Класическите кухни в джорджиански стил

Класическите кухни в джорджиански стил

Кухнята е фокусна точка в имотите от джорджиански стил в наши дни, в тях семейството прекарва най-много време и често е мястото, на което се случват партита и сбирки с приятели. Говорейки си в историческо време обаче, в периода на царуване на кралете Джордж I - IV и в периода на Регентството трябва да запомним, че кухните са били предимно ситуирани в сутерена при стаите на прислугата.

В сегашните модерни дни, при интериор в джорджиански стил, приземният етаж е конструиран така, че в него да се събере кухнята. Тези стаи почти винаги разполагат с огромни прозорци и много често, повече от една врата. Това обаче създава проблеми с пространството на стените и може би ще откриете, че макар и да имате голяма стая, всъщност нямата достатъчно място за отделни секции и място за работа. От позитивна гледна точка обаче това обикновено означава, че ще имате повече място за достатъчно голям кухненски остров, а мястото на старата камина може да осигури идеалното пространство за обикновена кухненска печка или Ага печка.


Cheverell Wood

Да се инсталира модерна кухня в сграда от предишен период не е чак толкова сложно. Характерните особености на имотите от двата по-горе споменати периода са мащабирането и пропорциите, и затова често се характеризират с 4 метра+ височина. Такива височини правят задачата по осветяването на кухнята голямо предизвикателство, както по отношение на естественото, така и на изкуственото осветление, освен това и по изискванията по скелето и прекалено дългото окабеляване на инсталацията и нуждата от осигуряване, че тя ще работи правилно.

Хубаво е, когато има съседни стаи, които биха могли да се използват като килери и помещения обособени за определена дейност, а и голяма част от хората имат в мазето си помещения за пране, съхранение на вещи, както и за отглеждане на цветя.

Двете компании Charlie Kingham Kitchens и Christopher Peters имат проекти за кухни точно в такъв тип сгради, за които ще ви разкажем сега. И двамата дизайнери са взели под внимание както нуждите на сградата, така и стила на живот на клиентите си, за да постигнат най-оптималното възможно решение.

Нека първо се фокусираме на Кристофър Питърс. Кристофър обикновено работи заедно с интериорните дизайнери и клиентите, за да създаде изцяло индивидуалн дизайн на кухните. По-долу ще видите два примера на кухни, които той е създал за жилища в джорджиански стил. Първият пример е къщата Pelwall Hall в Шропшир. Архитектът Джон Соейн е проектирал сградата специално за собственика Пърни Силитоу около 1822 година.


Pell Wall Hall

Кристофър е взел детайлите от арката на прозорците на сградата и ги е използвал при създаването на шкафовете в кухнята. Оцветеният в тъмно синьо полиран кабинет има леко набраздена повърхност, което е познат елемент на обзавеждането от този период. Използвани са високи шкафовете над мивката, и има гръцки ключов дизайн, който отново е взет от детайл от екстериора на зданието.


Кухненска инсталация от Кристофър Питърс - предварителни работи

Вторият пример е в Old Georgian Rectory в Уоруикшир. Точно в тази определена кухня с джорджиански стил, Кристофър е използвал предимството от височината на тавана, за да създаде драматичен ефект.

За да добиете по-ясна представа, ето и отговори на някои от въпросите, зададени на Кристофър Питърс.

- Какво мислиш, че е най-важното решение, което трябва да се вземе при създаване на дизайн на класическа английска кухня, в жилище, което е създадено в нашият период?
Без съмнение това е пропорцията, простият стил и използване на предимството на височините, когато е възможно.

- Какви са тенденциите в класическите кухни в момента?
На този въпрос Крис ни отговори, че забелязва увеличаващия се фокус върху „опростяването и намирането на подробности от дадения период“.

 

А сега е ред на Charlie Kingham Kitchens, те са красиво направени и всички аспекти са проектирани от нулата и специално изработени за клиента. Създателят споделя с нас мислите и вижданията си върху цветовете и повърхностите на интериора на разглеждания от нас стил.

- Кои цветове отиват най-много на класическа английска кухня и защо?
„Обикновено съветваме клиентите си да поддържат основна цветна палитра, като използват леки и свежи цветове за шкафовете, но това не означава, че трябва да се прави компромис и да не се използват и по-тъмни цветове. Ще ви посъветваме обаче те да се ползват върху шкафове и библиотеки или върху кухненски остров. Тези части на обзавеждането винаги се използват най-много през годините и малко по-тъмните цветове при тях са простени.“

- Какви повърхности са най-широко разпространени в момента и мислиш, че ще продължат да се използват и занапред?
„Открихме, че тайната за създаването на красиви ръчно изработени кухненски принадлежности в джорджиански стил, очевидно е в завършващият детайл. От изящните и изтънчени детайли с гълъбови опашки до създаване на почти еднакви с оригинала отливки, ние наистина се грижим за избора на всички фини елементи.“

По-долу ще видите и примери на проекти, по които Чарли е работил.

 

Проект на жилище в Оксфордшир

Изумително жилище в джорджиански стил, намиращо се в сърцето на Оксфордшир, с поръчкова ръчно изрисувана кухня, която да му приляга. Кухнята отразява нуждата на клиента да комбинира автентични традиционни дограми със съвременни модерни кухненски уреди.

Проект на жилище в Лондон

Обширна реставрация "от глава до пети" на това великолепна жилище от периода на кралете Джордж I - IV в Западен Лондон, към което е подходено с голяма грижа и прилежност към историята и наследството на славната архитектура и интериорни елементи.

Ключовите неща, които трябва да се запомнят при правене на дизайн на кухни за жилища от гореспоменатите периоди са пропорциите на стаята, използването на фини цветове, елементите на стила и фини детайли - както и да сте сигурни, че работите с тях, а не срещу тях. И ако модерните тенденции в кухнята идват и си отиват, класическата кухня в едно такова жилище винаги ще издържи теста на времето.

 

Източник и снимки: Etons of Bath

0 Коментар

Login with