Proctor & Shaw създават уютен кът с изглед към градината

Proctor & Shaw създават уютен кът с изглед към градината

Proctor & Shaw разширяват дома на пенсиониран учител, намиращ се в Южен Лондон, добавяйки облицован с дървесина уютен кът, който да бъде използван за място за четене или гледане на птиците.

Базираното в Лондон студио ремоделира първият етаж на къщата Herne Hill, създавайки по-голяма и отворена кухня, заедно с облицования с дърво кът. Двете помещения оформят нов вътрешен двор, свързващ къщата с градината.

С ширина от 6,2 метра, тя е с по-голяма тераса от повечето типични къщи във викториански стил. Именно това довежда до идеята за създаване на уютното кътче, в допълнение към обичайната кухня, всекидневна и трапезария.

Проектът бива наречен Snug House точно заради това.

„Къщата е по-широка от стандартните и вече има доста големи стаи в предната си част, затова беше логично новият дизайн да предлага нещо различно“, обяснява съоснователят на студиото Джон Проктор.

„Съответно по-интимното място, уютния кът, беше обсъдено доста рано в процеса на създаване на дизайна.“

Пространството е облицовано с естествено омаслено дърво от ясен, за да се усеща по-топло, но също така и да го разграничи от кухнята. Изпълнено е с естествена светлина благодарение на голям прозорец и остъклен таван.

То дава на клиента, който е запален наблюдател на птици, пространство, където удобно да наблюдава фауната в градината.

„Добавихме и квадратен прозорец, пред който клиентът може да се настани и да се наслаждава на градината, а топлите дървени линии правят пространството по-удобно и уютно“, казва Проктор.

„Само по себе си не беше предназначено за място, където да се наблюдават птици, но се използва и така!“

Разширението е построено с тъмни тухли, чийто цвят Проктор описва като въгленов. Тъмният хоросан също е използван целенасочено, създавайки контраст между тях и жълтеникавочервеният цвят на тухлите на оригиналната сграда.

Дървената облицовка от ясен се появява и в тоалетната на първия етаж.

„Искахме новите елементи да контрастират едва доловимо с вече съществуващата сграда, както и с новия интериор, който да бъде светъл, изпълнен с дървени облицовки", казва Проктор. „Отвътре искахме дървеният материал да се използва по стените, за да донесе топлина и да акцентира функционалните аспекти на дизайна.“

Новата кухня, направена по поръчка от местната компания, включва шкафове от фурнирован дъб с тъмни врати с линолеум и блед кварцов плот и гръб.

Създадена е и зона за закуска в центъра на пространството, в допълнение на трапезарската маса отзад.

кухня

Тъмни плочки на марката Mosa покриват пода на цялата пристройка, свързвайки всичко заедно.

„Харесваме продуктите на Mosa, защото са много издръжливи и непромокаеми за петна без допълнителни покрития, което ги прави страхотни за кухнята“, казва Проктор.

„Макар да е производствен продукт, той всъщност има естествена патина, която прави външния вид по-нежен.“

 

Снимки: Бен Блосъм
Текст: Dezeen

0 Коментара

Login with