Кратко ръководство по вътрешен дизайн

Кратко ръководство по вътрешен дизайн

Стиловете интериорен дизайн не са никак малко, а постоянно се появяват все нови и нови и в повечето случаи дори не можем да ги различим. И преди да се хвърлите в ремонта на дома си сами и да направите нещо, което света не е виждал до момента, е хубаво да се запознаете със стила обзавеждане, което искате да постигнете. 

Днес ще ви представим няколко от основните стилове интериорен дизайн, защото колкото и да ни се иска, няма как да ви представим всички. 

Модерен

Минимализмът е вкоренен в основите на модерния дизайн. Фокусът е функционирането, затова и линиите са изчистени, декоративните елементи не са натрапчиви и предметите са намалени до минимум. Обзаведеното в модерен стил пространсто е вероятно да има неутрална цветова палитра, полирани повърхности, остри геометрични ръбове и асиметрия. И въпреки че някои намират модерния дизайн за твърде суров или студен, други го намират за успокояващ и оценяват качеството му да прави малките пространства да изглеждат по-големи. 

Съвременен

Понятията "модерен" и "съвременен" са подобни, но не взаимозаменяеми, когато става дума за интериорен дизайн. Модерният диайн означава специфичен стил, докато съвременният означава само модерен вид - който е на мода в даден момент. Съвременните дизайни са удобни и гостоприемни без да бъдат претрупани и тъмни. Гладките, чисти, геометрични форми са от съществено значение, както и структурните мебели и акцента върху основните очертания и форми. Акцентите са графични елементи в произведения на изкуството и наблягане на определени цветови елементи. 

Минимализъм

Минималистичният дизайн използва повече подхода "по-малкото е повече", когато си говорим за интериорен дизайн. Всичко е опростено до най-основната му част, за да постигне дзен простота. Прости геометрични форми, малко украшения, прости материали и повтаряемост на структурата поставят фокуса основно върху качеството на пространството, вместо върху предметите, които го изпълват. Минимализмът се прилага идеално в големи отворени пространства с естестена светлина и умно прикрити места за съхранение. 

Класически

Подреденост, симетрия и баланс са ключовите елементи на класическия интериорен дизайн. Класическите пространства често са изградени около фокусна точка, като легло или камина, която формира центъра, около който се постига визуален баланс. В допълнение към огледалната подредба класическият дизайн се характеризира с природни цветове, елегантни (но не прекалено украсени) платове, както и подова настилка направена от дърво, камък или мрамор. 

Градски (Urban)

Градският дизайн размива линията между домашния и индустриалния. Бетонни подове, открити греди, метални обшивки, поцинкована стомана и незавършени повърхности. Уникални, нефункциониращи обекти (поне по отношение на обзавеждането) се използват често, за да създадат различен външен вид, който е едновременно модерен и бохемски. Често градските интериори се правят, за да създадат отворено пространство, понякога по изненадващ начин, и позволяват превръщането на помещенията в мултифункционални стаи. 

Арт деко

Бидейки веднъж дефиниращия стил на 20-те и 30-те, арт деко сега се познава заради неговите индустриални материали, лакирано дърво и икономична употреба на цветове. Деко обзавеждането е аеродинамично и геометрично, със заоблени повърхности, елегантни линии и огледални акценти. Осветелнието е особено важно за този тип дизайн. Лампи на тавана, на пода, на стените и на масите се използват като цяло, обикновено излъчващи оранжева или жълта светлина, която прави иначе твърде елегантните линии да изглеждат по-топли. 

Ретро

"Всичко старо е отново на мода", казва поговорката. Това е и философията зад ретро дизайна, който дава модерен обрат на старите стилове. В този стил класическият и съвременният дизайн се събират заедно, за да създадат напълно уникално и индивидуално пространство. Елементите на ретро дизайна могат да включват материали, приспособления, форми, предмети или цветове - всичко от миналото, което може да бъде претворено в еклектично пространство за бъдещето. 

Рустикален

Ако ти се иска да живееш във вила на село, но без досадната част "наистина да живееш там", направи апартамента си да изглежда по този начин. Това е шанса ти да претърсиш битпазарите и античните магазини за прости селски мебели и ръчно направени декоративни джунджурийки (или пък, да тестваш сам себе си и да си ги направиш сам). Селският стил е уютен и комфортен, но понякога претрупан, така че не е идеален за малки пространства.

Рококо

Нека кажем, че рококо стилът не е за хора със слаби сърца. Той ни връща към интригуващите интериори от Европа през 18 век, където сложните и украсени елементи са били на дневен ред. От златни мазилки, позлатени огледала и декорирани тавани, до махагоново дърво и богати материи, всичко е над върха на нещата. Рококо е предимно познат с комбинациите си от злато и и пастели, както и неговите чувствени, извити линии. 

Джорджиански стил

Джорджианският стил се отличава с уникален международен подход към интериорния дизайн. Голяма част от него е вдъхновена от Древна Гърция и Рим, но се появяват и китайски мотиви, които можем да забележем във флоралните мотиви на платовете и порцелановите аксесоари. Цветовата схема е бледа и изтънчена за разлика от по-смелите флорални мотиви и златните стенописи. Обзавеждането в този стил е деликатно и изтънчено, с украсени дърворезби и луксозни тъкани. Често камините са в центъра на стая, обзаведена в този стил. 

Викториански стил

Ако имаше скала на стиловете на интериорния дизайн, викторианският щеше да седи директно срещу минимализма. Викторианците никога не са срещали детайл, който да не харесват. Прекомерно декоративни мебели, украсени аксесоари и очарователните орнаменти могат да се намерят в една викторианска стая. Цветовете са дълбоки, текстурите са богати, материалите са екзотични. Но не всичко е екстравагантно - за да се различава от разкоша в останалата част на пространството, подовете и стените в този стил са прости в повечето случаи. 

Еклектичен

Еклектичният стил е тук, за да спаси нерешителните интериорни дизайнери. Както и името му предполага, това е уникален подход към декора, който заема елементи от други стилове на дизайна. Но не бъркайте това с извинение да съберете абсолютно всичко, което ви харесва. Да, еклектичният интериорен дизайн е тук, за да вдъхнови въобръжението с неочаквани контрасти, но в пространството все пак трябва да изглежда, че всичко е свързано. Често срещано е смесването на шаблони, текстури и цветове, но те са внимателно подбрани така, че да създадат пространство, което да е изненадващо, но и да доставя удоволствие. 

0 Коментар

Login with