Смели цветни комбинации са използвани в детска клиника в Киев

Смели цветни комбинации са използвани в детска клиника в Киев

Светли цветове и прости геометрични форми се отличават в детска поликлиника в Киев, направени от местната фирма Ater Architects.

Днес ще ви разкажем за процеса по проектирането и дизайна на отделието, чиито цветове можете да пресъздадете и в кухнята си. 

Наричанo Doctor U, двустайното съоръжение с площ от 38 кв.м. се намира в нов жилищен комплекс в града.

Ater Architects се стремят да създадат приятелска среда за младите посетители, която да превърне посещението при лекаря в положително изживяване.

„Основната ни задача беше да създадем нетипична за лечебно заведение атмосфера, която да не оставя негативни спомени у децата и да не причинява последващ страх от посещението при лекаря“, обясняват от студиото, което се ръководи от Александър Ивасив и Юлия Ткаченко.

Разделена на чакалня, две педиатрични стаи и стая за почивка, клиниката представя ярко оцветени повърхности в синьо, коралово и бяло, съчетани с теракот и естествено дърво.

Обстановката е проектирана така, че да има ясни пътеки в пространството, което прави процеса на приемане възможно най-бърз и лесен.

„Малка площ от 38 квадратни метра изисква планово решение, което да осигури пълно уединение, уникален подход към лечението на всеки пациент, да предотврати опашките и да осигури усещане за спокойствие и комфорт“, обясняват от Ater Architects.

Чакалнята е проектирана така, че да събира максимум двама пациенти по едно и също време и е оборудвана с рецепция и малък гардероб.

Двете педиатрични стаи са оборудвани с всички необходими медицински устройства и апарати, които са предимно прикрити като вградени места за съхранение, за да се създаде по-спокойна, „немедицинска“ атмосфера и да се намали стресът на пациента в процеса.

Всяка стая е оборудвана с плот и мивка с теракотен гръб, зона за извършване на прегледа с терапевтична кушетка, както и бюро, където лекарите да могат да си водят бележки и да разговарят с пациентите.

Освен това в стаите има и вградени хладилници за лекарства и ваксини телевизори с достъп до Интернет и нестандартни изпитни маси, направени от масивно буково дърво с мека, но издръжлива тапицерия от еко кожа.

Стените на стаите са облицовани с дървени панели, които не достигат до тавана. Архитектите обясняват, че дървото е избрано заради топлината си, а по-късите панели са използвани за създаване на пространство, което да подхожда на височината на младите пациенти.

Остъклени стени между помещенията позволяват на дневната светлина да преминава през пространството, докато издръжливите винилови подове са избрани по причини, свързани с безопасността и хигиената.

Стаята за почивка е проектирана с мисъл за деца от всички възрасти и включва подложка за смяна на пелени, плот и мивка с две огледала – по-ниско малко огледало за малки деца и по-високо и по-голямо за големи деца.

Място за съхранение на гърне, подложки за седалка, пелени и други предмети за лична хигиена се намира във вградения шкаф зад тоалетната.

 

Снимки: Алексей Янченков
Текст: Dezeen

0 Коментара

Login with