Провансалски стил в дизайна на кухни

Провансалски стил в дизайна на кухни

Съдържание:

1. Провансалски интериор на кухнята: Произход

2. Основни характеристики

3. Провансалския стил в детайли

4. Подходящи материали за декорация, мебели и аксесоари

5. Цветове на стените

6. Провансалски стил кухня в къщата

7. Декорация за стените

8. Модно подреждане

9. Направи си сам: Провансалска кухня – светла, идилична, естествена

10. Вдъхновение за провансалска кухня

 

Кухнята е място, където всяко семейство прекарва много време. Струва си да направим стаята да бъде функционална, но освен това и да е наслада за окото. Провансалският стил придава на кухнята топлина и комфорт, затова не забравяйте да вземете под внимание тази аранжировка докато обновявате дизайна на дома си. Жителите на Прованс живеят в хармония с природата, пият местни вина и се наслаждават на ароматни ястия. Такава идилия може да се създаде и във вашата кухня, благодарение на няколко трика, които ще ви кажем по-долу.

Провансалски интериор на кухнята: Произход

Южна Франция изобилства от очарователни села, заобиколени от лавандулови полета. Провансалските къщи са наистина топли и уютни. Имат стени и покриви в цвят охра и блестящи, но леко избледнели дървени подове или плочки. Какво ще намерите вътре ли? Отражения от остъклена керамика и слънчевите лъчи, които осветяват памучните покривки. Регионът на Прованс винаги е произвеждал подходящи материали за строителство, боядисване и декорация на дома. Повече от две хиляди години местните майстори работят за създаването на автентичен провансалски стил, който да отразява уникалния им начин на живот - забавен и не забързан, базиран на общността.

Съвременните жители искат да включат тази характерна радост от живота им в интериора. В търсене на идеи за декориране на кухня в стил Прованс, можете да се вдъхновите от красивата френска природа, аромата на вкусни ястия и свежи или сушени цветя. Кухните в провансалски стил са универсални, а френските дизайнерски решения разширяват възможностите на малките пространства. Стаите изглеждат очарователни, романтични, топли и приятелски. Естествените цветове, удобният дизайн и добре подбраните аксесоари са перфектната рецепта за създаване на красиво, функционално и модерно пространство.

Основни характеристики

Кухнята в провансалски стил отразява естествената красота на южна Франция. В началото на пролетта и лятото природата дава голямо вдъхновение на модерната кухня в провансалски стил, предлагайки красиви цветове и флорални мотиви за уникален интериорен дизайн.

Не се изискват значителни промени или преустройства, тъй като ще постигнете желания ефект дори с помощта на малки декоративни елементи. Създаването на провансалски стил във вашата кухня е лесно благодарение на правилния избор на цветове, оборудване и покрития. Можете да използвате цялата палитра на следните нюанси:

  • бяло;
  • кремаво;
  • пясъчно бежово;
  • лавандула;
  • индиго;
  • теракота;
  • пастелно сиво.

Най-добре е, ако тези цветове не са чисти, но с имитация на прах и избледняващо слънце. В класическия провансалски стил няма място за тъмни цветове. Градската му версия обаче може да включва добавянето на черни кожени столове или контрастни домакински уреди. В крайна сметка не сте във френско село, нали?

Провансалския стил в детайли

Създаването на кухня в провансалски стил е изкуството да трансформирате обикновени пространства с фини детайли и прости трикове. Евтината декорация в това обзавеждане изглежда впечатляващо, подчертавайки модерния интериорен дизайн. Ярките кухненски аксесоари, ръчно изработените бижута и бродираните или изтъкани елементи са идеални за модерното кухненско пространство от провансалски стил. Освен това е чудесен начин да трансформирате лесно стаята в уютен кът за хранене и готвене. От чинии до кошници - декорът в този стил трябва да бъде както красив, така и функционален. Не трябва да забравяме и за най-важното допълнение, което е текстилът. Покривки, завивки и салфетки, прозрачни завеси и възглавници върху столовете или щори с щампа на цветя от лавандула са идеални. Всички тези елементи внасят провансалските лавандулови полета в кухнята и създават атрактивен декор.

