Технически прогнози и тенденции за тази и следващата година от CES 2018

Технически прогнози и тенденции за тази и следващата година от CES 2018

Виртуалните пространства за разговори, биометричната сигурност и роботизираните спътници са сред новостите, които ще се превърнат в част от нашия живот през следващите месеци, според анализатори на Consumer Electronic Show. В началото на тазгодишното издание на CES "Асоциацията на потребителските технологии", която организира събитието, сподели прогнозата си за растежа и развитието на индустриите. По време на презентацията Стив Кьониг, старши научен директор по изследванията на CTA, и Лесли Рорбау, старши научен ръководител, обсъдиха какви технологии смятат, че ще преобразят начина, по който живеем тази година и в близко бъдеще. Ето и някои от тях. 

5G ще позволи много по-бързото свързване

Въведени миналата година мобилни мрежи от 5-то поколение и безжични системи (5G) ще започнат да се разпространяват и да навлизат в домовете и смартфоните ни в края на 2018 г. По-големият капацитет на честотната лента, който Verizon и Samsung планират да изпълнят по-късно тази година, ще спомогне за ускоряването на изтеглянията и комуникацията между свързаните с интернет устройства. Например филми, които отнемаха почти цял ден, за да се изтеглят на 3G и няколко минути на 4G, ще бъдат достъпни за секунди с помощта на 5G. Подобреният капацитет също ще позволи свързването на повече възли и сензори в градовете, за да ги направи по-умни и ще намали латентността на трансфера на данни до почти нула, което е от решаващо значение за системите като самоходни превозни средства.

Дигиталният асистент ще стане част от обзавеждането

Интереса към интелигентните говорители скочи през 2017 година, особено с продуктите на Amazon, в които са интегрирани. Други компании също започнаха веднага да ги интегрират в различни продукти, като очакванията са това да се увеличи още повече тази година и да достигне върха си през 2019 година. Асистентите също ще излязат от основното си място в говорителите и ще бъдат интегрирани в продукти за ежедневна употреба като например - коли, огледала, душ слушалки - тъй като все повече свикваме да използваме гласови команди и компютрите стават по-добри при идентифицирането на индивидуалните гласове.

"Гласът е по-естествен начин за взаимодействие с технологиите", казва Кьониг. "Потребителите ще очакват този тип взаимодействие във всички дигитални уреди, които използват."

Изкуственият интелект ще се опита да спечели доверието ни

Поемайки повече и повече от задачите ни, дигиталните системи ще научават повече за нас и навиците ни. Това ще позволи създаването на по-добри прогнозни алгоритми, които да се погрижат за вкусовете ни, а това може да бъде използвано от всеки - от търговците на дребно, през развлекателните услуги и дори от счетоводителите. Повишеното познание също така ще позволи на системите да общуват с техните потребители и ще обясни защо взимат определени решения. Това ще помогне на скептиците да започнат да се доверяват повече на интелигентите системи, според Рорбау. 

"Като създатели на изкуствен интелект, наистина ще имаме възможност да изградим доверие към тях", казва тя. "Той научава поведенията и действията на човека и така ще ви познава много по-добре." "Но в кой момент тези разговори стават взаимоотношения?", се чуди тя.

Роботите ще станат част от обкръжението ни

Както и миналата година, компактните роботи бяха навсякъде в CES 2018. Тези сладко изглеждащи машини, като Кури, са физическите прояви на дигиталните асистенти - с интегрирани високоговорители за възпроизвеждане на комуникативни звуци и музика, както и камери за заснемане на моменти в къщата и за помощ при наблюдение. Чрез разпознаване на лицето те могат да идентифицират членовете на семейството и домашните любимци и да ги следват, когато е необходимо, за да им окажат съдействие. Те също ще могат да показват емоции чрез светлинни индикации и "изражения на лицето" на дисплеите си.

Виртуалната реалност ще революционизира социалните медии

Виртуалната реалност досега беше използвана предимно в игралната и развлекателната индустрия, и то с помощта на специални "шлемове". Но тази технология вече ще бъде завзета и от индустриалния и търговския сектор, за да подобри работния поток, благодарение на по-леките очила и подобрените скорости на свързване, които ще позволят по-бърз безжичен трансфер на данни. Това ще окаже въздействие и върху социалните медии. "Потребителите скоро ще могат да се "срещат" помежду си и да се разхождат в дигиталните пространства, а не просто да харесат снимки и да коментират състоянията си", предположи Кьонинг. "Виртуалната реалност ще помогне да се предефинират социалните медии", каза той. "Днес имате страница във Facebook, утре или много скоро ще имате Facebook пространство".

Добавената реалност ще стане част от ежедневието ни

Междувременно, добавената реалност ще стане много по-голяма част от ръчните устройства, отколкото е била досега. След като Pokémon Go въведе технологията за всички, звена като навигациите, интериорния дизайн и рекламата, ще се възползват от възможността да прехвърлят информацията си, която да виждаме на екраните в реално време. Комплектите за разработчици за Android и iOS ще помогнат на софтуерните инженери да интегрират добавената реалност в приложенията си, като това ще спомогне за "повече вдигнати телефони, повече изправени глави и по-малко гледане надолу и сблъскване с хората по тротоарите"

0 Коментар

Login with