Книжен уют у дома – представяме ви няколко идеи за създаване на кухненска библиотека

Книжен уют у дома – представяме ви няколко идеи за създаване на кухненска библиотека

Винаги сме откривали неразривна връзка между кулинарията и изкуството – дори считаме, че бихме могли да я причислим към неговите редици. Едва ли има нещо по-приятно от това да си подарим няколко блажени мига в края на работния ден, посягайки към любимо четиво и настанявайки се удобно сред уюта на кухненския си интериор.

кухня библиотека

Ако припознавате себе си в горното описание, то днешната статия безспорно би ви била от полза. Вдъхновиха ни помещенията без стени, които ясно да ги разграничават едно от друго – все повече жилища разполагат с големи стаи, предназначени и за кухня, хол и трапезария. Пристигаме с една идея относно това как да създадем плавен преход между различните по вид помещения. Нашето предложение? „Завършете“ кухнята си със своеобразна библиотека, гледаща към хола. Смятаме, че това е перфектното решение, тъй като:

  • създава уют и ни предразполага към творчески начинания;
  • обогатява книжната ни колекция;
  • създава предпоставка за добро прекарано време у дома;
  • обособява допълнително пространство за съхранение, идеално за малки жилища;

И за да онагледим точно какво имаме предвид, нека ви представим някои от любимите си дизайни, включващи библиотечен кът в кухнята. Сигурни сме, че бързо ще се вдъхновите и ще замислите подобно интериорно решение и за своя дом.

В кухнята залагаме най-често на кулинарни четива                

Както вече споменахме, много жилища притежават общо помещение, което побира в себе си и кухнята, и трапезарията, и хола. Един от начините да осъществите плавен преход между стаите е завършвайки кухнята с библиотечни рафтове. Независимо дали имате права или ъглова кухня, книжните етажерки са уютно и красиво интериорно решение, което би могло и да бъде изключително функционално.

По рафтовете бихте могли да създадете колекция от любимите си кулинарни книги – така винаги, когато усетите прилив на вдъхновение и желание за готварски експерименти, ще имате откъде да почерпите идеи. Настанете се удобно на трапезарната маса или на бар столовете около острова, ако разполагате с такива, и изберете с коя следваща рецепта да се заемете. Съхранявайте кулинарни книги, журнали, енциклопедии на световни кухни, както и множество сувенири и аксесоари – нямате ограничения относно начина, по който решавате да обзаведете своите етажерки. Добра хрумка, любима на много домакини, е воденето на кулинарен дневник – вероятно сте чували за планирането на седмични менюта. Ако пък сте ориентирани към здравословното хранене и предпочитате да изчислявате калорийните стойности на ястията си, то дневникът е перфектното решение за вас. Дръжте един такъв на кухненския си библиотечен рафт, за да не забравяте да го попълвате ежедневно, грижейки се за здравето си и планирайки семейното меню.

В кухненската си библиотека може да имате и всякакъв друг тип литература

Изкуството не познава граници – ако сте сред хората с подчертан интерес към дадена сфера или тема, то кухненската библиотека е чудесното място, където да съхранявате любимите си четива и каталози. Смятаме, че наличието на лимитирани и специализирани издания придава доза стил и аристократичност на помещението. Фото албуми, периодика, любими романи, лични дневници, тетрадки – всичко това намира своето местенце в кухненската библиотека. Ориентирайте я да „гледа“ към хола ви – така винаги, когато се отправите за заслужена почивка към дивана, ще се вдъхновите мигновено да отнесете и любимо четиво със себе си.

Колекцията си от книги бихте могли да обградите и с всякакви по вид аксесоари, които допълнително да внесат настроение и характер на стаята. Заложете на красиви съдове, спомен от близко до сърцето ви пътуване, рамки със снимки, както и всякакви по вид сувенири, грижещи се за доброто ви настроение и имащи сантиментална стойност за вас.


Връзката между интериорния кухненски дизайн и изкуството е очевидна – като част от него, той предоставя възможност на всяко семейство да притежава помещение, което категорично ще откликва на творческите търсения и стремежа към добро прекарано време.

#библиотека #акценти

0 Коментар

Login with