Сухите и пресни билки изпълват провансалския стил с прекрасен аромат. Елементите от ковано желязо и декоративно дърво създават красиви, топли и уютни кухни, наподобяващи винтидж стил. Декоративните елементи, изработени от керамика и желязо, дървени кухненски мебели и шкафове, стъклени буркани и красиви тъкани изглеждат чудесно в комбинация с прости модерни столове и луксозен полилей.

Подходящи материали за декорация, мебели и аксесоари

Провансалският стил се състои и от антични мебели с ефект на стареене или стилизирани дръжки. Можете също така да се вдъхновите от решенията, използвани в стила шаби шик – протрити повърхности, неравномерна боя или умишлени драскотини и необработеният бетон са идеални за стила. Използването на материали като керамични стенни и подови панели, камък и бяла мазилка също е типично. Разчитайте на естествени облицовки като:

  • тухли;
  • дърво;
  • памук.

Кухнята в стил Прованс е източник на радост, като в същото време изглежда спокойно и уютно.

Цветове на стените

Кухнята в провансалски стил е интериор, който е изцяло контролиран от бялото, носи прохлада в горещите дни и влияе положително на усещането за пространство. Много често се среща в съседство с цветята, които доминират над естествения пейзаж на Прованс. Това са главно такива като:

  • лавандула;
  • маслинено зелено;
  • пясъчно бежово.

Всички нюанси на синьо и сиво, които блестят в Средиземно море и в небето над лавандуловите полета, също могат да бъдат представени в кухнята в провансалски стил.

Провансалски стил кухня в къщата

Модерният интериорен дизайн в стила на Прованс може да комбинира уютни, прости и функционални идеи за декор, ръчно изработени платове и естествени материали, антични мебели и декоративни аксесоари. Това са наситени цветове и пастелни нюанси, вдъхновени от лавандуловите поляни и френската провинция. Практически подход и елегантност правят кухнята в провансалски стил вечна, което ви позволява да се насладите на спокоен, радостен живот, без стрес и да си почивате без да излизате от собствения си дом.

Мебели за къщата

Кухненските мебели в провансалска кухня обикновено са самостоящи модели като:

  • помощни плотове;
  • кухненски острови;
  • килер с мивка;
  • бюфети;
  • кухненски шкафове;
  • висящи рафтове;
  • сгъваеми и трапезарни маси.

Други такива са и мебелите от дърво, тъй като предимно естествените материали трябва да царуват в кухнята в стил Прованс. Днес ще намерите голям избор от кухни, предимно от дърво, които ще ви служат дълги години. Кухненските комплекти са изключително функционални и красиви:

  • имат просторни рафтове, шкафове, чекмеджета, които също са декоративни;
  • декорациите са характерни за мебелите от вече минали години;
  • дизайнът на мебелите се позовава на селските райони на Южна Франция.

Предлаганите кухненски мебели са най-добрият пример за красота, хармония и функционалност. Ако търсите мебели, които ще внесат провансалски стил, идиличен чар и селска атмосфера във вашата кухня, ще ги намерите лесно. С помощта на готови модели или кухни по поръчка, ще създадете уютна кухня – стилен интериор, който да ви вдъхнови да готвите.

Ако търсите шаби шик мебели, изберете покритие, използвайки метода на стареене и патиниране. Това покритие ще добави винтидж нотка в шаби шик стила. Ако мечтаете за мебели, декорирани така, че да подчертаят очарованието на естественото дърво, тогава е препоръчително да се спрете на восък или матов дизайн: този метод придава на дървото структура с тънки вдлъбнатини, осезаеми под пръста и перфектно подчертава красотата на материала.

Мебели за апартамента

Кухни в провансалски стил в апартамента са стаи, пълни с меки кошници, салфетки с шарки на цветя, порцеланови елементи и елегантна керамика. Именно тези елементи ни позволяват да усетим климата на Южна Франция, топъл и слънчев.

