметяващият полилей на Homerun Marylebone Townhouse.

За смел и рязък вид изберете класическата цветова схема на деко - черно, бяло и хромирано – но въпреки това е възможно да се придържате към арт декото, като същевременно включвате цвят, топлина и индивидуалност. Dimitri Bedside Table на Meridiani е прекрасен пример как да съчетаете деко стила с цвят – блестящо лакирано покритие, месингови детайли и смели геометрични фигури се завръщат в него, а тъмният синьозелен или оранжев цвят добавят стойност към богатата и екзотична атмосфера. Ortelia Sideboard на Lema е дори още по-изчистена версия на арт деко, макар че усещането за него все пак си личи в удебелените геометрични форми и дълбокото лъскаво лакирано покритие.

Текст и снимки: The art of bespoke

#Арт деко

0 Коментар

Login with