Цветът на 2020 според Dulux е Tranquil Dawn

Цветът на 2020 според Dulux е Tranquil Dawn

Марката за бои Dulux избира блед нюанс на зеленото като своя Цвят на годината за 2020, което има за цел да предложи антидот на „все по-разединеното“ модерно общество.

Dulux казват, че Tranquil Dawn „олицетворява настроението на нацията при наближаването на ново десетилетие".

„Това отразява нарастващото желание да разберем какво е да бъдеш човек в момент, когато напредъкът в технологиите ни кара да се чувстваме все по-откъснати един от друг", обясни марката.

Екип от експертни съдии, включващ бившия главен редактор на ELLE Decoration UK, Мишел Огундехин и Хейлин ван Гент от глобалния естетически център на компанията Akzo Nobel, помагат на Dulux да вземат решение относно цвета на 2020 година.

Панелът разглежда технологичните разработки като роботика, големи масиви от данни и изкуствен интелект, за които Dulux вярват, че правят човешките преживявания „по-хаотични“.

„В началото на това ново десетилетие в панела установихме, че светът има все по-голямо желание да разбере какво ни прави хора“, каза Ван Гент.

„На фона на нарастващата технологична мощ искаме да разберем мястото си в обществото и как можем да окажем положително въздействие върху него.“

Зеленият оттенък на Tranquil Dawn също е предвиден като поздрав към елементи от природния пейзаж – творческият директор на Dulux във Великобритания, Мариан Шилингфорд, сравнява цвета с „пространството между земята и небето“.

„Ново десетилетие предвещава нова зора, а мътните бледозелени тонове на Tranquil Dawn са успокояващи точно когато имаме нужда от това най-много в живота си“, добавя тя.

„Когато е съчетан с неутрални пастели и пищни бижута, той става невероятно мощен в създаването на пространства, които насърчават по-добрите човешки връзки.“

Dulux избраха Spiced Honey - топъл, оранжево-кафяв оттенък – като техния цвят за 2019 г. Марката създаде и допълваща цветова палитра, наречена Dream, като част от прогнозите за тенденциите за годината.

Съставена от бели и меки бежови тонове, палитрата бе предназначена да бъде "идеално подходяща за студените, зимни тонове на времето навън, позволявайки на ползвателите на всяко пространство или стая да оставят умовете им да блуждаят".

Миналата година Pantone посочи прасковено оранжевия нюанс, наречен Living Coral като цвят на годината за 2019. По онова време Огундехин критикува избора, описвайки го като „вик на наивност, а не оптимизъм“.

 

Текст и изображения: Dezeen

0 Коментар

Login with