За аксесоарите: Кошници

Погледнете по-отблизо кошниците. Кухнята в провансалски стил трябва да бъде напълно оборудвана. Кошниците са предназначени не само за сервиране на хляб на масата, но и за съхранение. В много кухни шкафовете имат отворени рафтове и имат кошници, в които се крият различни кухненски съкровища. Можете да изберете кошници с неопределени форми и размери, отворени и затворени. Най-често се срещат в цвета на естественото дърво, въпреки че провансалските аксесоари могат да бъдат също бели, лавандулови или леко зелени.

Обикновено кошниците са подплатени с плат. Присъствието му им придава чар, а видът на плата може да съответства на цветовете, присъстващи в кухнята. Най-популярното, разбира се, е да бъде в естествен цвят. Допълнително предимство на пълнещите се кошници е, че платът може да бъде премахнат и изпран.

За аксесоарите: Керамика

В допълнение към кошници кухнята и трапезарията в провансалски стил трябва да бъдат оборудвани с керамика. Тук на първо място говорим за бяла керамика, украсена с флорални мотиви или малки ботанически елементи. В този интериор обаче продуктите от изпечена глина са не само полезни, но и декоративни. Ето защо ще намерите и керамика в бижута, например, под формата на порцеланови висулки, оформени като ангели или птици.

Керамичните чаши, купи или кани се появяват не само в остъклените горни шкафове, което е характерно за интериора в този стил. Те също могат да бъдат разположени на открити рафтове, които също са типични за кухнята в провансалски стил. Интересното е, че керамиката, характерна за провансалските интериори, е почти изключително бяла. Понякога може да срещнете различни чаши в кремав цвят, но няма да видите по-интензивни цветове или шарки.

Каните са типични за кухните в този стил. Те са не само керамични, но и метални. По принцип металът, заедно с керамиката, е един от основните материали, от които се изработват приборите за хранене. Такива съдове се използват под формата на кутии за насипни продукти, кани или саксии за билки и цветя.

Пердета и други изделия от текстил

Важен елемент от провансалския интериор е и текстилът. И без съмнение трябва да украсява прозореца на кухнята като например пердета, както и завеси с къса драперия или под формата на римски щори. Изберете допълнения като дантела, бродерии или ресни. Този декор добавя уют в интериора и кара човек да се чувства добре в него.

Текстилът също е представен под формата на платове, кухненски ръкавици и престилки. В някои провансалски кухни дори ще видите плат, използван като вратички за кухненските шкафове, защото те често заменят обикновените вратички. Моделите са предимно рисунки с растителни и животински мотиви. На тях ще видите всички видове цветя, клонки и птици. Цветовете са нежни, пастелни, а естествените материали са лен и памук.

Декорация за стените

Атмосферата на провансалската кухня може да се изрази както в селска вила, така и в апартамент в многоетажна сграда, дори и с малка площ. Всичко, от което се нуждаете, е правилният избор на довършителни материали, мебели и декорация, които заедно ще създадат най-добрата версия на френската елегантност в най-красивата си форма.

В кухнята в провансалски стил има много романтизъм. В крайна сметка всеки интериор има нужда от малко магия, за да направи ежедневието вълшебно и по-добро. Внасяме част от този провансалски чар в малка кухня, избирайки мебели и аксесоари по размер.

Кухнята в провансалски стил може също да съдържа стенни декорации. Именно върху тях могат да бъдат окачени керамични чинии или други порцеланови елементи. Онези, които отговарят на проста елегантност, ще изглеждат най-добре. Стените също ще изглеждат страхотно с изображения на плодове, зеленчуци или натюрморти, но в малка кухня е по-добре да ги покриете с лека монохроматична боя. Не забравяйте да го украсите в класическия стил. Те ще изглеждат интересно с леко състарени мебели.

Модно подреждане

Кухнята в този стил е идеална основа за всяка романтична аранжировка. Белият интериор е перфектен, очарователен и ослепителен, така че определено ще ви заплени. Съвременните кухненски мебели могат да се позовават на традиционния дизайн, като го освежат и покажат в нова светлина. Тази кухня е пример за модернизирането на класиката. Белите мебели изглеждат много модерни и в същото време притежават онзи ретро чар, който е толкова ценен в интериора и аранжировките.

