Рустикален стил в интериорния дизайн

Рустикален стил в интериорния дизайн

Какво е рустикален стил?

Естественост, безгрижна елегантност и подчертани грубост на естествените компоненти на околната среда – ето това е рустикалният стил в интериорния дизайн. Той обхваща широко различни по-специфични стилове и елементи, които се подразбират като рустикални и се отнасят към селския живот. Стилът може да наследи някои спецификации от кънтри стила - може би някои части като тухлените стени и сводести дървени тавани могат да ви напомнят за скандинавския стил, белите тонове на интериора и орнаментирани дървени панели от кънтри мебелировката ще изглеждат като от английския стил. Индивидуални случаи може да изглеждат като истински класически стил или минимализъм със златните си инкрустации и тъмни цветове, с много текстил и обем. Но това са все различни форми на рустикалния стил. Той включва в себе си много стилове, има много лица, но как точно да ги различим е темата на днешната ни публикация.

С какво по-точно се характеризира стилът?

- използването на естествени материали като дърво, камък и текстилни изделия с повтарящи се мотиви като платно и коноп;
- същността на рустикалния стил е простотата, естествеността, здравината и грубостта;
- изключително простата изработка на мебелите и украсата;
- липсата на модерни материали като метал, пластмаса, синтетични платове;
- цветовете от природата – нюанси на кафяво, зелено, златно и сиво;
- усещането от ръчно изработените части от мебелировката и елементите от декорацията;
- специалната атмосфера на хармония с природата.

рустикален стил

Интериорите в рустикален стил са подходящи за просторни помещения: вили, селски къщи, къщи в провинцията и др. Рустикалният стил в интериорния дизайн означава дърво и камък, масивни мебели и доближаващ се до природата декор, напомнящ за жилищата от едно време. От друга страна пък се прави лесно, а удобството е гарантирано.

Всяко професионално дизайнерско студио може да сбъдне мечтата ви за уютен дом, където можете да отпочинете от напрегнатия, прекалено осветен и с постоянно променящи се моди голям модерен град. Къщата или апартаментът в рустикален стил – това е комбинация от сурова бруталност и топъл комфорт, стабилност и простота, естественост и тишина.

кухня в рустикален стил

Все повече набиращ популярност и в големите градове, рустикалният стил бива избиран от хора, търсещи комфорт и искащи да демонстрират възможността им да комбинират удобството и спокойствието в дома с тяхната индивидуалност.

История на популяризирането на стила

Името на рустикалния стил идва от френската дума „rustique“, която звучи почти по същия начин на английски.

Рустикалният стил е комбинация между еко дизайн и кънтри стил. Той е най-грубият от всички аскетични стилове: създаването на самия интериор включва използването на груби (или състарени) естествени материали. Обърнете внимание на текстурите и цветовете от дърво, камък и платно.

Къде е подходящо да се използва рустикален стил?

Най-добре е да направите жилището си в рустикален стил, ако то е вила, селска къща и къща в предградията. Мотелите, хотелите, както и много скъпи ресторанти също биха изглеждали добре, декорирани в рустикален стил. Основната цел на интериорния дизайн в този стил в хотелските апартаменти е да създаде атмосфера на стабилност, груба елегантност и приятна опростеност. Хората ще почиват в хотела с удоволствие. Усещането за хармония и комфорт, топлината на естествените материали и естествената красота на интериора възцаряват мир и допринасят за спокойствието.

Първоначално разпространението на рустикалния интериорен дизайн в апартаменти и къщи започва в Америка в края на XIX век. Тежките, солидни дървени мебели, умишлено направените груби прибори и декора – всички те създават атмосфера на естественост и хармония, които са липсвали в ежедневния градски живот на собственика на подобно жилище.

кухня в рустикален стил

Та какво означава рустикален стил в интериорния дизайн? Ето какво:

- простор и свобода;
- мебели от груби необработени дървени трупи (или успешна имитация на груба обработка);
- изобилие от изкуствено състарени и наистина антични декоративни елементи;
- комбинация от топли естествени цветове и оттенъци, които създават усещане за топлина;
- груби, сякаш ръчно изтъкани текстилни изделия;
- необработени или декорирани с камък, тухлени стени;
- масивни мебели, декоративни материали и декоративни предмети.

спалня в рустикален стил

Защо да изберем рустикален стил?

В модерния рустикален стил все така преобладават масивни, груби и прости елементи, но е перфектният стил за човек с препълнен график. Навсякъде има хора, уморени от яркостта и изкуствеността на модерните материали и модните тенденции. Да направите жилището си в такъв стил е шанс да създадете в дома си остров на хармония, комфорт и мир.

Стилът се отличава с изключителната си вътрешна сила, която е в хармония с комфорта и изисканата простота на истинското качество.

баня в рустикален стил

Рустикалният стил е:
- отхвърляне на всичко изкуствено, ярко, примамливо;
- минимална декорация;
- атмосфера на жилище от едно време;
- разумна комбинация от комфорт и естественост: модерните уреди в обзавеждането на вашата къща, апартамент, мотел, се вписват хармонично в интериора и не нарушават целостта на стила (биват вградени, прикрити от други мебели или оформени като уредите от едно време);
- луксозна простота, изискана грубост, естествена грижа.

всекидневна в рустикален стил

Този стил е използван в много богаташки къщи както в Америка, така и в Европа. Някои интериорни дизайнери активно използват и различни мотиви при създаването на рустикален стил в различните жилища, хотели, мотели и ресторанти.

Разновидността от форми и текстури на естествените материали позволяват създаването на уникални интериори в рустикален стил за всеки един клиент.

рустикален стил

 

Източници: Small Design Ideas, Ремонт БП

0 Коментар

Login with