Умни идеи за организиране на пространството в кухнята - част I

Умни идеи за организиране на пространството в кухнята - част I

Всеки инч от пространството е важен, когато си говорим за съхранение на предмети и пособия, особено в кухнята. В нея има толкова много за прибиране и организиране, а често няма толкова много място, за да го направите практично и едновременно с това да изглежда добре. Въпреки това, не е чак толкова трудно да ви дойде умна идея как да го направите. Трудната част е да изберете такава идея, която наистина ще ви върши работа и да я адаптирате в кухнята си. Предлагаме ви и няколко съвета, които да ви изведат на правия път.

Дръжте кухненския плот изчистен

Чистият и празен плот е винаги практичен, затова, ако е възможно, избягвайте да го използвате за съхранение на вещите ви. Прибирайте съдовете, приборите и другите неща в шкафовете или ги закачайте по стените, за да увеличите свободното пространство върху плота.

кухненски плот

Използвайте гърба на кухнята за повече неща

Гърба на кухнята е там, за да предотврати опръскването на стените и да направи кухнята по-лесна за чистене, и често дори по-хубава. Често обаче е по-голям отколкото трябва да бъде. Например, не ви трябва в зоната на приготвяне на продуктите, но и няма да изглежда добре, ако просто оставите стената непокрита на това определено място. Умно дизайнерско решение ще е да го използвате за повече неща, отколкото първоначално сте възнамерявали и да добавите няколко рафта или кутийки за съхранение, както се вижда на снимката.

кухненски плот

Направете декора светъл и отворен

Обикновено в кухнята има много обзавеждане и това може да бъде малко объркващо, правейки дори голяма кухня да изглежда малка и претрупана. За да избегнете това без да жертвате мястото за съхранение, може да използвате шкафове със стъклени врати или открити рафтове и кутийки.

кухня

Нареждайте на купчини

Може да спестите доста място в кухнята като просто наредите някои неща на купчини, например чинии, кутии и дори някои чаши. Купчините са подредени и практични и придават на кухнята чист и организиран вид.

кухня

Закачвайте

А какво да се направи с приборите и други неща, които не можете да направите на купчина, а ви трябват за честа употреба? Ами, може да ги закачите на стената посредством куки. Може да сложите дълга пръчка на гърба на кухнята или да я монтирате под вградени в стената шкафове.

кухня

Миксирайте и напасвайте

Не всеки начин на съхранение е добър за всяка ситуация, затова е важно да миксирате и напаснете стратегиите за съхранение. Ще е хубаво да имате няколко чекмеджета, няколко затворени шкафа и няколко открити рафта, както и кутийки.

кухня

Погледнете нагоре

Използвайте всяка една част от пространството в кухнята. Когато няма повече места за съхранение на стените или в шкафовете, погледнете нагоре и бъдете креативни. Пространството точно над кухненския остров например, може да се превърне в много практична зона за съхранение за чаши, тигани, бутилки или други неща.

кухня

Поиграйте си с височините

Сигурно и сами сте го забелязали: височината на стандартния кухненски плот е доста практична за рязане и приготвяне на храна или когато готвите, но не особено практична, когато трябва да омесвате нещо или да извършвате други действия, така че масив от плот с различни височини може да е толкова практичен, колкото и голямо място за съхранение.

кухня

Използвайте разпределители в чекмеджетата

Чекмеджетата са страхотни за прибиране на доста неща, но не и за подредбата им. Ако искате чекмеджетата ви да са подредени, по-добре използвайте разделители. Има различни видове разделители, затова първо разгледайте преди да решите окончателно.

кухненско чекмедже

Някои неща трябва да останат скрити

Докато откритите рафтове и чекмеджетата определено са страхотни, когато стане дума за прибиране и организиране на малки неща, в кухнята има нужда от голям шкаф, който да побира всички големи неща като тенджери и тигани, малки уреди, чинии и почистващи консумативи.

кухня

Дръжте килера подреден

Да имаш килер в кухнята е страхотно. В него могат да се съберат много неща и е толкова лесно да опазиш кухнята чиста, когато има къде да прибереш всичкия безпорядък. Разбира се, много е важно да откриете организационна система, която да ви върши работа.

кухня

Някои неща заслужават да бъдат показани

Със сигурност не всичко, което държите в кухнята, е полезно. Някои неща са просто прекалено красиви и заслужават да стоят на показ. Няколко открити рафта с вградени в тях светлини наистина могат да трансформират пространството.

кухня

Организирай пространството с кутии

По-лесно е кухнята да остане подредена и организирана, когато използвате кутии или подноси. Може да съхраните доста неща по този начин, например бурканчета с подправки, зеленчуци или почистващи консумативи.

кухня

 

Следва продължение... 

1 Коментар

Login with

Лиляна Стоянова 2019-08-22 12:04:28

От къде могат да се закупят разпределителите за чекмеджета , така , че приборите за готвене и други пособия да са винаги подредни