Безспорно елементите на мебелите, които отличават провансалската кухнята и я правят характерна, са очарователните витрини. Тези, които са свързани със старите интериори и вечния им чар. Да се пресъздаде такава снежнобяла красота в модерна кухня наистина си заслужава.

Провансалска кухня в цвят лавандула

Бялото кухненско обзавеждане в провансалски стил е най-добрият фон за показване на дизайн с цвят лавандула, което води до живописния Прованс. Лилавите аксесоари и бялото са чудесна комбинация, която си струва да се повтори в съвременните кухни. Лавандуловият цвят може да се появи навсякъде в такъв интериор: в кошници на провансалски шкаф, както и на снимки или като мотиви за декориране на чинии или покривки.

Направи си сам: Провансалска кухня – светла, идилична, естествена

Кухнята в провансалски стил е светла, естествена и удобна. Тя е комбинация от елегантността и атмосферата, която цари в южната част на Франция. Провансалският стил е женствен, романтичен, но в същото време малко строг и старомоден. Ако искате сами да пресъздадете такава подредба в кухнята, тогава не забравяйте, че провансалският стил приветства грубо обработените подове и изящните аксесоари, както и мебели. Такава оригинална комбинация създава много вълнуваща композиция. В провансалската кухня вдъхновението идва главно от природата. Този тип подреждане освен това е и комбинация от няколко стила:

  • рустикален;
  • английски;
  • винтидж.

Този стил е на мода от няколко десетилетия и продължава да събира повече и повече фенове. Защо ли? Кухнята в този дизайн е светла, топла и много очарователна, така че всички искат да останат в нея.

За да украсите кухнята в провансалски стил, трябва да обърнете внимание на ярките цветове. Обикновено бялото доминира, но може да се добави и малко сиво. Монохромното оцветяване често се оживява от пастелни цветова като:

  • синьо;
  • маслинено зелено;
  • бледо розово.

Когато става въпрос за подови настилки, трябва да избирате между камък, керамика и дърво. Кухнята в провансалски стил е небрежна, тъй като няма нужда да се грижите за перфектното покритие. Обратно, в стаята трябва да има признаци, че тя се използва. Стените трябва да бъдат направени по-груби; а на места могат да бъдат боядисани неравномерно и небрежно. Всички елементи на кухнята трябва да създават специална и много домашна атмосфера.

Мебели и аксесоари

В кухнята трябва да изберете не само цвета на стените и пода, но и мебелите и аксесоарите. Цветът на шкафовете трябва да е ярък. Ретро шкафовете с интересни резбовани фасади са точно като за тук. Мебелите могат да бъдат специално състарени, което ще придаде още повече чар на пространството. Струва си да заложите на мотиви, които са свързани с Прованс. Маслиновите клонки или цветята от лавандула са чудесен избор. Що се отнася до допълнителните неща, то нямате ограничения. Този стил кухни обича артистичния безпорядък. Струва си да се запасите с рамки, декоративни вази, ленени покривки или плетени кошници. Саксии с билки, чеснови плитки или градинарски лейки и диви цветя също биха паснали добре. Именно допълненията ще ви помогнат да създадете истинска кухня в стил Прованс с душа.

Вдъхновение за провансалска кухня

Кухнята в провансалски стил е романтично място, пълно с чар, украсено с билки и лавандула. Отразява атмосферата на селска вила край морето и въпреки прохладните цветове се превръща в убежище в къщата. Как да създадем провансалски стил в кухнята?

Провансалският стил на къщата отразява идиличната атмосфера на разходките с любими хора, която в празничния сезон се превръща в любимото място на французите и не само. Душата на провансалската къща е в оживената кухня от дърво, от която често можете да отидете директно до осветената тераса или към вътрешния двор. Отворена и просторна кухня в този стил ще изглежда перфектно, дори ако е само частично завършена с дърво.

 

Текст и изображения: Small Design Ideas

0 Коментар

Login with